Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Ξέχασε το χρέος, επέστρεψε στις «μεταρρυθμίσεις»

Ξέχασε το χρέος, επέστρεψε στις «μεταρρυθμίσεις»

schaueble-630.jpg

Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεEuropean Union
Τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα επιχείρησε να αποτινάξει από πάνω του σήμερα (Πέμπτη) ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και με φόντο τη διαμάχη Βερολίνου - ΔΝΤ για το χρέος της χώρας.
Με τις σημερινές του δηλώσεις ο Σόιμπλε ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τη Γερμανία να πιέζει εκ νέου για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και παράλληλα να μεταθέτει τις σημαντικές αποφάσεις για το χρέος στο απώτερο μέλλον, παρά τις αντιρρήσεις που έχει εκφράσει το ΔΝΤ.
Κατά τη διάρκεια συνεδρίου για την Ευρώπη και με μια ρητορική που παραπέμπει στο μονότονο και επαναλαμβανόμενο τα τελευταία χρόνια «συνεχίστε εσείς τις μεταρρυθμίσεις...», ο Γερμανός υπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων πως στην Ελλάδα «έχουν γίνει βήματα προόδου» αλλά αυτή η πρόοδος «δεν είναι αρκετή».
Ο Σόιμπλε ισχυρίστηκε πως «η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας φορτώνει το βάρος στους αδύνατους» και προχώρησε σε προσωπική επίθεση κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, λέγοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας «υποσχέθηκε να καταργήσει τα φορολογικά προνόμια για τους εφοπλιστές. Τίποτα όμως δεν έγινε».
Επίσης, επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα για την ελλειμματική λειτουργία των κρατικών δομών της και υποστήριξε πως εάν η χώρα θέλει να παραμένει στη ζώνη του ευρώ, τότε θα πρέπει να θέσει την οικονομία και τον κρατικό της μηχανισμό σε κατάσταση που να διασφαλίζει αυτήν την παραμονή, σε μακροχρόνιο επίπεδο. 
«Μην κατηγορείτε εμένα για τα δομικά προβλήματα στην Ελλάδα», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Σόιμπλε, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα. 

Μαξίμου: Οι ευθύνες του Σόιμπλε έχουν καταγραφεί...

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου στις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού, με κυβερνητικές πηγές να υπογραμμίζουν πως «οι ευθύνες του Σόιμπλε για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».
Σε κάθε περίπτωση, ο Σόιμπλε φαίνεται να βρίσκεται σε δυσχερή θέση για το ελληνικό ζήτημα, καθώς η ανυποχώρητη στάση του έχει οδηγεί ακόμα και γερμανικά μέσα ενημέρωσης να του ασκήσουν κριτική. 
Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω αναφορά της Sueddeutsche Zeitung, η οποία μεταξύ άλλων επισημαίνει πως ο Σόιμπλε δεν είναι άμοιρος ευθυνών
Αυτές της μέρες έχουν ανάψει και πάλι τα καλώδια των τηλεφώνων μεταξύ των δανειστών της Ελλάδας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για αυτό. Ο τρόπος με τον οποίο διαβάζει τις συμφωνίες μεταξύ του Εurogroup και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, παρεμποδίζει μέχρι στιγμής τη συμφωνία για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης. Εν τω μεταξύ διαφαίνεται ένας συμβιβασμός, ο οποίος όμως δεν φαίνεται αν αρέσει στον κ. Σόιμπλε. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν αφήνει καμιά ευκαιρία ανεκμετάλλευτη για να αμφισβητήσει τους υπολογισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...
Τη δυσχερή θέση του Σόιμπλε επισήμανε η Welt στη διαδικτυακή της έκδοση:
Στον αγώνα της για ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει πλέον με το μέρος της και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γι' αυτό και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μη δημοφιλών αποφάσεων ακόμα και πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ναι μεν δεν ήταν παρών στην ημερίδα της Φραγκφούρτης, όμως διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν σ' αυτόν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται όντως σε δύσκολη θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου