Η Τουρκία διαμαρτύρεται για την άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου στη Ρόδο: Χαρακτηρίζει «παράνομη» τη «Μέδουσα 5»
Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Τουρκικές διαμαρτυρίες, υπό τη μορφή γραπτής ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, έχει προκαλέσει η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση στη Ρόδο, την οποία η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει «παράνομη».
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet Daily News, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ ενημερώθηκε για την κοινή αμφίβια άσκηση που λαμβάνει χώρα από τις 30 Οκτωβρίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, «σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές στρατιωτικές πηγές».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Συνθήκη του Παρισιού του 1947 απαγορεύει κάθε είδους δραστηριότητες στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Ρόδο, η οποία πέρασε στην Ελλάδα μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η στρατιωτική άσκηση στη Ρόδο είναι μια ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» υποστηρίζεται, ενώ συμπληρώνεται πως το τουρκικό ΥΠΕΞ έχει απευθύνει προειδοποιήσεις στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, και «υπενθυμίσεις» όσον αφορά στη σημασία της αποφυγής «μονομερών ενεργειών» που αυξάνουν τις εντάσεις στο Αιγαίο.
«Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζουμε ότι περιμένουμε από την Ελλάδα να αποφύγει εχθρικές ενέργειες και ενέργειες κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, και καλούμε τρίτους να μη συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παραβιάσεις από την Ελλάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Η άσκηση «Μέδουσα 5» περιλαμβάνει από πλευράς των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων 3 φρεγάτες, 2 πυραυλακάτους, 1 κανονιοφόρο, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 8 αεροσκάφη F-16, 1 αεροσκάφος AWACS, 1 ελικόπτερο SUPER PUMA, 4 ελικόπτερα CHINOOK, 4 ελικόπτερα AH 64 Apache και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων, ενώ οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις με 1 ελικοπτεροφόρο, 1 φρεγάτα, 2 πυραυλακάτους, 1 υποβρύχιο, 6 αεροσκάφη F-16, 2 αεροσκάφη C-130, 1 αεροσκάφος Ε2-C και προσωπικό μονάδων ειδικών επιχειρήσεων και τεχνικής υποστήριξης.
Η άσκηση διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω, στο Ναύσταθμο Κρήτης και στην ευρύτερη περιοχή Νοτίου-Νοτιοανατολικού Αιγαίου, αντίστοιχα. Σκοπός της, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, είναι η «περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών σε θέματα θαλάσσιας ασφαλείας και σε επιχειρήσεις δυνάμεων σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών».
Το πρόγραμμα της DV Day (ημέρα διακεκριμένων επισκεπτών, 2 Νοεμβρίου) περιέλαβε αμφίβια/αποβατική ενέργεια στη νΡόδο, αεροπορικές επιχειρήσεις εγγύς υποστήριξης, ταχεία ανάδυση υποβρυχίου καθώς και αντικείμενα ειδικών επιχειρήσεων (άλματα ελεύθερης πτώσης και ταχεία καταρρίχηση).
Τουρκική δραστηριότητα
Από την ευρύτερη περιοχή δεν έλειψε η τουρκική δραστηριότητα: Tο πρωί της Παρασκευής τουρκικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τα Ίμια, ενώ στην περιοχή του βορειοανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου σημειώθηκαν την 1η Νοεμβρίου 9 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και 4 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από 4 αεροσκάφη (2 μαχητικά, 1 ελικόπτερο και 1 CN-235), ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα (Πέμπτη) σημειώθηκαν 15 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου και 6 παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από 6 συνολικά αεροσκάφη (2 οπλισμένα μαχητικά, 1 αεροσκάφος CN-235 και 3 ελικόπτερα), ενώ υπήρξε και μία εμπλοκή.
Εικόνες από την άσκηση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου