Στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ «παρκαρισμένα» δισεκατομμύρια
Παγκόσμιο σεισμό προκαλεί η διαρροή 13,4 εκατ. φακέλων υπεράκτιων εταιρειών παροχής υπηρεσιών σε 19 φορολογικούς παραδείσους του κόσμου. Μεταξύ των εταιρειών-κολοσσών ερευνώνται και Έλληνες από το πολιτικό και επιχειρηματικό σύστημα στις λίστες με τα «παρκαρισμένα» δισεκατομμύρια. Εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάζουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος έδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Ξεκινούν οι έλεγχοι
Για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers τοποθετήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι «οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την άδικη, παράλογη, τραγική πραγματικότητα του κόσμου μας».
Λίγες ώρες μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης να εξετάσουν τις υποθέσεις ελληνικού ενδιαφέροντος που περιλαμβάνονται στα Paradise Papers και να προχωρήσουν στους ελέγχους που προβλέπει η νομοθεσία.
Στις προτεραιότητες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του υπουργείου Οικονομικών είναι ο έλεγχος των μεγάλων υποθέσεων φοροδιαφυγής.
Αξίζει να σημειωθεί πως χθες το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε συνταγματική την αύξηση του Ειδικού Φόρου Ακινήτων από 3% σε 15% για τις υπεράκτιες εταιρείες.
Apple και Nike στον... φορολογικό παράδεισο
Με τις αποκαλύψεις να καταφθάνουν με καταιγιστικούς ρυθμούς η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων και τα 95 διεθνή ΜΜΕ που συνεργάζονται στην έρευνα έφεραν στο φως τις υποθέσεις -μεταξύ άλλων- δύο εταιρειών κολοσσών, της Nike και της Apple.
Η κατασκευάστρια των γνωστών αθλητικών παπουτσιών συγκέντρωνε τα κέρδη από τις πωλήσεις της σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε δύο ολλανδικές θυγατρικές. Ωστόσο, από το 2005 έως το 2014 η Nike άλλαξε στρατηγική μεταφέροντας τεράστια ποσά από την Ολλανδία σε θυγατρική-κέλυφος (Nike International) στον φορολογικό παράδεισο των Βερμούδων, η οποία αντιπροσώπευε τα πνευματικά δικαιώματα των παπουτσιών της.
Το 2014 και καθώς η σχετική συμφωνία με την Ολλανδία εξέπνεε, δημιούργησε μια νέα θυγατρική-κέλυφος στις Βερμούδες (Nike Innovate CV), στην οποία μετέφερε την εκμετάλλευση της πνευματικής ιδιοκτησίας της Nike International. To σχήμα αυτό της επέτρεψε να μειώσει σταδιακά τον παγκόσμιο συντελεστή φορολόγησής της από το 34,9% το 2007 στο 13,2% πέρυσι.
Όσον αφορά την Apple και πάντα σύμφωνα με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, κατάφερε να μεταφέρει με τη βοήθεια του δικηγορικού γραφείου Appleby βασικά τμήματα της αυτοκρατορίας της (τις ιρλανδικές θυγατρικές AOI και ASI που συγκέντρωναν τα εκτός ΗΠΑ κέρδη της) στον φορολογικό παράδεισο τουνησιού της Μάγχης, Τζέρσεϊ.
Η μεταφορά αυτή επέτρεψε στην εταιρεία να πληρώσει την τριετία που ακολούθησε (2014-2017) για τα ύψους 122 δισ. δολαρίων κέρδη της εκτός των ΗΠΑ φόρο 6,6 δισ. δολαρίων. Φορολογήθηκε δηλαδή με συντελεστή 5,4%. Η Apple έχει «παρκάρει» συνολικά σε φορολογικούς παραδείσους πάνω από 250 δισ. δολάρια.
Γερμανικές εταιρίες και φοροδιαφυγή
Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung που μεταδίδει η Deutsche Welle, στη Γερμανία τα Paradise Papers αναφέρονται σε υπεράκτιες εταιρείες που συνέστησε ένα δικηγορικό γραφείο στις Βερμούδες και μια εταιρεία καταπιστεύσεων στη Σιγκαπούρη.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν εμφανίζονται συμπεριλαμβάνονται εταιρίες όπως η Sixt, τα Γερμανικά Ταχυδρομεία (Deutsche Post), η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η ασφαλιστική εταιρεία Allianz, η φαρμακευτική εταιρεία Bayer και η Deutsche Bank.
Ακόμη στα έγγραφα εμφανίζονται εκτός από τις εταιρείες και χίλια περίπου φυσικά πρόσωπα, ανάμεσα σε αυτούς Γερμανοί δισεκατομμυριούχοι, επιχειρηματίες αλλά καιο πρώην Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος κατείχε υψηλή θέση σε μια εταιρεία offshore. Διετέλεσε το 2009 «ανεξάρτητος σύμβουλος» της ρωσοβρετανικής εταιρείας ενέργειας ΤΝΚ-BP. Η σύμπραξη ανάμεσα στη βρετανική BP και τη ρωσική Alfa έχει την έδρα της, όπως πολλές εταιρείες πετρελαίου, στις Παρθένες Νήσους.
Ακόμη από τα Paradise Papers προκύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροδιαφυγής στη γερμανική ιστορία. Πρόκειται για την υπόθεση Κουρτ Ένγκελχορν, ο οποίος κέρδισε δισεκατομμύρια όταν πούλησε τη φαρμακευτική του εταιρία. Το 2013 οι αρχές ερεύνησαν την υπόθεση, αλλά ήταν τόσο περίπλοκη ώστε κατέληξαν τελικά οι κληρονόμοι και οι βαυαρικές αρχές σε συμβιβασμό. Οι κόρες του Κουρτ Ένγκελχορν πλήρωσαν 145 εκατομμύρια ευρώ. Νέα στοιχεία κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη φοροδιαφυγή από όσο ήταν μέχρι σήμερα γνωστό.
Συντάκτης:
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου