Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού

Ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Υμηττού UPD

imittos.jpg

ΥμηττόςΣτην επίμαχη ζώνη βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε off shore | EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δήμοι της Αττικής που είχαν προσφύγει για τα μέτρα προστασίας του Υμηττού. Οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, το 2011 είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και ζητούσαν να ακυρωθεί το από 14.6.2011 Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων προστασίας της περιοχής του όρους Υμηττού και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.
Η «κατεδάφιση» του νομοσχεδίου ξεκίνησε μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αποφάσισε πως με βάση την κοινοτική Οδηγία 2001/42/ΕΚ, έπρεπε να έχει προηγηθεί η εκπόνηση και η έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Η υπόθεση είχε παραπεμφθεί στο Λουξεμβούργο το 2014 με απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Οι ανώτατοι δικαστές του ΣτΕ, έκριναν ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα έχει πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» και τελικά το ακύρωσαν.
Το προεδρικό διάταγμα που ακυρώθηκε:
■ Αύξησε την Α΄ ζώνη απόλυτης προστασίας από τα 63.000 στα 78.000 στρέμματα.
■  Στην επίμαχη ζώνη βρίσκονται οικισμοί αυθαιρέτων, καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και μεγάλες ιδιοκτησίες που ανήκουν σε off shore. Βρίσκονται στην πλευρά των Μεσογείων και είχαν αγοραστεί στη δεκαετία του 2000 με σκοπό να κατασκευαστούν ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εκπαιδευτήρια και εμπορικά κέντρα.
Δεν είναι τυχαίο το μπαράζ προσφυγών κατά του διατάγματος από θιγόμενους πολίτες αλλά και από τους 12 δήμους που περιβάλλουν το βουνό.
Το νομοθέτημα του 2011 είχε προωθηθεί με αφορμή τις αποκαλύψεις του 2008 για τα περίπου 7.000 «αναψυκτήρια» και «πολιτιστικά κέντρα», που ήταν βίλες επωνύμων και είχαν ξεφυτρώσει χάρη στα παραθυράκια του διατάγματος του 1978.
Οι δήμαρχοι στις προσφυγές τους είχαν εντοπίσει την έλλειψη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ωστόσο, το βασικό «παράπονό» τους ήταν οι περιορισμοί στην επέκταση του σχεδίου πόλης μέσα στην προστατευόμενη ζώνη Υμηττού, ενώ διεκδικούν σημαντικά τμήματα του βουνού για να καλύψουν ανάγκες σχολείων, νοσοκομείων και νέων νεκροταφείων.

Υπουργική απόφαση μετά την ακύρωση

Σε αναστολή έκδοσης αδειών για οικοδομικές εργασίες, τουλάχιστον για ένα χρόνο, που θα καλύπτει όλη την προστατευόμενη περιοχή του Υμηττού, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μετά την ακύρωση του προεδρικού διατάγματος από το ΣτΕ.
Η σχετική υπουργική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται να υπογραφεί τη Δευτέρα από τον αναπληρωτή υπουργό Σ. Φάμελλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου