Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Brussels Group: στασιμότητα και απαιτήσεις

Brussels Group: στασιμότητα και απαιτήσεις

tsakalotos-moscovici-dijssebloem-630.jpg

Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν ΝτάισελμπλουμΕυκλείδης Τσακαλώτος, Πιερ Μοσκοβισί, Γερούν Ντάισελμπλουμ | AP Photo/Virginia Mayo
Ολοκληρώνονται απόψε οι επαφές του οικονομικού επιτελείου σε επίπεδο Brussels Group, με την κυβέρνηση να επιθυμεί τη γεφύρωση των διαφορών ώστε στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να ολοκληρώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες εντός ακριβούς χρονοδιαγράμματος.
Ωστόσο, το ΔΝΤ μέσω της εκπροσώπου του, Ντέλια Βελκουλέσκου, κρατά «καθυστερήσεις» ανοίγοντας εκ νέου θέμα δημοσιονομικού κενού για το 2018 και εγείροντας απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα.
Και αυτό την ώρα που, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είχαν βρεθεί κοινά σημεία για το πώς θα κλείσει η τρύπα των 400-450 εκατ. ευρώ και το θέμα είχε ξεπεραστεί από τις συζητήσεις στο «Χίλτον».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομάδα των θεσμών προστέθηκαν σήμερα ο Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ και το εκτελεστικό μέλος του ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό ανακοινωθέν από τους θεσμούς.
Το ανακοινωθέν αναμένεται να κάνει λόγο για σημαντική πρόοδο, όχι όμως στον βαθμό που να μπορεί να «κλειδώσει» το πολυπόθητο «staff-level agreement» που επιθυμεί η Αθήνα.
Όσον αφορά τη τη συζήτηση που άνοιξε η τρόικα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, η κυβέρνηση δεν την απορρίπτει πλήρως καθώς η αρχική κόκκινη γραμμή περί της μη πώλησης λιγνιτικών μονάδων έχει αρχίσει να αποχρωματίζεται και τη θέση της έχει πάρει η ιδέα να πουληθούν μεν εργοστάσια, και μάλιστα σε τιμές «κόστους», αρκεί αυτά να είναι υπό απόσυρση τα επόμενα χρόνια.
Δηλαδή μονάδες όπως λ.χ αυτές στο Αμύνταιο κ.α., τις οποίες η ΔΕΗ είναι ούτως ή άλλως υποχρεωμένη από τη νομοθεσία να κλείσει λόγω παλαιότητος, που θα μπορούσαν να πουληθούν σε συμβολικές τιμές και εν συνεχεία οι ιδιώτες αγοραστές τους να επενδύσουν από 80-90 εκατ. ευρώ για να τις εκσυγχρονίσουν και να συνεχίσουν να τις εκμεταλλεύονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου