Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

Μεγάλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το 2018


Μεγάλες υποθέσεις που θα απασχολήσουν τη Δικαιοσύνη το 2018


Το ίδιο… δραστήρια με τα προηγούμενα έτη θα είναι η ποινική Δικαιοσύνη το έτος 2018, η οποία εδώ και μερικά χρόνια έχει να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο όγκο σκανδάλων που φτάνουν στις δικαστικές αίθουσες.
Η νέα χρονιά φαίνεται πως θα είναι εξίσου… πλούσια, καθώς αναμένονται να ξεκινήσουν σημαντικές δίκες, αλλά και να συνεχίσουν -αν όχι να ολοκληρωθούν- ακροαματικές διαδικασίες σημαντικών υποθέσεων.
Αρωμα οικονομικών και πολιτικών δικογραφιών θα έχουν τα πινάκια του 2018, οι οποίες ήδη απασχολούν την κοινή γνώμη και υπολογίζεται ότι θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Το πολιτικό θρίλερ για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, το οικονομικό σκάνδαλο του «Ερρίκος Ντυνάν», αλλά και η δεύτερη μεγάλη δικογραφία για τη Siemens, είναι μερικές μόνο από τις υποθέσεις που αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το νέο έτος. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται σημαντικές δίκες όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, αλλά και εκείνη σε δεύτερο βαθμό για τον ήδη καταδικασθέντα υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής παρουσιάζει σήμερα τις σημαντικότερες υποθέσεις, οι οποίες, εκτός απροόπτου, θα απασχολήσουν τα ελληνικά δικαστήρια.

«Σχέδιο Πυθία» και τηλεφωνικές υποκλοπές

Στις… καθυστερήσεις για τον προσδιορισμό της ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας βρίσκεται η πολύκροτη υπόθεση της απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστή και ως «σχέδιο Πυθία», και των τηλεφωνικών υποκλοπών, δώδεκα χρόνια μετά την αποκάλυψή τους.
Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών έχει ήδη εκδώσει το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται στο εδώλιο τέσσερα άτομα, ωστόσο οι ενστάσεις που έχουν υποβάλει κατηγορούμενοι καθυστερούν τον ορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας. Οποια εξέλιξη και αν έχουν αυτές οι δικονομικές ενέργειες, η δίκη υπολογίζεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018. Κατηγορούμενοι είναι ο πρώην πράκτορας της CIA, William B., που αντιμετωπίζει το αδίκημα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος, δύο υπάλληλοι της ΕΥΠΕ, οι οποίοι βαρύνονται με την πράξη της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση, και ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, που κατηγορείται για ηθική αυτουργία στην τελευταία πράξη.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε επίσης πως πρέπει να μπει στο αρχείο το σκέλος της δικογραφίας που αφορά σε συνεργούς, άγνωστους -κατά την ελληνική Δικαιοσύνη- δράστες, οι οποίοι φέρονται να συνέδραμαν τον Αμερικανό πράκτορα στις αξιόποινες πράξεις που του αποδίδονται. Ακολουθώντας ουσιαστικά το πόρισμα του ανακριτή Δ. Φούκα που χειρίστηκε την έρευνα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών συνέδεσε τις επίμαχες αξιόποινες πράξεις με την επιχείρηση υπονόμευσης του έργου κατασκευής του αγωγού South Stream, με στόχο να αποσταθεροποιηθεί η τότε κυβέρνηση Καραμανλή.
Σύμφωνα με το ανακριτικό πόρισμα, ο William B., Αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών, μετά την αποκάλυψη των οποίων εξαφανίστηκε από τη χώρα. Η εμπλοκή του Μιχ. Καρχιμάκη, την οποία εκείνος αρνείται, αφορά σε απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και εμφανίζονται να είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.

«Ερρίκος Ντυνάν»: Το… δώρο του Ανδρέα Μαρτίνη 

Η βασική υπόθεση που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον πρώην πρόεδρο του κοινωφελούς ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, φτάνει πλέον στο ακροατήριο. Σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 2190/2017 βούλευμα, τρεις κατηγορούμενοι καλούνται να δικαστούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη μίζα που φέρεται να δόθηκε με αντάλλαγμα την επίτευξη σύμβασης για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού.
Παραπέμπονται ο Ανδρέας Μαρτίνης, η σύζυγός του, Γεωργία, αλλά και ο επιχειρηματίας Δημήτρης Καμπής, αντιμέτωποι με την αξιόποινη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο καλείται πλέον να ελέγξει πώς ο άλλοτε κραταιός άνδρας του ιδρύματος βρέθηκε να διαθέτει σε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς με τη γυναίκα του το ποσό των 3,1 εκατομμυρίων γερμανικών μάρκων.
Σύμφωνα με την κατηγορία, τα χρήματα δόθηκαν έτσι ώστε να υπογραφεί το 1998 η σύμβαση για την προμήθεια νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού μεταξύ του «Ερρίκος Ντυνάν» και της γερμανικής εταιρίας «Hospitalia International GmbΗ».

Ο Σταύρος Ψυχάρης για τα δάνεια του ΔΟΛ

Ακόμα ένας πάλαι ποτέ κραταιός άνδρας -αυτή τη φορά των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- θα έρθει αντιμέτωπος με την ποινική Δικαιοσύνη. Ο Σταύρος Ψυχάρης έχει παραπεμφθεί να δικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ένα δάνειο ύψους 57 εκατομμυρίων ευρώ, που φέρεται να έλαβε χωρίς εγγυήσεις.
Ο πρώην πρόεδρος και εκδότης του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη αντιμετωπίζει το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην απιστία, καθώς φέρεται ότι το επίμαχο δάνειο του χορηγήθηκε από την Alpha Bank, προκειμένου να αγοράσει μετοχές του Ομίλου. Κατά την κατηγορία, το δάνειο χαρακτηρίστηκε προσωπικό, χωρίς να δοθούν επαρκείς εγγυήσεις. Συγκατηγορούμενοί του είναι δέκα στελέχη της τράπεζας που κατηγορούνται για την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς εμφανίζονται να ενέκριναν τη χορήγηση του συγκεκριμένου δανείου.
Να σημειωθεί ότι ήδη ο Σταύρος Ψυχάρης έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ με τριετή αναστολή για το πλημμέλημα της παράβασης του νόμου περί «πόθεν έσχες» κατ’ εξακολούθηση για τα οικονομικά έτη 2010 – 2014.

Τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, το C4Ι και ο ΟΤΕ 

Τα δύο σημαντικότερα σκέλη του σκανδάλου της Siemens αναμένεται να μονοπωλήσουν τα ενδιαφέρον τους επόμενους μήνες. Ηδη η δίκη για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού έχει ξεκινήσει και με μεγάλο ενδιαφέρον προβάλλονται πτυχές για τον τρόπο που οι κατηγορούμενοι εμφανίζονται να διακινούσαν χρήματα προκειμένου να επιτευχθεί η σύμβαση 8002/1997 μεταξύ ΟΤΕ και Siemens για την ψηφιοποίηση του Οργανισμού. Κι ενώ ακροαματική διαδικασία είναι σε εξέλιξη -και τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους 12 μήνες-, η δεύτερη σημαντική δικογραφία έρχεται με τη σειρά της στα δικαστικά έδρανα.
Πρόκειται για την προμήθεια του συστήματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4I, για το οποίο το Συμβούλιο Εφετών με ένα βούλευμα – καταπέλτη στέλνει στο εδώλιο 18 πρώην στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής εταιρίας με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».
Βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος παραπέμπεται για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση. Βέβαια, όπως και στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία», ο πρώην επικεφαλής της Siemens Ελλάς θεωρείται σίγουρο ότι θα παραμείνει στη Γερμανία, όπου έχει διαφύγει ήδη από το στάδιο της ανάκρισης, ενώ εκπροσωπείται από νομικό επιτελείο.

Η «προεκλογική χορηγία» που οδήγησε σε καταδίκη

Σε χρόνο – ρεκόρ, εξαιτίας του κινδύνου παραγραφής, προσδιορίστηκε η δίκη σε βάρος του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο 72χρονος πολιτικός άνδρας, που τον περασμένο Ιούλιο καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης οκτώ ετών με αναστολή έως την έφεση, βρίσκεται ήδη από την 1η Δεκεμβρίου αντιμέτωπος σε δεύτερο βαθμό με το αδίκημα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Μαζί του στο εδώλιο κάθονται το στέλεχος της Siemens Ηλ. Γεωργίου και ο πρώην συνεργάτης του υπουργού Αλ. Μαντάς. Στον πρώτο πρωτόδικα επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών για τα αδικήματα της ενεργητικής δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ στον δεύτερο ποινή φυλάκισης 40 μηνών με αναστολή για την πράξη της απλής συνδρομής στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.
Η υπόθεση αφορά σε σκέλος των «μαύρων ταμείων» της Siemens και συγκεκριμένα στη μίζα ύψους 450.000 γερμανικών μάρκων, που φέρεται να έλαβε ο Τάσος Μαντέλης για την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Τα χρήματα εμφανίζονται να διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη, ενώ στην απολογία του είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο προεκλογική χορηγία της εταιρίας.

Το τέλος εποχής των… παράνομων επιχορηγήσεων

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή της είναι η δίκη για τις αποκαλούμενες «παράνομες επιχορηγήσεις» της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, οι οποίες εμφανίζονται να δόθηκαν σε πολυτελείς δαπάνες.
Ηδη ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί να κηρυχθούν ένοχοι 56 από τους 59 κατηγορούμενους, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας, Νίκος Φωτόπουλος (φωτό), ο επίσης πρώην συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΗ Ιωάννης Παλαιοκρασσάς και Αρθούρος Ζερβός. Κατηγορούνται κατά περίσταση για τις αξιόποινες πράξεις της απάτης σε βάρος της ΔΕΗ και της απιστίας στην υπηρεσία.
Η ετυμηγορία του δικαστηρίου για τις δαπάνες της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ το διάστημα 2008 – 2011 φαίνεται πως θα εκφωνηθεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με την κατηγορία, «εντοπίστηκαν τιμολόγια τα οποία αναφέρονται σε δαπάνες πολυτελών ταξιδιών, δώρων, γευμάτων ή σε χρήση υπηρεσιών από μη δικαιούχους, καθώς και σε κάλυψη κινητοποιήσεων ή νομικών υπηρεσιών, στρεφόμενων μάλιστα κατά της εταιρίας».
Μάλιστα, η έκδοση τιμολογίων φέρεται να ξεπερνούσε το ένα εκατομμύριο ευρώ την περίοδο από το 2008 ως το 2009, ενώ ένα δάνειο 500.000 ευρώ της ΔΕΗ δεν είχε εγγυήσεις και φαίνεται να μην επιστράφηκε ποτέ.

Στον τρίτο χρόνο μπαίνει η δίκη της Χρυσής Αυγής

 Τα τρία χρόνια συμπληρώνει φέτος η δίκη για τη Χρυσή Αυγή, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015 και αναμένεται να συνεχίσει και το 2018. Οι 130 μάρτυρες κατηγορητηρίου, μεταξύ των οποίων και οι πέντε προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν πλέον ολοκληρώσει τις καταθέσεις τους, δίνοντας τέλος στο πρώτο σκέλος της ακροαματικής διαδικασίας.
Πλέον εξετάζονται οι μάρτυρες που έχουν προταθεί να εξεταστούν από την πολιτική αγωγή, ενώ θα ακολουθήσει η ανάγνωση εγγράφων, που αναμένεται να αξιοποιήσει σημαντικό χρόνο, αφού -όπως όλα δείχνουν- θα υπάρξει αίτημα να αναπαραχθεί σημαντικό τμήμα από το οπτικοακουστικό υλικό που περιλαμβάνεται στη δικογραφία. Στη συνέχεια, το λόγο θα έχουν οι μάρτυρες της υπεράσπισης και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουμένων, ανάμεσά τους πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, όπου άγνωστο παραμένει εάν θα εμφανιστούν όλοι αυτοπροσώπως στο δικαστήριο ή όχι, όπως άλλωστε είναι και το δικονομικό τους δικαίωμα. Ακολούθως, θα λάβουν χώρα η εισαγγελική εισήγηση επί της ενοχής ή μη των κατηγορουμένων, οι αγορεύσεις των συνηγόρων και, τέλος, η απόφαση του δικαστηρίου. Εξαιτίας του αριθμού των παραγόντων της δίκης, όλα δείχνουν πως ένας χρόνος μπορεί να μην είναι αρκετός για την ολοκλήρωσή της, αν και υπάρχουν οι αισιόδοξες φωνές, σύμφωνα με τις οποίες το τέλος του 2018 θα σημάνει και την ολοκλήρωση αυτής της πολύχρονης ακροαματικής διαδικασίας.
ΑΝΤΩΝΙΑ ΞΥΝΟΥ
axinou@e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου