Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Κρίσιμο τετ α τετ στο Νταβός Συμφωνία Λαγκάρντ -Τσίπρα να δουλέψουν από κοινού για το χρέος

Κρίσιμο τετ α τετ στο Νταβός

Συμφωνία Λαγκάρντ -Τσίπρα να δουλέψουν από κοινού για το χρέος

Συμφωνία Λαγκάρντ -Τσίπρα να δουλέψουν από κοινού για το χρέος
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)


Το ζήτημα του χρέους, αλλά και η υλοποίηση όλων των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων, θέματα άμεσα συνυφασμένα και με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βρέθηκαν επι τάπητος στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Συμφωνήσαμε να δουλέψουμε από κοινού «προς την κατεύθυνση των κοινών στόχων της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα από τους ευρωπαίους εταίρους, που είναι ουσιώδης για την βιώσιμη ανάπτυξη» είπε η Λαγκάρντ με ανάρτησή της στο twitter.

Δεν παρέλειψε δε να αναφέρει πως συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για την την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της χώρας.

Ειδικότερα η κυρία Λαγκάρντ αναφέρει στο tweet: «Συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσα συγχαρητήρια για την πρόοδο στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας. Συμφωνήσαμε να εργαστούμε μαζί για τους κοινούς στόχους της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων και της εξασφάλισης της ελάφρυνσης του χρέους από του Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, που είναι ουσιώδη για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Σύμμαχος στο χρέος, «αντίπαλος» στα μέτρα


Το ΔΝΤ επιμένει ότι ο όρος για ελάφρυνση και εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους δεν έχει εκπληρωθεί, αποτελώντας στο ζήτημα αυτό χρήσιμο σύμμαχο της Αθήνας. Από την άλλη, οι σκληρές απαιτήσεις για περικοπές που εκφράζει κατά καιρούς καθιστούν δίκοπο μαχαίρι τη εκ νέου συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Μόλις χθες η Κρ.Λαγκάρντ έκανε νέα αναφορά στις «υψηλές συντάξεις» στην Ελλάδα, ενώ το ΔΝΤ περιμένει στη γωνία σε ότι αφορά την επίσπευση της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας οι συντάξεις απείχαν παρασάγγας από τις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές άσχετα εάν ήταν μικρές, μεσαίες ή μεγάλες. Αυτό που προέχει τώρα είναι να οριστεί ποιο είναι το όριο για το δίχτυ ασφαλείας, από ποιο όριο προστατεύεις τις συντάξεις» είπε μόλις χθες η κυρία Λαγκάρντ, όπως ανέφερε το Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένετο ζητήσει από την Λαγκάρντ να αποσαφηνίσει τη στάση του Ταμείου και να ξεκαθαρίσει αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.
Δεν έχει εκπληρωθεί ο όρος για το χρέος

Πάντως ακόμη και λίγες ώρες πριν τη συνάντηση τους, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, επανέλαβε ότι ο απαράβατος όρος για λήψη μέτρων που θα καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν μπορεί το ΔΣ του ΔΝΤ να πάρει απόφαση για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα ύψους 1,6 δισ. ευρώ.
Αλλάζει η κατάσταση μετά το τελευταίο Eurogroup;

Η απόφαση του τελευταίου Eurogroup να ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση είναι σαφώς ένα θετικό βήμα, κυρίως δε που αναφέρεται σε μηχανισμό σύνδεσης αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη.

«Το Eurogroup επιβεβαιώνει την αρχή της τεχνικής εργασίας από το EwG σε ένα μηχανισμό προσαρμογής ανάλογα με την ανάπτυξη (the growth-adjustment mechanism) ως μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα εφαρμοστεί, αν χρειαστεί, με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, με βάση τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Το Eurogroup καλεί τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ να λάβουν υπόψη την ολιστική αναπτυξιακή στρατηγική της Ελλάδας όταν επικαιροποιούν το DSA» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Eurogroup.

Ιδιαίτερη σημασία εκτός από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έδωσε στη συγκριμένη αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup και ο Επίτροπος Π.Μοσκοβισί, που στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός, είπε με έμφαση ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα φάση εμπέδωσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας και όλοι πρέπει τώρα να εργαστούν από κοινού για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον ερχόμενο Αύγουστο.

Στα αναγκαία βήματα για να συμβεί αυτό ο Μοσκοβισί περιέλαβε, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, και την ολοκλήρωση της συζήτησης για τη ρύθμιση του χρέους.

Δηλώσεις που λειτουργούν ενισχυτικά είναι και αυτές που παραδέχονται τη μη βιωσιμότητα του χρέους με τελευταία αυτή του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο από καμία άποψη» δήλωσε.

Ανακοίνωσε δε ότι «έχει ξεκινήσει η τεχνική ανάλυση για τα διάφορα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την μείωση του βάρους του χρέους στην ελληνική οικονομία. Ένα από τα θέματα που αναλύθηκαν ήταν τα ομόλογα που είναι συνδεδεμένα με την οικονομική ανάπτυξη, στα οποία τα επιτόκια ακόμη και το κεφάλαιο συνδέονται με την εξέλιξη του ΑΕΠ».

Το πώς θα επηρεάσει τις μελλοντικές κινήσεις του ΔΝΤ το διαμορφούμενο κλίμα θα φανεί με βάση τα όσα θα πει η Κρ.Λαγκάρντ στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Α.Τ

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου