Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Για «άμεσο δόλο» κατηγόρησε η Ζ. Γεωργαντά τον Ανδρ. Γεωργίου

Για «άμεσο δόλο» κατηγόρησε η Ζ. Γεωργαντά τον Ανδρ. Γεωργίου

georgiou.jpg

Ανδρέας ΓεωργίουEUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ένταση σημειώθηκε και σήμερα στη δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος σχετικά με την τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009. 
Στη σημερινή κατάθεσή της στο δικαστήριο η Ζωή Γεωργαντά καταλόγισε στον κ. Γεωργίου «άμεσο δόλο» έχοντας «σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του ηθικό και υλικό όφελος». 
Η πανεπιστημιακός και πρώην μέλος του Δ.Σ. επέμεινε στις καταγγελίες της σχετικά με την διατήρηση από τον κ. Γεωργίου της θέσης του ως υπαλλήλου του ΔΝΤ και του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ότι ο κατηγορούμενος «ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία» και τόνισε πως «αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δεν θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά ούτε καν ως μέλος, διότι δεν είχε θέση καθηγητού». 
Έχει διαφορά αν το κάνεις για έντεκα μήνες ή δέκα χρόνια; Ο Γεωργίου ήρθε με εντεταλμένη υπηρεσία. Ήθελε να πάρει θέση μετά στη Γκόλντμαν Σάκς. Αν το είχε πει στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής δε θα επιλεγόταν ως πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αλλά ούτε καν ως μέλος διότι δεν είχε θέση καθηγητού.
Στη συνέχεια η ίδια υπογράμμισε ότι από τα στοιχεία που μπορεί να γνωρίζει, θεωρεί πως το έλλειμμα του 2009 ήταν γύρω στο 4 με 5%, και όχι 13%, ενώ όπως είπε, τότε η χώρα μπορούσε να πληρώνει τα χρέη της.
«Είχαμε ένα από χαμηλότερα ελλείμματα του 2009» σημείωσε για να συμπληρώσει ότι: «είχαμε χρέη αλλά μπορούσαμε και πληρώναμε τα χρέη μας γιατί είχαμε οικονομική δραστηριότητα. Ο Γεωργίου οδήγησε σε παρατεταμένη ύφεση και μεγάλης διάρκειας».
Στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά του κοινού και ακούστηκαν φράσεις όπως «προδότες», «κρεμάλα στο Σύνταγμα», «όλοι μέσα» και τα λοιπά με αποτέλεσμα να αντιδράσει και η πρόεδρος του δικαστηρίου ζητώντας από κάποιους να περάσουν εκτός της αίθουσας.
Στο δικαστήριο κατέθεσαν και άλλα πρώην στελέχη της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ της Αρχής. Η Έδρα επέμεινε με αρκετές ερωτήσεις, κυρίως προς τον μάρτυρα Γιώργο Συμιγιάννη, οικονομολόγο, για το εάν υπήρξε μελέτη προκειμένου να ενταχθούν οι 17 ΔΕΚΟ στην Γενική Κυβέρνηση και συνακόλουθα τον εκ νέου προσδιορισμό του ελλείμματος του 2009. 
Ο πρώην διευθυντής της ΤτΕ Γεώργιος Συμιγιάννης υποστήριξε ότι δεν είχαν την δυνατότητα να δουν τις μελέτες και ότι «η Ελλάδα είναι στα στατιστικά στοιχεία χωρίς καμία υποσημείωση από τη Eurostat από τον Οκτώβριο του 2010, για 14 συνεχείς φορές επί επτά συναπτά χρόνια», σημειώνοντας ότι τα στοιχεία που δόθηκαν για το έλλειμμα ήταν ακριβή, αφού και ο νέος πια πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ συνεχίζει να χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία. 
Στην κατάθεσή του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, Κωνσταντίνος Σκορδάς τόνισε, πως τα στοιχεία για το έλλειμμα «σαφέστατα έπρεπε να περάσουν από το ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ» και συμπλήρωσε: «Πουθενά δεν ανέφερε ο νόμος ότι ο πρόεδρος αποφασίζει μόνος του και χωρίς το επταμελές συμβούλιο». Παράλληλα, επισήμανε πως ποτέ δεν του δόθηκε η δυνατότητα να διαπιστώσει εάν η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για την επίμαχη αναθεώρηση ήταν σωστή. 
* Η δίκη συνεχίζεται στις 31 Ιουλίου 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου