Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Κοινωνία Ελλάδα Καφκική ηρωΐδα η Ηριάννα: Στη φυλακή για 13 χρόνια από ένα αναξιόπιστο DNA

Καφκική ηρωΐδα η Ηριάννα: Στη φυλακή για 13 χρόνια από ένα αναξιόπιστο DNA

Βαγγέλης Χερουβείμ
Κι ενώ το δείγμα DNA χρησιμοποιήθηκε από το δικαστήριο, που το ακολούθησε ως ατράνταχτο ενοχοποιητικό στοιχείο, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στην ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων ανατρέπει όλα τα δεδομένα: "Προφανώς έχουμε ένα κατεστραμμένο δείγμα, όχι πλήρες"
Η Ηριάννα είναι 29 χρόνων. Η Ηριάννα είναι υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής, με εξαιρετικές μέχρι σήμερα επιδόσεις, που ονειρεύεται μια ακαδημαϊκή καριέρα. Η Ηριάννα είναι τις τελευταίες εβδομάδες μια καφκική ηρωίδα και κάτι περισσότερο: Η συμπύκνωση της εκδικητικής μανίας των διωκτικών μηχανισμών και θύμα ενός δικαστηρίου που αποφάσισε να της στερήσει για δεκατρία ολόκληρα χρόνια την πολλά υποσχόμενη ζωή και καριέρα της με μόνο στοιχείο ένα αμφιλεγόμενο δείγμα DNA, η αξία του οποίου αμφισβητείται ακόμα και από πανεπιστημιακό καθηγητή της Ιατροδικαστικής της ΕΛ.ΑΣ.! Αν έγραφε σήμερα ο Κάφκα την περίφημη «Δίκη» του, σίγουρα ο πρωταγωνιστής Γιόζεφ Κ. του εμβληματικού μυθιστορήματος θα ονομάζονταν Ηριάννα Β.Λ...
Η νεαρή γυναίκα καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για «λήψη, κατοχή, μεταφορά και απόκρυψη όπλων». Στην καταδίκη της οδήγησε μερικό δείγμα DNA που εντοπίστηκε το 2011 σε γεμιστήρα εκτός όπλου θαμμένο στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου. Εκτός από την Ηριάννα, κατηγορήθηκε και ο σύντροφός της Κωνσταντίνος, ο οποίος ωστόσο αθωώθηκε ομόφωνα και αμετάκλητα. Δύο χρόνια μετά, η Ηριάννα συλλαμβάνεται και κατηγορείται ως μέλος της Συνομωσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Στις έρευνες που ακολούθησαν δεν εντοπίστηκε το παραμικρό και η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ενώ δύο φορές της επιτράπηκε να ταξιδέψει στο εξωτερικό για να παρουσιάσει τις δημοσιεύσεις της. Σήμερα, μέσα από τη φυλακή όπου βρίσκεται, ελπίζει στην αναστολή εκτέλεσης της ποινής της από το δικαστικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 17 Ιουλίου.
Κι ενώ το δείγμα DNA χρησιμοποιήθηκε από το δικαστήριο, που το ακολούθησε ως ατράνταχτο ενοχοποιητικό στοιχείο, ο καθηγητής Ιατροδικαστικής στην ΕΛ.ΑΣ. και πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων ανατρέπει όλα τα δεδομένα: «Προφανώς έχουμε ένα κατεστραμμένο δείγμα, όχι πλήρες» δηλώνει κατηγορηματικά μιλώντας στην «Αυγή» της Κυριακής με βάση το πόρισμα του πραγματογνώμονα Γιώργου Φιτσιάλου.
Ο τελευταίος ανέφερε στην έκθεσή του ότι από την ταυτοποίηση των δειγμάτων προέκυψε πως από το σύνολο των 16 γενετικών δεικτών επτά εμφάνισαν συμβατότητα, οι πέντε ήταν μη πλήρως συμβατοί και τρεις δεν έδωσαν καθόλου αποτέλεσμα. Επιπλέον αμφισβήτησε την πληρότητα του δείγματος, αφού, όπως αναφέρει στο πόρισμά του, στην αντίδραση χρησιμοποιήθηκαν 174 pg, την στιγμή που «οι οδηγίες των κατασκευαστών των αντιδραστηρίων ορίζουν ως βέλτιστη τιμή τα 1.000 pg, ενώ τα χαμηλότερα όρια ευαισθησίας είναι της τάξης των 250pg».
Εξηγώντας τα παραπάνω, ο Γ. Λέων υπογραμμίζει ότι «πλήρες δείγμα σημαίνει ότι αυτό που θα λάβουμε θα μας δώσει ένα πλήρες προφίλ, με βεβαιότητα προς ταυτοποίηση. Στη συνέχεια, το συγκρίνουμε με 16 σημεία με το προφίλ κάποιου άλλου και εάν υπάρχει και στα 16 σημεία ταύτιση, τότε έχουμε ταυτοποίηση. Για να το περιγράψουμε με απλά λόγια, το DNA είναι ένα καλούπι που αποτελείται από 16 'τεμάχια'. Εάν μου λείπουν τα μισά, είναι λογικό ότι δεν έχω το πλήρες καλούπι, άρα σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι το δείγμα είναι συμβατό με το άτομο». Σημειώνει επίσης ότι «κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και εξειδικευμένη και προκειμένου να μιλήσει ο ιατροδικαστής, θα πρέπει να έχει όλα τα στοιχεία».
Επισημαίνεται ότι σε αίτημα της υπεράσπισης για επανεξέταση του DNA, η απάντηση της εμπειρογνώμονος της Αστυνομίας ήταν ότι το επίμαχο δείγμα DNA «έχει καταναλωθεί πλήρως κατά τις εργαστηριακές εξετάσεις» και πως «έχει καταναλωθεί πλήρως το υλικό κατά την εργαστηριακή απομόνωση του DNA».
Το στοιχείο του DNA, το οποίο για το δικαστήριο που δίκασε την Ηριάννα θεωρήθηκε επαρκές για την καταδίκη της, έχει κριθεί ανεπαρκές από άλλα δικαστήρια που επανειλημμένα έχουν εκδώσει απαλλακτικές αποφάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις περιπτώσεις του Σίμου Σεϊσίδη, ο οποίος είχε κατηγορηθεί το 2010 για απόπειρα ανθρωποκτονίας αστυνομικού, και των Νίκου Ρωμανού και Αργύρη Ντάλιου για συμμετοχή στη ΣΠΦ.
«Η Ηριάννα δεν μπορεί να βρίσκεται στη φυλακή. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό που περνάει, είναι ένα σύννεφο που απλώνεται στην κοινωνία». Μέσα σε δυο προτάσεις, η μητέρα της περιγράφει το «αδιανόητο», το «παράλογο» όπως λέει ξανά και ξανά, της καταδίκης της Ηριάννας και της στέρησης της ελευθερίας της. Η κ. Σίσση κάθεται απέναντί μας, με αστραφτερή αξιοπρέπεια και δύναμη, καθώς μας μιλά για την «περιπέτεια» του παιδιού της.
«Γνωρίζω την Ηριάννα από τις προπτυχιακές της σπουδές, καθώς το 2009 εκπόνησε μαζί μου την πτυχιακή της εργασία» μας λέει ηεΕπίκουρη καθηγήτρια Γλωσσολογίας Μαρία Ιακώβου. «Από την αρχή έβλεπα μια φοιτήτρια με ιδιαίτερο ζήλο, συνέπεια στις σπουδές της και αγάπη για το αντικείμενό της, μια φοιτήτρια που ήξερε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τη Γλωσσολογία και να διδάξει ελληνικά σε ξένους.
Είπαν για την Ηριάννα



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μαρία Καλυβιώτου, Ειρήνη Λαζαρίδου, Κώστας Παπαντωνίου
ΣΚΙΤΣΟ: Βαγγέλης Χερουβείμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου