Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

H Καταλωνία στους δρόμους: Αντιδράσεις στις συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών από την ισπανική εθνοφυλακή (βίντεο-ενημέρωση)

H Καταλωνία στους δρόμους: Αντιδράσεις στις συλλήψεις κυβερνητικών στελεχών από την ισπανική εθνοφυλακή (βίντεο-ενημέρωση)

Η Εθνοφυλακή συνέλαβε χτες Τετάρτη υψηλόβαθμα στελέχη της καταλανικής κυβέρνησης, προκαλώντας την αντίδραση και της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης - Η εθνοφυλακή κατέλαβε και το καταλανικό «υπουργείο» Οικονομικών

Άνδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν χτες υπό κράτηση τον γενικό γραμματέα του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, στο πλαίσιο επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής ‘Τζενεραλιτάτ’ για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου, που τέθηκε εκτός νόμου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την εθνοφυλακή, εκτός από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλονίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, η εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο γενικός γραμματέας του συμβουλίου Οικονομικών Λιουίς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».
Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της ‘Γκοβέρν’ στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».
Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλονία».
Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» σήμερα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σωφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι με τηλεοπτικό του διάγγλεμα κάλεσε χτες τους ηγέτες της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας να ακυρώσουν το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από την Ισπανία, σημειώνοντας ότι αυτό αντίκειται στους νόμους της χώρας.
«Μην προχωρήσετε. Επιστρέψτε στην νομιμότητα και στη δημοκρατία. Το δημοψήφισμα είναι μια χίμαιρα», είπε χαρακτηριστικά ο Ισπανός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας: «Εγκαταλείψτε μια και καλή όλη αυτή την κλιμάκωση του ριζοσπαστισμού και της ανυπακοής».
«Υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθούν τα χειρότερα» προειδοποίησε ο αρχηγός του ισπανικού κράτους.
Ομάδα από Εθνοφύλακες, που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι από χθες το πρωί μέσα στην έδρα του καταλανικού συμβουλίου Οικονομικών στη Βαρκελώνη, κατόρθωσαν σήμερα τα ξημερώματα να εξέλθουν χάρις στην επέμβαση της τοπικής αστυνομίας Mossos d’ Esquadra, που δημιούργησε ένα διάδρομο ανάμεσα στο πλήθος που πολιορκούσε το κτήριο αμέσως μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής.
Πέντε άνδρες της Εθνοφυλακής με πολιτικά κατόρθωσαν να περάσουν στις τρεις το πρωΐ και αφού διέσχισαν μία μικρή απόσταση στη Ράμπλα, στράφηκαν προς την Γκραν Βία όπου επιβιβάσθηκαν σε αστυνομικά αυτοκίνητα, τα οποία επίσης απομακρύνθηκαν με τη συνοδεία των Mossos.
Μία ομάδα από τους διαδηλωτές, που συνεχίζουν να πολιορκούν την έδρα του συμβουλίου, έρριψαν εναντίον τους αντικείμενα και προπηλάκισαν τους Εθνοφύλακες, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση των ερευνών κατόπιν δικαστικής εντολής για να παρεμποδισθεί το καταλανικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, που έχει ακυρωθεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
Οι Mossos d’ Esquadra κατόρθωσαν να δημιουργήσουν έναν διάδρομο γύρω από την πόρτα, απομακρύνοντας σηκωτούς όσους από τους διαδηλωτές παρέμεναν καθιστοί στην είσοδο για να εμποδίσουν την έξοδο των Εθνοφυλάκων.
Μετά την έξοδο της πρώτης ομάδας των Εθνοφυλάκων, άλλοι δυο ένστολοι βγήκαν από το συμβούλιο για να διαπιστώσουν την κατάσταση των οχημάτων τους που βρίσκονται σταθμευμένα έξω και αφού είδαν ότι κάποια από αυτά έχουν σκασμένα λάστιχα, και είναι καλυμμένα με προεκλογικά φυλλάδια και συνθήματα, επανήλθαν στο εσωτερικό του συμβουλίου.
Έπειτα κάποιοι άλλοι Εθνοφύλακες βγήκαν στον δρόμο για να φωτογραφήσουν τα οχήματα που είχαν υποστεί ζημιές. Εντός του συμβουλίου Οικονομίας της καταλανικής Τζενεραλιτάτ εξακολουθούν να βρίσκονται 15 Εθνοφύλακες.
Η έξοδος από το πολιορκημένο κτήριο (η δημοτική αστυνομία εκτιμά πως 40.000 άνθρωποι έχουν κατακλύσει την είσοδό του και την περιοχή γύρω από αυτό) είχε αποδειχθεί μία άκρως ευαίσθητη επιχείρηση, καθώς ο επικεφαλής των Mossos d’ Esquadra Τζουσέπ Λιουΐς Τραπέρο είχε διατάξει τους άνδρες του να αποφύγουν τη χρήση βίας.
Εν μέσω της σύγχυσης που είχε επικρατήσει μέσα στη νύκτα, φήμες κυκλοφόρησαν πως οι Εθνοφύλακες επρόκειτο να επιχειρήσουν έξοδο από το γειτονικό κινηματοθέατρο ‘Κολισέουμ’. Οι διαδηλωτές έσπευσαν να κλείσουν την είσοδό του φωνάζοντας συνθήματα και δημιουργώντας ένταση, με αποτέλεσμα κάποιοι από τους ηθοποιούς να βγουν στην πόρτα για να δουν τι συμβαίνει.
Μετά τις δύο το πρωΐ σήμερα, εξήλθαν από το συμβούλιο Οικονομίας κάποιοι από τους υπαλλήλους του, οι οποίοι έγιναν δεκτοί από το πλήθος με ζητωκραυγές και συνθήματα όπως «δεν είστε μόνοι σας».
Η ένταση για τις αστυνομικές επιχειρήσεις κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος μεταφέρθηκε και στη διάσημη όπερα της Βαρκελώνης, το ‘Λισέου’ , όπου μία ομάδα από θεατές τραγούδησε τον εθνικό ύμνο της Καταλωνίας «Els Segadors», πριν την έναρξη της όπερας «Un ballo di maschera» του Τζουζέπε Βέρντι. Μάλιστα είχαν κρεμάσει στα θεωρία σημαίες της Καταλωνίας και επανέλαβαν αρκετές φορές το σύνθημα «votarem» (θα ψηφίσουμε). Πολλοί από τους παριστάμενους ανέβασαν στο διαδίκτυο βίντεο από τα κινητά τηλέφωνά τους, που αποδεικνύουν πόσο η πολιτική ένταση έχει μετατεθεί και στον χώρο του θεάματος.
Συνεχής ενημέρωση
Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο της ‘Γκοβέρν’ στην έδρα της για να αποφασισθεί η απάντηση στην εισβολή της Εθνοφυλακής. Από την πλευρά του, ο Τζουνκέρας ανακοίνωσε πως με την πράξη αυτή, η κυβέρνηση «επιτίθεται στους θεσμούς και συνεπώς επιτίθεται και στους πολίτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε αυτό».
Η Εθνοφυλακή κατέσχεσε σήμερα πολλά εκατομμύρια ψηφοδέλτια που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, την 1η Οκτωβρίου, όπως έγινε γνωστό από μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες.
"Αυτή τη στιγμή τα μετρούν, μπορεί να είναι 9 εκατομμύρια ψηφοδέλτια", είπε η πηγή αυτή μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσχεση έγινε στην κοινότητα Μπίγκες που απέχει 45 χιλιόμετρα βόρεια της Βαρκελώνης.
Νωρίτερα έγιναν πολλές έρευνες σε κτίρια που στεγάζουν διοικητικές υπηρεσίες της Καταλονίας, όπως στην προεδρία, στο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων και στο συμβούλιο οικονομικών υποθέσεων. Συνελήφθησαν 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, το "δεξί χέρι" του αντιπροέδρου της Καταλονίας Οριόλ Τζουνκέρας.
  • Χιλιάδες Καταλανοί βρήκαν στους δρόμους σήμερα, μετά τη σύλληψη τουλάχιστον 12 μελών της κυβέρνησης της περιφέρειας της Καταλονίας, η οποία σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, την 1η Οκτωβρίου, παρά την απαγόρευση της ισπανικής δικαιοσύνης.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε τη Μαδρίτη ότι επιβάλλει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τις συλλήψεις. Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.
"Έξω οι δυνάμεις κατοχής!" φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. "Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι" είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.
Μια εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών επιβεβαίωσε ότι έχουν συλληφθεί 13 υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης της Καταλονίας και ότι έγιναν 22 έρευνες για να εμποδιστεί η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Η κυβέρνηση "κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης" δήλωσε ο Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για "ολοκληρωτισμό" και για παραβίαση των "θεμελιωδών δικαιωμάτων".

O Iσπανός υπουργός Οικονομίας Κριστόβαλ Μοντόρο διακοίνωσε σήμερα επισήμως στην καταλανική κυβέρνηση την εφαρμογή του Νόμου για τη Δημοσιονομική Σταθερότητα, που περιλαμβάνει την εκχώρηση του ελέγχου των δημοσίων οικονομικών της βορειοανατολικής αυτόνομης περιοχής στην κεντρική κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Άνδρες της Εθνοφυλακής, εισήλθαν σήμερα το πρωΐ στην έδρα του συμβουλίου Οικονομικών, αλλά και στο κτήριο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, κατ’ εφαρμογήν των μέτρων που έχει δρομολογήσει η Μαδρίτη για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.
Η απόφαση για έλεγχο των δαπανών της Καταλωνίας από την Μαδρίτη αποτελεί ένα ιστορικό γεγονός, και ο Μοντόρο στη σημερινή συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου, θα κληθεί να εξηγήσει την αναγκαιότητα της κίνησης αυτής, που μολονότι δεν είναι τόσο ακραία όσο το επίφοβο προς επίκληση Άρθρο 155 του Συντάγματος, που αφαιρεί την αυτοδυναμία από τις επαρχίες, το αποτέλεσμα της ισχύος της προσομοιάζει σε αυτό. Πλέον, οι σχέσεις του υπουργείου Οικονομίας και της ‘Τζενεραλιτάτ’ εισέρχονται σε ένα άγνωστο πεδίο, με συνέπειες που δεν μπορεί κανείς να προβλέψει, διότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. (αναλυτικά)

Κάρλες Πουτζεμόντ: Κατάργηση «ντε φάκτο» της αυτονομίας μας -  Απαντάμε με «σθένος και ηρεμία»

Ο πρόεδρος της καταλανικής Τζενεραλιτάτ (κυβέρνησης) Κάρλες Πουτζεμόντ κατηγόρησε σήμερα την κυβέρνηση της Ισπανία πως «κατήργησε ντε φάκτο» την αυτονομία της βορειοανατολικής αυτής επαρχίας και πως «έχει επιβάλει ντε φάκτο ένα κράτος εξαίρεσης», ενώ συνάμα απηύθυνε κάλεσμα στους Καταλανούς να απαντήσουν με «σθένος και ηρεμία» προσερχόμενοι να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία την 1η Οκτωβρίου.
 
Ο Πουτζεμόντ εμφανίσθηκε στην γοτθική αίθουσα του Μεγάρου της Τζενεραλιτάτ πλαισιωμένος από τους υπουργούς του προκειμένου να αναγνώσει στους δημοσιογράφους και τους Καταλανούς την ανακοίνωση της κυβέρνησής του για την αντίδρασή της απέναντι στην κράτηση 14 λειτουργών, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης, μετά την επιχείρηση της Εθνοφυλακής σήμερα το πρωΐ.

Αντιδράσεις και μέσα στο Κοινοβούλιο της Μαδρίτης
Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».
Αλλά και ο ηγέτης των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας εγκάλεσε την κυβέρνηση, τονίζοντας πως είναι «ντροπή» για την Ισπανία να έχει «πολιτικούς κρατουμένους» τη σήμερον ημέρα και ζήτησε να αναζητηθεί μία λύση «με σοφροσύνη και διάλογο» μέσα από την πρόταση του κόμματός του να συσταθεί μία Εθνοσυνέλευση για το Καταλανικό ζήτημα.
Άντρες της ισπανικής εθνοφυλακής φρουρούν πιεστήρια. Η ισπανική κυβέρνηση έχει προβεί ήδη σε κατασχέσεις ψηφοδελτίων του δημοψηφίσματος

Ραχόι: «Τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία»
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε σήμερα, απαντώντας στο Κοινοβούλιο για τα μέτρα που λαμβάνει κατά του καταλανικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, πως απέναντι στην πρόκληση που αντιτείνουν οι αυτονομιστές, που «προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος και του κρατούντος Καθεστώτος της Καταλωνίας, «το Κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει».
«Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα. Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής.
Για τον Ραχόι, «εάν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο».Καταλανικό κόμμα

Καταλανικό κόμμα (En Comú Podem):  Κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comú Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο Τσαβιέρ Ντομενέκ δήλωσε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω της Εθνοφυλακής, στην Καταλωνία και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου.
Ο ίδιος τόνισε πως μετά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της καταλανικής κυβέρνησης PdeCAT και ERC από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης, οι βουλευτές της παράταξής του θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη, διότι τούτες τις στιγμές πιστεύουν πως οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν.
Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής», μετά την είσοδο της Εθνοφυλακής σε έδρες της τοπικής κυβέρνησης στη Βαρκελώνη και τη σύλληψη 12 ατόμων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων στελεχών της Τζενεραλιτάτ.
Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο» και «από την πίσω πόρτα» το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν.
Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».
Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας Ντολόρς Μπάσας επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».
Πηγή: EFE, El Pais, El Periodico, El Publico, La Vanguardia -  ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου