Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

ΕΥΡΩΠΗ Αντιμέτωποι με διλήμματα

Αντιμέτωποι με διλήμματα

makron-lepen3.jpg

Μακρόν - ΛεπένAP Photo/Bob Edme
Με σφοδρές αντιπαραθέσεις και σκληρή μονομαχία μεταξύ του Εμανουέλ Μακρόν και της Μαρίν Λεπέν ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τον «ανεξάρτητο» υποψήφιο για την Γαλλική προεδρία δείχνουν νικητή οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο, η ακροδεξιά επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου» εκτιμά πως «θα μπορούσε να υπάρχει έκπληξη την Κυριακή».

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο Εμανουέλ Μακρόν διευρύνει το προβάδισμά του επί της Μαρίν Λεπέν και προηγείται με ποσοστό που ξεπερνά το 60%.
Η νέα σφυγμομέτρηση της εταιρείας Ifop-Fiducial δείχνει πως ο Μακρόν συγκεντρώνει 63% έναντι 37% της αντιπάλου.
Δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για τη γαλλική ραδιοτηλεόραση δείχνει ότι ο Μακρόν προηγείται με 61,5% (άνοδος 2,5 μονάδων σε σύγκριση με προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρείας). Η Λεπέν έχει πέσει στο 38,5%.
Η δημοσκόπηση της Elabe για το τηλεοπτικό κανάλι BFMTV και την εφημερίδα L'Express φέρνει νικητή τον Μακρόν με 62% έναντι 38% για τη Λεπέν.
Η δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa για τη Dentsu-Consulting και το περιοδικό Le Point δίνει ακριβώς τα ίδια ποσοστά στους δύο υποψηφίους: 62% για τον Μακρόν, 38% για τη Λεπέν. Το 54% των ψηφοφόρων του Φιγιόν, το 47% εκείνων του Μελανσόν και το 81% όσων στήριξαν τον Αμόν θα ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν. Από την άλλη, το 21% των ψηφοφόρων των Ρεπουμπλικάνων, το 14% των υποστηρικτών της Ανυπότακτης Γαλλίας και το 2% των Σοσιαλιστών επιλέγουν τη Λεπέν. Η έρευνα αυτή διενεργήθηκε σε δείγμα 959 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, εκ των οποίων οι 809 είπαν ότι θα συμμετάσχουν σίγουρα στον δεύτερο γύρο.
Τέλος, η δημοσκόπηση της Harris Interactive (διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 5 Μαΐου, δηλαδή πριν και μετά την τηλεμαχία) δίνει τη νίκη στον Μακρόν, επίσης με ποσοστό 62%. Οι ψηφοφόροι του Φρανσουά Φιγιόν φέρονται ότι θα ψηφίσουν σε ποσοστό 44% τον Μακρόν και σε 26% τη Μαρίν Λεπέν ενώ το 30% από αυτούς θα απέχει ή θα ρίξει λευκό ή άκυρο. Αντιστοίχως, από τους ψηφοφόρους του Μελανσόν στον πρώτο γύρο, το 46% θα στηρίξει τον Μακρόν και το 13% τη Λεπέν (41% αποχή ή άκυρο ή λευκό) ενώ από εκείνους που στήριξαν τον Μπενουά Αμόν, το 73% στηρίζει τον Μακρόν και το 7% τη Λεπέν (20% λευκό, αποχή ή άκυρο).
Η αποχή αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά επίπεδα με τις εκτιμήσεις να μιλούν για ένα ποσοστό που μπορεί να φτάσει και το 25%.
Μακρόν - ΛεπένAP Photo/ Christophe Ena/ Bob Edme

Έπονται οι βουλευτικές εκλογές

Η Γαλλία την Κυριακή θα γνωρίζει το νέο πρόεδρό της και αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία για την ανασύνθεση του πολιτικού τοπίου, το οποίο έχει κατακερματιστεί. Πρώτη φάση θα είναι η προετοιμασία του «τρίτου εκλογικού γύρου», των βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 11 και στις 18 Ιουνίου.

Ελπίζει στην έκπληξη

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Associated Press (AP) την Παρασκευή, η Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι είτε κερδίσει είτε όχι κατάφερε «να αλλάξει τα πολιτικό τοπίο στη Γαλλία».
Μάλιστα, αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις και το προβάδισμα Μακρόν φρόντισε να τονίσει πως «μπορεί την Κυριακή να έχουμε μια έκπληξη».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης της, η Μαρίν Λεπέν απευθυνόμενη στα «παραδοσιακά κόμματα», υποστηρίζει ότι «έφαγαν μαύρο» από τους ψηφοφόρους.
Τέλος, έθεσε ως στόχο της εάν εκλεγεί πρόεδρος να «επαναφέρει τη Δημοκρατία στη Γαλλία» και να «επανασυνδέσει τους δεσμούς μεταξύ των ανθρώπων».

Καταγγελίες για παρατυπίες

Στο μεταξύ, οι υπεύθυνοι της προεκλογικής εκστρατείας της Μαρίν Λεπέν προσέφυγαν στην Εθνική Επιτροπή ελέγχου της προεκλογικής εκστρατείας καταγγέλλοντας τις παρατυπίες σε πολλά διαμερίσματα (Αρντές, Αλιέ, Σαβοΐα, Λουάρ, Ιβλίν, Ερ-ε-Λουάρ, Ερό), καταγγέλλοντας πως «πολλοί δημότες έλαβαν στα σπίτια τους, στο πλαίσιο της εκλογικής προπαγάνδας, τα δύο ψηφοδέλτια των δύο υποψηφίων στις προεδρικές εκλογές. Το ψηφοδέλτιο της υποψηφίου μας ήταν με συστηματικό τρόπο σκισμένο και εκείνο του αντιπάλου της, Μακρόν, άθικτο».
Η Ελεγκτική Επιτροπή εξέδωσε ανακοίνωσε ότι «ζήτησε αμέσως από το υπουργείο Εσωτερικών να λάβει όλα τα χρήσιμα μέτρα προκειμένου αυτά τα περιστατικά, εφόσον αποδειχθούν, δεν επηρεάσουν τον ειλικρινή χαρακτήρα της εκλογικής διαδικασίας».

Η τελευταία μονομαχία

Την Τετάρτη η εικόνα της τηλεμαχίας ήταν απογοητευτική ένθεν κι ένθεν, με ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, ψέματα και ανακρίβειες, μακριά από κάθε ίχνος ευγένειας αλλά και πολιτικής ουσίας, όπου λιγότερο κακός ήταν ο Μακρόν, όπως αποτιμάται στις αναλύσεις.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου