Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Εν αναμονή του διαγγέλματος του προέδρου των ΗΠΑ
Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Κοινή χρήση

εκτύπωση 
 
Διεθνείς αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Σήμερα, μάλιστα, αναμένεται στις 20:00 ώρα Ελλάδας από τον Λευκό Οίκο να εκφωνήσει σχετικό διάγγελμα.

Πάντως, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη σχεδιαζόμενη αναγνώριση της Ιερουσαλήμ εκ μέρους των ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, στις πρώτες επίσημες δηλώσεις του αφότου ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σήμερα τη νέα θέση.
Κατά την ομιλία του σε διπλωματικό συνέδριο στην Ιερουσαλήμ, ο Νετανιάχου παρουσίασε τα οικονομικά πλεονεκτήματα και τη διεθνή εμβέλεια του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, δεν έκανε μια αναφορά στην επικείμενη επίσημη ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ.
Όμως, ήδη οι αντιπροσωπείες των Παλαιστινίων και των Ιορδανών στον Αραβικό Σύνδεσμο έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του οργανισμού για να συζητήσουν την αμερικανική απόφαση.

Η σύνοδος μπορεί να διεξαχθεί το Σάββατο, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Να σημειωθεί ότι χθες Τρίτη έγινε μια πρώτη σύσκεψη «μεταξύ των εκπροσώπων μόνιμων αντιπροσωπειών των κρατών μελών», προσθέτει σε ανακοίνωσή του ο Αραβικός Σύνδεσμος.

Παράλληλα, ο εμίρης του Κατάρ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του απορρίπτει την απόφαση των ΗΠΑ. «Το Κατάρ απορρίπτει τελείως οποιοδήποτε μέτρο καλεί για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ», δήλωσε ο Ταμίμ Μπιν Χάμαντ αλ Θάνι, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με απεσταλμένο των Παλαιστινίων στην Ντόχα, ο οποίος του μετέφερε μήνυμα του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς για τις τελευταίες εξελίξεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ο εμίρης του Κατάρ υπογράμμισε επίσης την θρησκευτική και πολιτική σημασία που έχει η Ιερουσαλήμ για τους Άραβες, τους μουσουλμάνους και ολόκληρο τον κόσμο.
Επίσης, ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης θα συνεδριάσει στις 13 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη για να συντονίσει την απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Πάντως, ο τούρκος αντιπρόεδρος, Μπεκίρ Μποσντάγ, δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του αμερικανού προέδρου θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο «σε μια φωτιά χωρίς τέλος».
«Με την κήρυξη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας παραβλέπεται η ιστορία και η αλήθεια της περιοχής, είναι μια μεγάλη αδικία/βαρβαρότητα, έλλειψη διορατικότητας, τρέλα/απερισκεψία, πρόκειται να βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μια φωτιά χωρίς διαφαινόμενο τέλος», προειδοποίησε ο Μποσντάγ στον λογαριασμό του στο Twitter.
«Καλώ τους πάντες να ενεργήσουν λογικά, να σεβαστούν τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει και να συμπεριφερθούν συνετά, να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη για χάρη εσωτερικών πολιτικών ή άλλων λόγων», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η συριακή κυβέρνηση καταδίκασε την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο SANA.
«Η κίνηση αυτή αποτελεί το αποκορύφωμα του εγκλήματος της αρπαγής της Παλαιστίνης και του εκτοπισμού του παλαιστινιακού λαού», τόνισε πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας.
«Η Συρία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να αναγνωρίσει (…) την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της ισραηλινής κατοχής», πρόσθεσε.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σχολιάζοντας την αμερικανική πρόθεση είπε ότι «η πρόθεση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ αποτελεί ένδειξη της ανικανότητάς τους και της αποτυχίας τους. Το ίδιο το γεγονός ότι δηλώνουν πως θέλουν να αναγνωρίσουν την Κουντς ως πρωτεύουσα της κατεχόμενης Παλαιστίνης οφείλεται στην ανικανότητα και την αποτυχία τους»,

ΟΗΕ: Το μελλοντικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ αντικείμενο διαπραγματεύσεων

«Το μέλλον της Ιερουσαλήμ είναι κάτι που θα πρέπει να διαπραγματευτούν το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι καθήμενοι ο ένας δίπλα στον άλλον σε απευθείας διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Ιερουσαλήμ.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «έχει μιλήσει επανειλημμένως και γι'αυτό το ζήτημα και έχει πει ότι όλοι οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά αυτό που κάνουμε», πρόσθεσε.
Ο πάπας Φραγκίσκος, απεθυνόμενος σε Παλαιστίνιους που επισκέπτονται το Βατικανό, είπε ότι η «αναγνώριση των δικαιωμάτων όλων των λαών» στους Αγίους Τόπους αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση για τον διάλογο, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για «σεβασμό του status quo της Ιερουσαλήμ».
«Δεν μπορώ να κρύψω την βαθειά μου ανησυχία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Απευθύνω έντονη έκκληση για την δέσμευση όλων όσον αφορά τον σεβασμό του status quo της πόλης, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ», γύρω από την Ιερουσαλήμ, σημείωσε ο Ποντίφικας ζητώντας «να υπερισχύσει η σύνεση για να αποτραπεί να προστεθουν νέα στοιχεία έντασης» σε ένα ήδη τεταμμένο κλίμα παγκοσμίως λόγω των πάρα πολλών βάναυσων συγκρούσεων.

Ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή ζητά η Μ. Βρετανία

Τέλος, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ να παρουσιάσουν «κατά προτεραιότητα» την πρότασή τους για την αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Πριν συναντηθεί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο ΝΑΤΟ ο Τζόνσον δήλωσε πως η αμερικανική απόφαση να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ «καθιστά σημαντικότερο παρά ποτέ να παρουσιαστούν οι από καιρό αναμενόμενες αμερικανικές προτάσεις για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή».
«Αυτό θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου