Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Μονομαχία Μακρόν - Λεπέν για την προεδρία

Μονομαχία Μακρόν - Λεπέν για την προεδρία LIVE

france_election.jpg

Εξαλλοι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Εμανουέλ ΜακρόνΕξαλλοι πανηγυρισμοί στο στρατόπεδο του Εμανουέλ Μακρόν | AP Photo/Thibault Camus
Τα φαβορί επιβεβαίωσαν τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις: ο «ανεξάρτητος» πλην νεοφιλελεύθερος πρώην τραπεζίτης Εμμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν είναι οι δύο μονομάχοι, οι οποίοι -σύμφωνα με τα αποτελέσματα των exit polls που ακολούθησαν το κλείσιμο της κάλπης, του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών- θα κονταροχτυπηθούν για τον προεδρικό θώκο. 
Αξιοσημείωτη η μεγάλη ήττα των Σοσιαλιστών, όπως και το πολύ καλό αποτέλεσμα για τον αριστερό Ζαν-Λικ Μελανσόν. Να στηρίξουν τον Μακρόν, προκειμένου να «ηττηθεί το Εθνικό Μέτωπο» της Λεπέν- κάλεσε τους οπαδούς του ο Μπενουά Αμόν.
Περίπου 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 11 υποψήφιους, οι οποίοι μέσα σε ένα θολό τοπίο διεκδικούν τις δύο θέσεις για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί στις 7 Μαΐου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία κατά τον πρώτο ή το δεύτερο γύρο, όποιο και αν είναι το ποσοστό συμμετοχής. Εκλέγεται με καθολική και άμεση ψηφοφορία, με πλειοψηφικό σύστημα δύο γύρων για πενταετή θητεία.
Η έκβαση του αποτελέσματος είναι αβέβαιη εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των αναποφάσιστων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λευκή ψήφος που επιτρέπει την έκφραση άρνησης επιλογής δεν αναγνωρίζεται στην Γαλλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου