Σάββατο 5 Αυγούστου 2017

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα - Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, εκκενώνονται χωριά (φωτο,βιντεο)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα - Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, εκκενώνονται χωριά (φωτο,βιντεο)


    Σάββατο, 05 Αύγουστος 2017 18:32
    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα Κύθηρα - Η φωτιά καίει ανεξέλεγκτα, εκκενώνονται χωριά (φωτο,βιντεο)

    Δυσάρεστα νέα για το νησί των Κυθήρων - Η φωτιά που έκαιγε από χθες αναζωπυρώθηκε και καίει πλέον ανεξέλεγκτα.

    Ο Γιάννης Καπάκης, γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από το κέντρο επιχειρήσεων, είπε ότι σχεδόν το σύνολο των εναέριων δυνάμεων της χώρας βρίσκεται στα Κύθηρα και επιχειρεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο νησί.
     Σημειώνει πως έχουν μεταφερθεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Κύθηρα εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις από όλες τις περιοχές της χώρας και ότι είναι το κύριο μέτωπο στο οποίο έχει εστιάσει η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
     Εξήγησε πως η πυρκαγιά είναι πολύ δύσκολη για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί ο αέρας αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και δεύτερον, γιατί η περιοχή είναι δύσβατη και είναι γεμάτη από ρείκια, που είναι εύφλεκτο υλικό.
     Όπως ενημέρωσε, ο δήμαρχος Κυθήρων έχει ζητήσει από την Περιφέρεια και την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αίτημα που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να γίνει δεκτό.
    Η μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Πιτσινάδες Μυλοποτάμου στα Κύθηρα, ενώ λόγω αναζωπυρώσεων από τους ισχυρούς ανέμους, εκκενώθηκαν σήμερα για προληπτικούς λόγους, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, οι οικισμοί Αραιοί και Μυλοπόταμος.
     Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης, στο οποίο συμμετέχουν και εναέρια μέσα και συγκεκριμένα τρία ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος καναντέρ.
     Στην περιοχή επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα και 57 πεζοπόρο τμήμα.
    Οι εκκλήσεις του δημάρχου και των κατοίκων:
    «Αυτήν την στιγμή η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη, κυριολεκτώ σε αυτό που σας λέω. Εχθές ελέγξαμε μια κατάσταση και όλα ήταν μια χαρά μέχρι σήμερα το πρωί στις δέκα που έφυγε το σινουκ. Έφυγε το σινουκ, ο άνεμος δυνάμωσε και έγιναν τρεις με τέσσερις καλές αναζωπυρώσεις στις περιοχές των Αραίων και Μυλοποτάμου οι οποίες μας έχουν δέσει τα χέρια. Οι περιοχές που καίγονται είναι παρθένες για πρώτη φορά πήγε φωτιά. Κάνουμε έκκληση να μην φεύγουν τα εναέρια μέσα από τα Κύθηρα. Έχουν καεί περιουσίες κτήματα, μελίσσια ελαιώνες και μποστάνια και δεν ξέρουμε και ακόμη γιατί το τοπίο είναι θολό, ευτυχώς δεν έχουν καεί σπίτια», λέει ο δήμαρχος.
    «Οι πυροσβέστες και οι ιδιοκτήτες σώσανε τα σπίτια τους στους Αραίους και καίγεται ο οικισμός Μυλοπόταμος τώρα, είναι ένα λεπτό από το χωριό μας. Ίσα-Ίσα, ήρθαν τώρα τα αεροπλάνα, εάν δεν μείνουν στην περιοχή θα καούμε ζωντανοί και είμαστε εγκλωβισμένοι δεν έχουμε έξοδο από το χωριό, έχουμε μόνο προς την θάλασσα. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις αλλά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, είναι πολλές οι εστίες, δεν προλαβαίνουν. Σας παρακαλώ πείτε να μείνουν τα αεροπλάνα γιατί θα καούν όλα τα Κύθηρα. Τώρα επιχειρεί ένα ελικόπτερο της πυροσβεστικής, πριν τέσσερις ώρες ήταν ένα στρατιωτικό. Ανα τέσσερις ώρες μας φέρνουν αεροσκάφη ρίχνει λίγο και φεύγει. Όλο το χωριό είναι εκεί για να βοηθήσει, η δύναμη της φωτιάς είναι μεγάλη και έχει και αέρα», αναφέρει η κάτοικος Μυλοπτάμου κ. Καλλιόπη Καρύδη.



    Σχετική Ενημέρωση el.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου