Σάββατο 22 Απριλίου 2017

Συντάκτης: efsyn.gr Για περισσότερο από ένα χρόνο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε δημόσια ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο της Ελλάδας από το χρέος, γράφουν οι «New York Times».

NYT: Διχασμένο το ΔΝΤ για την Ελλάδα

imf-630.jpg

AP Photo/Carolyn Kaster
Για περισσότερο από ένα χρόνο οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ λένε δημόσια ότι το Ταμείο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα εάν οι Ευρωπαίοι δεν συμφωνήσουν να ελαφρύνουν το βαρύ φορτίο της Ελλάδας από το χρέος, γράφουν οι «New York Times».
Η Ελλάδα, από την πλευρά της, που έχει αποδεχτεί τα αιτήματα του Ταμείου να μειώσει τις δαπάνες και να αυξήσει τα έσοδα, θα πρέπει να πληρώσει 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, πράγμα δύσκολο αν ΔΝΤ και Ευρώπη δεν καταλήξουν σε συμφωνία.
Με πολλούς τρόπους -σχολιάζει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας- η κατάσταση στην Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε ένα υπαρξιακό ερώτημα για το ΔΝΤ.
«Το Ταμείο επιμένει στις θέσεις του αλλά εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια Ευρωπαίοι και Έλληνες, τότε θα δούμε περισσότερη αστάθεια στις αγορές. Και αυτό σίγουρα προκαλεί άγχος και στο Ταμείο και στις κυβερνήσεις», λέει ο Ράνταλ Χένινγκ, ειδικός σε θέματα παγκόσμιας οικονομίας και συγγραφέας ενός νέου βιβλίου που καταγράφει τη βασανιστική σχέση του Ταμείου με την Ευρώπη στη διάρκεια της κρίσης.
Όπως σημειώνουν οι NYT, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εαρινές συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αυτή τη φορά το θέμα της Ελλάδας μπορεί να μην έχει μονοπωλήσει τη δημόσια συζήτηση αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες το πώς θα προχωρήσει το Ταμείο με την Ελλάδα κυριάρχησε, ως συνήθως, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πολλές συναντήσεις με μια σειρά αξιωματούχων αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόοδος ήταν πολύ μικρή.
Το περίπλοκο της ελληνικής κατάστασης περιγράφεται πολύ χαρακτηριστικά σε εργασία του Jeromin Zettelmeyer, ειδικού σε θέματα κρατικού χρέους, ο οποίος μέχρι πρόσφατα ήταν ανώτερος σύμβουλος στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Η εργασία αυτή, που ασχολείται με το ακανθώδες ερώτημα «πόση απομείωση χρέους χρειάζεται πραγματικά η Ελλάδα», δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Peterson και θέτει ερώτημα για την ικανότητα της Ελλάδας να μπορεί να καταγράφει με συνέπεια αρκετά μεγάλα πλεονάσματα προκειμένου να μπορεί να ξεπληρώνει το χρέος της (που τώρα είναι στο 180% του ΑΕΠ). Και παρότι δέχεται ότι η Ευρώπη έχει προτείνει εφικτά μέτρα μείωσης του χρέους, ίσως θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα χορηγήσει επιπρόσθετα δάνεια 100 δισ.
Μετά από 53 σελίδες και ατελείωτες σκέψης και υπολογισμών ο Zettelmeyer κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα που έχουν καταλήξει και πολλοί άλλοι πριν από αυτόν: δεν υπάρχει απλή διέξοδος από το ελληνικό χάος.
«Είναι αποκαρδιωτικό -ενώ υπάρχουν τεχνικές λύσεις, όλες αυτές συνοδεύονται από μεγάλα πολιτικά προβλήματα», είπε ο Zettelmeyer σε συνέντευξή του. «Η υπόθεση είναι ότι απλώς θα συνεχίσουν οι αναβολές και αυτό είναι δύσκολο να το καταπιεί κανείς γιατί τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν από κάθε έλεγχο».
Και γι' αυτό -καταλήγουν οι ΝΥΤ- μερικοί αναλυτές πιστεύουν ότι ΔΝΤ και Γερμανία θα καταλήξουν σε συμβιβασμό, με την Ευρώπη να συμφωνεί σε ελάφρυνση χρέους τόση ώστε να μπορέσει το Ταμείο να επιστρέψει στο τραπέζι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου