Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

ΕΥΡΩΠΗ Quo vadis Europa?

Quo vadis Europa?

Ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην Ε.Ε. το 2018; Αν και η μελλοντολογία είναι σαν να προσπαθεί κανείς να βαδίσει σε κινούμενη άμμο, το παιχνίδι των πιθανοτήτων παραμένει ελκυστικό και –γιατί όχι;– διασκεδαστικό.
Με βάση λοιπόν τα όσα έγιναν το 2017, ορισμένα πραγματικά στοιχεία, το παράλογο και την ειρωνεία σαν χαμόγελα του πνεύματος, ιδού ένα προφητικό ημερολόγιο για το τι θα γίνει το 2018 στην Ευρώπη των «28» ή των «27» με την αναμενόμενη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Ιανουάριος

⚫ Αλλαγή προεδρίας στο Συμβούλιο Υπουργών για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η Βουλγαρία παίρνει τη σκυτάλη από την Εσθονία και ανακοινώνει το πρόγραμμά της.
⚫ Στις 13 του μήνα αποχωρούν επίσημα δύο αξιωματούχοι της ευρωζώνης: ο Ολλανδός πρόεδρος Γερούν Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία δεν ανανεώθηκε, και ο Αυστριακός πρόεδρος της Ευρωομάδας Τόμας Βίζερ, λόγω συνταξιοδότησης. Τη θέση του Ολλανδού καταλαμβάνει ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Μάριο Σεντένο, και του Αυστριακού, ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ. Ο Ντάισελμπλουμ αναχωρεί για το Λουξεμβούργο, στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), που αναμένεται να γίνει το πρώτο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο (ΕΝΤ). Η νέα απασχόλησή του, με μισθό πάνω από 15.000 ευρώ τον μήνα, χάρη στη μεσολάβηση του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο υπηρέτησε πιστά, είναι σύμβουλος του επικεφαλής του ΕΜΣ, επίσης Γερμανού και πιστού υπηρέτη του Βερολίνου, Κλάους Ρέγκλινγκ, που προαλείφεται να συνεχίσει ως επικεφαλής του ΕΝΤ. Οι πιστές υπηρεσίες ανταμείβονται στην Ε.Ε.
⚫ Στις 22, σύνοδος της ευρωζώνης και ημέρα της Ελλάδας. Πανηγύρια... Επικυρώνεται η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, που σημαίνει ένα τσεκ 5,5 δισ. ευρώ για την Αθήνα. Η ελληνική πλευρά ικανοποίησε πλήρως τις απαιτήσεις των εταίρων-δανειστών με την ψήφιση από τη Βουλή όλων των προαπαιτούμενων μέτρων. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δέχεται από όλους συγχαρητήρια, ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή του αναφερόμενος για ακόμη μία φορά στις «θυσίες των Ελλήνων», ο Μάριο Σεντένο πλέκει το εγκώμιο του προκατόχου του, Γερούν Ντάϊσελμπλουμ, ουσιαστικά του Β. Σόιμπλε που ήταν το απόλυτο αφεντικό στην ευρωζώνη, και ο Κ. Ρέγκλινγκ αραδιάζει, όπως συνήθως, αριθμούς. Και όλοι προειδοποιούν την Αθήνα ότι υπάρχει η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση, επαναλαμβάνοντας εν χορώ ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Χωρίς φυσικά να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις. Το φάντασμα του Σόιμπλε βρισκόταν στην αίθουσα...

 Φεβρουάριος

⚫ Στις 15 και 16 του μήνα συνέρχεται το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών (Gymnich) υπό βουλγαρική προεδρία, με βασικά θέματα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το διαζύγιο με το Ηνωμένο Βασίλειο, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την αναγνώριση και από άλλες χώρες της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την προετοιμασία της συνόδου κορυφής του Μαρτίου.
⚫ Στις 19 συνέρχεται η ευρωζώνη. Ρουτινιάρικη συζήτηση για το ελληνικό θέμα, με την τρόικα να πηγαινοέρχεται στην Αθήνα για την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης.

 Μάρτιος

⚫ Στις 12 συνέρχεται η ευρωζώνη για έναν πρώτο απολογισμό των συζητήσεων της τρόικας με την κυβέρνηση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης. Το μήνυμα προς την Αθήνα: Να τελειώνουμε.
⚫ Στις 22 και 23 συνέρχονται οι ηγέτες των «28». Μεταβατική σύνοδος εν όψει αυτής του Ιουνίου. Ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιμένει για την εγκατάλειψη των ποσοστώσεων ανά κράτος-μέλος στο μεταναστευτικό, υποστηριζόμενος από τις χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία) και την Αυστρία. Η Κομισιόν χαμηλώνει τη φωνή της και πετάει το μπαλάκι στα κράτη-μέλη, αφήνοντας απελπιστικά μόνο τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η κατάργηση των ποσοστώσεων κερδίζει συνεχώς έδαφος και κυριαρχεί η υποκρισία. Εκτός από την Ιταλία και την Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία και πίσω τους οι υπόλοιπες χώρες δεν βλέπουν με κακό μάτι την πρόταση Τουσκ. Τους βολεύει...

 Μάιος

⚫ Φουντώνει το θέμα του Brexit. Στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της 14ης, διαπιστώνεται ότι το Λονδίνο ζητά περισσότερα απ’ όσα δίνει στη συζήτηση για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις. Ο εκπρόσωπος της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, δίνει συνεχώς συνεντεύξεις απευθύνοντας προειδοποιήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η Τερέζα Μέι έχει στυλώσει τα πόδια...
⚫ Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ λαμβάνει πρόσκληση από τον Γιάνη Βαρουφάκη να εγγραφεί μέλος του νέου ευρωπαϊκού κινήματος DiEM 25, ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου 2019. Η πρώτη αντίδραση του Ολλανδού ήταν: «Ουάου», και στη συνέχεια είπε ότι θα το σκεφτεί.

 Ιούνιος

⚫ Σύνοδος ευρωζώνης στις 26, με νέα συζήτηση για το ελληνικό θέμα και όλα δείχνουν ότι κλείνει μετά την αποδοχή των προαπαιτούμενων της τέταρτης αξιολόγησης από την Αθήνα. Επικρατεί κλίμα ευφορίας. Δίνονται πάλι υποσχέσεις για το χρέος. Και προειδοποιήσεις ότι μετά την προγραμματισμένη έξοδο από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, η εποπτεία από τους εταίρους θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τουλάχιστον μέχρι να εξοφλήσει η Ελλάδα τα δάνεια που «επωφελήθηκε»...
⚫ Στις 26, στη σύνοδο ΥΠΕΞ εμφανίζεται ο Γιώργος Κατρούγκαλος με σαγιονάρες, κοστούμι και γραβάτα... Ολοι οι μεγάλοι οίκοι μόδας της Ευρώπης τρέχουν πίσω του ενθουσιασμένοι και λανσάρουν τη νέα μόδα «Κατρού».
⚫ Σύνοδος κορυφής στις 28–29 του μήνα. Εγκαταλείπεται οριστικά η πολιτική των ποσοστώσεων στο μεταναστευτικό. Ο Ντόναλντ Τουσκ, οι χώρες του Βίζεγκραντ και η Αυστρία πανηγυρίζουν, ενώ οι υπόλοιπες χώρες εμφανίζονται ως τεθλιμμένοι συγγενείς της Ιταλίας και της Ελλάδας. Υποσχέσεις για αλληλεγγύη μέσω χρηματοδοτήσεων και έναρξη νέων συζητήσεων για την ανάσταση του Δουβλίνου... Βήματα προόδου στις προτάσεις για αλλαγές στην ευρωζώνη, αλλά ο Βορράς τις ψαλιδίζει και επιβάλλει τις απόψεις του.

 Ιούλιος - Δεκέμβριος

Αναλαμβάνει η αυστριακή προεδρία με τον συνασπισμό Δεξιάς και Ακροδεξιάς στην κυβέρνηση. Με ό,τι αυτό σημαίνει... πηγη ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου