Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

Το δυσκολότερο η συμμετοχή του ΔΝΤ Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018

Το δυσκολότερο η συμμετοχή του ΔΝΤ

Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018

Σόιμπλε: Καμία απόφαση για το χρέος πριν το 2018
  (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 4
Αθήνα
Αμετακίνητος στην σκληρή γραμμή για το ελληνικό χρέος ο Β.Σόιμπλε, προσερχόμενος στο Εurogroup, επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόφαση για τη βιωσιμότητα του πριν το τέλος του προγράμματος το 2018.

Δηλώνει, ωστόσο, ανοικτός σε περαιτέρω αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, αναγνωρίζοντας ότι το δυσκολότερο θέμα είναι η εξασφάλιση της συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Αισιόδοξος για πολιτική -τουλάχιστον- συμφωνία σήμερα, μετά και την επικύρωση της έκθεσης των θεσμών από το EWG, καθώς η εκταμίευση της δόσης μπορεί τυπικά να αποφασιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε έκαναν τον πάντα αισιόδοξο Επίτροπο Π.Μοσκοβισί, να μετριάσει λίγο τις προσδοκίες του από το σημερινό Eurogroup, μιλώντας για συζήτηση που αν δεν μας οδηγήσει σε συμφωνία, θα μας οδηγήσει τουλάχιστον πολύ κοντά σε αυτή.

Είναι η ώρα αποφάσεων που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα επιμένει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ.

«Περιμένω και εργάζομαι για μια συμφωνία σήμερα, αλλά δε θα είναι η τελική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Αυτή τη φορά, θα κάνουν τα πάντα για να τα καταφέρουν», επιβεβαιώνει στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, η οποία πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι συνομιλίες θα τραβήξουν έως το βράδυ, ενδεχομένως ακόμα και μέχρι αύριο Τρίτη.

Επιμένει στη σκληρή γραμμή ο Σόιμπλε

Ειδικότερα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του EWG και λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε δήλωσε ότι «σήμερα θα ασχοληθούμε κυρίως με την Ελλάδα και για αυτό υπάρχει η γενική προσδοκία ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία».

«Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα μέτρα και αυτό είναι πολύ σημαντικό βήμα. Θα πάρουμε την έκθεση από τους Θεσμούς και θα δούμε πως αξιολογούν την κατάσταση».

Εξέφρασε την ελπίδα «να φτάσουμε σε πολιτική συμφωνία», προσθέτοντας ότι «συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που είχαμε αποφασίσει το Μάιο του 2016». Όπως είπε, το θέμα της εκταμίευσης της δόσης μπορεί να μην κλείσει σήμερα, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει την επόμενη εβδομάδα με την ολοκλήρωση της τεχνικής διαδικασίας.

«Ελπίζω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία η οποία θα κλείσει πολιτικά το θέμα. Δεν μπορούμε βέβαια να κλείσουμε το θέμα της επόμενης καταβολής. Χρειαζόμαστε ένα "complience report" και μια σειρά από άλλα πράγματα, αλλά σε γενικές γραμμές βρισκόμαστε στη γραμμή που είχαμε αποφασίσει τον περασμένο Μάιο ούτως ώστε να καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να καταβληθεί εγκαίρως η δεύτερη δόση».

Για την καταβολή της δόσης είπε: «Είναι σαφές ότι δεν θα ολοκληρώσουμε σήμερα τη συμφωνία για καταβολή της επόμενης δόσης, αλλά ότι θα θέσουμε τους πολιτικούς κανόνες, ώστε τις επόμενες εβδομάδες να φτάσουμε στην τελική συμφωνία με τεχνική δουλειά».

Ερωτηθείς σχετικά με το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε επισήμανε ότι ένα από τα δυσκολότερα ζητήματα είναι να εξασφαλιστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ «έχει κάνει μια ανάλυση για τη βιωσιμότητα το ελληνικού χρέους, η οποία δεν συμφωνεί με εκείνη των Ευρωπαίων» και «γι΄ αυτό πρέπει να βρούμε μια λύση για το πώς το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς να προσκρούει στους ίδιους του τους κανόνες».

«Θα είναι ένα από τα δύσκολα θέματα, είμαι πεπεισμένος όμως ότι θα βρούμε μια λύση», τόνισε.

Ο Β. Σόιμπλε στάθηκε στα όσα είπε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο σοσιαλιστής Π.Γκάμπριελ και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να κάνει διαπραγματεύσεις πέραν από αυτό που υπάρχει και τις εντολές του κοινοβουλίου, απαντώντας και στην ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών ότι δεν συμφέρει τη Γερμανία να απομονωθεί στο Eurogroup λόγω της στάσης της για το χρέος. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που συμφωνήσαμε πέρυσι το καλοκαίρι...» σημείωσε.

«Φαίνεται πως ακόμα και μέλη της γερμανικής κυβέρνησης (ενν. τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ) λησμονούν μερικές φορές ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μπορεί να διαπραγματευτεί για άλλα μέτρα πλην εκείνων τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί το καλοκαίρι του 2015: πρέπει να πει όχι, εκτός εάν έχει διαφορετική εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου» είπε ο Σόιμπλε και προσέθεσε:

«Τα βραχυπρόσθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση τους χρέους είναι ήδη εν ισχύ, τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον είναι αναγκαία θα αποφασιστούν μετά το τέλος του προγράμματος. Και έχουμε εξειδικεύσει από τι θα αποτελούνται, είναι λ.χ. η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, συγκεκριμένα μέτρα στο θέμα των επιτοκίων. Θα μπορεί ίσως κανείς να συγκεκριμενοποιήσει το ένα ή το άλλο σημείο λίγο περισσότερο, αλλά δεν μπορούν να αποφασισθούν πριν τη λήξη του προγράμματος και χωρίς εντολή του γερμανικού Κοινοβουλίου».

Ό,τι είχαμε συμφωνήσει να δώσουμε το δώσαμε... σημείωσε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν μπορούμε να αποφασίσουμε για βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους πριν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» τόνισε.

Στο ερώτημα για το αν ο Γάλλος ομόλογός του ταχθεί σήμερα υπέρ των ελαφρύνσεων, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία, ο κ. Σόιμπλε είπε: «Ήμασταν μαζί όλο το πρωί, ήρθαμε μαζί στις Βρυξέλλες. Δεν περιμένω βέβαια να μάθω από τα πρακτορεία τις απόψεις του... Θα δείτε ότι συμφωνούμε σε μεγάλο βαθμό, γνωριζόμαστε εξάλλου από καιρό και έχουμε μια βασική κατεύθυνση στην ΕΕ, η οποία ανταποκρίνεται και με εκείνη του προεκλογικού αγώνα του νέου προέδρου και σε αυτήν συμφωνούμε».

Η διαφωνία ΔΝΤ και Ευρωπαίων οφείλεται κατά τον Γερμανό υπουργό Οικονομιικών στο ότι το πρώτο έχει τους δικούς του κανόνες. «Το ΔΝΤ θέλει να κάνει προγνώσεις για την Ελλάδα εν ανάγκη ακόμα και μέχρι το 2070 και μια υπόθεση ανάπτυξης όχι πάνω από 1% για 40 χρόνια», προβλέψεις που «δεν μπορούν να αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι, διότι μετά δεν θα είχαν νόημα τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την Ελλάδα», είπε και τόνισε:

«Νόημα έχει να αναπτυχθεί η Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες τόσο ώστε να μικρύνουν οι διαφορές τής ανταγωνιστικότητάς της με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι να μεγαλώσουν. Αυτές είναι όμως σκέψεις σημαντικές για την ευρωζώνη και οι οποίες δεν ταιριάζουν με τους κανόνες του ΔΝΤ, το οποίο δανείζει για 3-5 χρόνια. Με καλή θέληση όμως θα βρούμε μια λύση».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι έχουν επενδυθεί πολλά και καλή θέληση για την επιτυχία της Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε συμφωνία

Θετική είναι η έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας ως προς τα συμφωνηθέντα, που θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στo Εurogroup, δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

«Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ένα δύσκολο πακέτο μέτρων με το οποίο ζητά από τον ελληνικό λαό νέες θαρραλέες, αλλά και αναγκαίες προσπάθειες», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και κάνει σημαντικές προσπάθειες και γι' αυτό είναι σημαντικό και οι εταίροι της να τηρήσουν τις δικές τους δεσμεύσεις.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι σήμερα ο στόχος είναι να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να βρεθεί μια συμφωνία για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Ελπίζω και πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε γρήγορα σε μια συμφωνία», ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι αυτό θέλουν όλες οι πλευρές. «Αισθάνομαι σε όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς εξαίρεση, τη βούληση να επιτευχθεί μια συμφωνία», δήλωσε ο Μοσκοβισί. «Βρισκόμαστε πράγματι κοντά στο διάδρομο προσγείωσης», επιβεβαίωσε.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι σήμερα πρέπει να δουλέψουμε για να υπάρξει σύγκλιση απόψεων μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ.

Ο Π.Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να γίνουν όλες οι δυνατές προσπάθειες σήμερα για να επέλθει συμφωνία, ούτως ώστε η Ελλάδα και η ευρωζώνη να μπορέσουν να γυρίσουν σελίδα προς ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. «Τώρα ο ελληνικός λαός έχει ανάγκη να δει ότι οι προσπάθειές του βρίσκουν ανταπόκριση», ανέφερε ο Π.Μοσκοβισί.

Προσοχή συνιστά από την πλευρά του ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Johan Van Overtveldt όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι θα δημιουργήσει προηγούμενο και ότι η χώρα απολαμβάνει ήδη πολύ χαμηλά επιτόκια των φθηνών δανείων διάσωσης που έχει λάβει.

«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την ελάφρυνση του χρέους και να εξετάσουμε όλες τις επιπτώσεις μιας πιθανής ελάφρυνσης του χρέους. Δεν θα πρέπει να δημιουργεί προηγούμενο», δήλωσε, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Να σταματήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κωλυσιεργεί στο θέμα της Ελλάδας, κάτι που, κατά την άποψή του ίδιου, «οφείλεται προφανώς σε πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους», ζήτησε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, επισημαίνοντας πως «είναι σαφής η θέση των περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αναδιάρθρωση του οποίου έγινε εδώ και πολύ καιρό».

Όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Αυστριακού Πρακτορείου (ΑΡΑ) από τις Βρυξέλλες, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι διαγραφή χρέους έγινε πριν από μερικά χρόνια, οι θεσμοί επιμένουν πως το μνημόνιο πρέπει να τηρηθεί κατά 100%, οι Έλληνες πρέπει να εφαρμόσουν τα αναγκαία μέτρα και ακόμη πως το χρέος είναι βιώσιμο και επομένως θα μπορούσε να καταβληθεί η επόμενη δόση.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «το ΔΝΤ θεωρεί πως το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο. Εάν οι αριθμοί είναι τόσο άσχημοι, όσο τους υπολογίζει το ΔΝΤ, τότε το πρόγραμμα δεν έχει καμία λογική».

Κατά την άποψη του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, τα πράγματα δεν θα ήταν δραματικά χωρίς το ΔΝΤ, ωστόσο αυτό θα αποτελούσε ένα λάθος σήμα.

Στην πιθανότητα το Eurogroup να αναβάλλει την απόφαση για το χρέος αναφέρεται ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν. Το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει την Δευτέρα την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, αλλά ίσως αναβάλει το ζήτημα του ελληνικού χρέους, δήλωσε.

«Είναι δύσκολο να πούμε. Δεν νομίζω ότι θα έχουμε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά ίσως να έχουμε απόφαση για την εκταμίευση της δόσης με το ζήτημα της απομείωσης του χρέους να πηγαίνει για αργότερα» είπε ο Νούναν προσερχόμενος στο Eurogroup.

Α.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου