Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Στη Γερμανία δεν χωρούν τουρκικές κάλπες για τη θανατική ποινή»

«Στη Γερμανία δεν χωρούν τουρκικές κάλπες για τη θανατική ποινή» UPD

steffen-seibert-angela-merkel.jpg

Άνγκελα Μέρκελ και Στέφεν ΖάιμπερτΟ εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι μια τέτοια ψηφοφορία αντίκειται στις αρχές και το Σύνταγμα της Γερμανίας | AP Photo/Michael Sohn
Το Βερολίνο δεν θα επιτρέψει να στηθούν κάλπες στη Γερμανία, στην περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να διενεργήσει δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, που είπε ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο με το γερμανικό δίκαιο και τις αρχές του γερμανικού κράτους.
«Είναι πολιτικά αδιανόητο να εγκρίνουμε τέτοιου είδους ψηφοφορία στη Γερμανία, με αντικείμενο ένα μέτρο που αντίκειται στο γερμανικό Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές αρχές», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ.
Στη Γερμανία, και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Βιέννης, πρεσβείες και προξενεία απολαμβάνουν ασυλίες, και η Τουρκία ενδέχεται να ζητήσει να χρησιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις τους ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν οι περίπου 1,5 εκατ. Τούρκοι που ζουν στη χώρα.
Ωστόσο, όπως είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, «αν ένα άλλο κράτος επιθυμεί να κάνει εκλογές ή άλλες ψηφοφορίες στα προξενεία στη Γερμανία, τότε αυτό ανήκει στη δικαιοδοσία της Γερμανίας».
Το ζήτημα έρχεται να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο στις αρκετά διαταραγμένες σχέσεις των δύο χωρών, ειδικά μετά και το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε το Βερολίνο για ναζιστική συμπεριφορά, όταν η Γερμανία αρνήθηκε να δώσει άδειες για προεκλογικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της.
Επιπλέον, το ζήτημα της θανατικής ποινής είναι καθοριστικό για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, καθώς η Τουρκία την κατάργησε το 2004 ως βήμα για να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Και ενώ οι Ευρωπαίου αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε. αν εφαρμόσει τη θανατική ποινή, ο Τούρκος πρόεδρος, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα δήλωσε έτοιμο να την επαναφέρει «αν του το ζητήσει ο τουρκικός λαός».

Και η Αυστρία

Να σημειωθεί ότι και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε πως ούτε η Αυστρία θα επιτρέψει να στηθούν κάλπες στο έδαφός της στην περίπτωση διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επαναφορά της θανατικής ποινής.
Επίσης, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο και αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ένα τέτοιο δημοψήφισμα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στην αυστριακή επικράτεια, «καθώς θα ήταν εναντίον όλων των πεποιθήσεών μας, εναντίον όλων των αξιών μας», ενώ η απαγόρευση αυτή καλύπτεται από το διεθνές δίκαιο.
Κρίστιαν ΚερνΟ πρωθυπουργός της Αυστρίας, Κρίστιαν Κερν | AP Photo/Ronald Zak
Όπως εξήγησε ο Κρίστιαν Κερν, σε όλη την Ευρώπη πρέπει να ερωτηθεί κάθε μία χώρα στο εξωτερικό κατά την προσφυγή σε κάλπες, και στην περίπτωση που η Τουρκία απευθύνει ερώτημα προς την Αυστρία σχετικά με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη θανατική ποινή, θα υπάρξει ένα επίσημο «όχι».
Ωστόσο, είπε, οι Τούρκοι που ζουν στην Αυστρία μπορούν να μεταβούν στην Τουρκία και να ψηφίσουν εκεί.
Μάλιστα, σύμφωνα με την αυστριακή κυβέρνηση, η απόφασή της βασίζεται σε γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Διεθνούς Δικαίου του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την οποία η απόφαση του αυστριακού υπουργικού συμβουλίου θα πρέπει να κοινοποιηθεί μέσω ρηματικής διακοίνωσης προς την Τουρκία, ότι η φιλοξενούσα χώρα, η Αυστ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου