Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017

Μεγάλα ερωτήματα γεννώνται κυρίως για τη στάση του Υπουργείου Υγείας που τηρεί "σιγή ιχθύος".

Στην Ελλάδα της κρίσης χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται κάθε χρόνο από ακτινοθεραπείες

    Τετάρτη, 23 Αύγουστος 2017 07:50
    Στην Ελλάδα της κρίσης χιλιάδες καρκινοπαθείς αποκλείονται κάθε χρόνο από ακτινοθεραπείες

    Μεγάλα ερωτήματα γεννώνται κυρίως για τη στάση του Υπουργείου Υγείας που τηρεί "σιγή ιχθύος".

    Έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) καταγράφει την τραγική κατάσταση που υπάρχει στο υγειονομικό σύστημα της χώρας αναφερόμενη ιδιαίτερα στους χρόνους αναμονής των καρκινοπαθών για μία θεραπεία.
    Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τις τριτοκοσμικές καταστάσεις στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα:
    "Πάνω από 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες κατ΄ έτος λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων. Χρειάζεται η αγορά 50 ακόμη Γραμμικών Επιταχυντών αξίας 100 εκατ. ευρώ για να σώζονται χιλιάδες καρκινοπαθείς και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους".
    Οι παραπάνω αποκαλύψεις είναι ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί αλλά και της πλήρους αδιαφορίας από πλευράς πολιτείας, για ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με διάφορες μορφές καρκίνου και η θεραπεία τους καθυστερεί σημαντικά εξαιτίας...γραφειοκρατικών και λοιπών προβλημάτων.
    Μάλιστα ο μέσος όρος για τον χρόνο αναμονής στα νοσοκομεία υπολογίζεται στους 4 μήνες (!!) και μάλιστα για περιπτώσεις που επείγουν. 
    "Ο μεγάλος χρόνος αναμονής για την έναρξη της θεραπείας λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων και της οικονομικής αδυναμίας προσφυγής στον ιδιωτικό τομέα των καρκινοπαθών, συμβάλουν ώστε τελικά να λαμβάνουν ακτινοθεραπεία μόνο 22.000 κατ' έτος. Λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου και δεν διαθέτουν κεντρική μονάδα διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων", αναφέρει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τα ήδη υπάρχοντα μηχανήματα!

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου