Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Πιο κοντά η τεχνική συμφωνία

Πιο κοντά η τεχνική συμφωνία UPD

tsakalotos.jpg

Ευκλείδης ΤσακαλώτοςΟ Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο Hilton, όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς | ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/EUROKINISSI
Η ελληνική πλευρά έχει στα χέρια της τα καθαρογραμμένα κείμενα των θεσμών στα οποία υπάρχει συμφωνία και σε εξέλιξη είναι νέος γύρος διαπραγματεύσεων για τα κείμενα στα οποία υπάρχουν διαφορές.
«Τελειώσαμε όλους τους φακέλους. Δεν υπάρχει κάτι στο MOU ή στο MEFP που δεν έχουμε συζητήσει», δήλωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας και διευκρίνισε:
«Υπάρχουν 4-5 φάκελοι όπου δεν υπάρχει κανένα θέμα (παιδεία, υγεία, ενέργεια), υπάρχουν 4 φάκελοι με αρκετά σημαντικά ζητήματα και 4-5 φάκελοι με μικρότερης σημασίας ζητήματα. Σε κάθε μεγάλο τομέα ένα θέμα είναι σημαντικό».
Ο ίδιος ανέφερε ότι το ζήτημα με τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 μένει κενό διότι θα γίνει πακέτο με το χρέος.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.», οι δανειστές προτείνουν:

Μέτρα

■ Μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που θα αποφέρει μόνιμες καθαρές αποταμιεύσεις ύψους 1% του ΑΕΠ το 2019.
Επ’ αυτού υπάρχουν δύο σενάρια: Σύμφωνα με το πρώτο, θα εξαλειφθούν οι προσωπικές διαφορές εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μειώσεις των συντάξεων δεν θα υπερβαίνουν το 22%, με παράλληλες παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις. Επιπρόσθετα θα παγώσει η τιμαριθμική αναπροσαρμογή για όλες τις συντάξεις κατά τη διάρκεια του 2019-21.
Το δεύτερο σενάριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες.
■ Μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ το 2020.

Αντίμετρα

■ Μείωση συντελεστών φόρων φυσικών προσώπων και της εισφοράς αλληλεγγύης με απόδοση 0,7% του ΑΕΠ.
■ Μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 0,2% του ΑΕΠ.
■ Μείωση του ΕΝΦΙΑ, συνολικού ύψους 0,1% του ΑΕΠ.
■ Αύξηση δαπανών για στοχευμένες παροχές κοινωνικής μέριμνας που θα ανέρχονται σε 0,6% του ΑΕΠ (επίδομα στέγασης, επίδομα τέκνων, σχολικά γεύματα, νηπιαγωγεία/προσχολική εκπαίδευση).
■ Επενδύσεις δημόσιων υποδομών υψηλής ποιότητας (0,2-0,3% του ΑΕΠ)
■ Ενεργές πολιτικές για την αγορά εργασίας (0,1-0,2% του ΑΕΠ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου