Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

Ο Γκρίλο αποχωρεί, ο Σίλβιο προετοιμάζεται

Ο Γκρίλο αποχωρεί, ο Σίλβιο προετοιμάζεται

berlusconi.jpg

O Σίλβιο Μπερλουκόνι με φόντο τον απηυδισμένο κωμικό και τον διάδοχό του Λουΐτζι ντι Μάιο Ο μιντιάρχης με φόντο τον απηυδισμένο κωμικό και τον διάδοχό του Λουΐτζι ντι Μάιο | AP Photo/Andrew Medichini
Αίσθηση προκάλεσε στην Ιταλία η χτεσινή ανακοίνωση του Μπέπε Γκρίλο με την οποία ο γνωστός κωμικός αποχωρεί από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, δηλώνοντας «απηυδισμένος» από την πολιτική.
Ο Γκρίλο ίδρυσε το «M5s» το 2009 ως μια «αντιπολιτική» πλατφόρμα μέσω της οποίας εξαπέλυε σφοδρά πυρά κατά της διαφθοράς στην πολιτική, και στις εκλογές του 2013 κατέλαβε τη δεύτερη θέση. Ετσι κι αλλιώς όμως, ο Γκρίλο έχει περάσει από καιρό τη σκυτάλη στον μόλις 31χρονο Λουίτζι ντι Μάιο.
Πάντως τα Πέντε Αστέρια διέψευσαν προχτές ότι στοχεύουν να συνεργαστούν, μετεκλογικά, με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι.
«Το dna μας είναι εντελώς διαφορετικό από εκείνο της Λέγκα», δήλωσε ο βουλευτής των «πεντάστερων», Ρομπέρτο Φίκο. Ο Τύπος δεν αποκλείει μια τέτοια εξέλιξη, αλλά ο Ντι Μάιο επιμένει (τουλάχιστο σε αυτή τη φάση) ότι το κίνημά του δεν θα συμμαχήσει με κανέναν και ότι μετά τις εκλογές θα ζητήσει σε όποιες πολιτικές δυνάμεις το επιθυμούν, να το στηρίξουν στο Κοινοβούλιο, χωρίς αντάλλαγμα.
Ρεαλιστικά σκεπτόμενοι, βέβαια, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι μόνες συμμαχίες που θα μπορούσαν να συνάψουν οι βουλευτές και γερουσιαστές του Γκρίλο είναι ή με το αριστερό κίνημα Ελεύθεροι και Ισοι (σε πολλά κοινωνικά θέματα υπάρχουν σημεία επαφής) ή με τη Λέγκα, με την οποία παρατηρείται μερική σύγκλιση στο μεταναστευτικό.
Οσο για τον Ματέο Σαλβίνι, προσπαθεί να ανεβάσει τους τόνους για να μη συνθλιβεί η Λέγκα από τη μιντιακή δύναμη του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της Φόρτσα Ιτάλια.
Σε ό,τι αφορά τη σχέση δημόσιου ελλείμματος-ΑΕΠ στο 3% –την οποία επέβαλε η Ευρώπη–, ο Σαλβίνι δήλωσε ότι «αν ζημιώνει την Ιταλία, απλώς δεν υφίσταται».
Στο μεταναστευτικό (με το οποίο προσπαθεί να πανικοβάλει τους Ιταλούς) επιμένει ότι «σε όλη τη χώρα υπάρχουν πεντακόσιες χιλιάδες παράτυποι μετανάστες» και ότι «πρέπει να απομακρυνθούν, διότι γεννούν φόβους οι οποίοι δεν μπορούν να ελεγχθούν». Κατά τα άλλα, ο κύριος σύμμαχός του –ο πρώην καβαλιέρε– παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες ως «ο εκπρόσωπος των Ιταλών μετριοπαθών ψηφοφόρων»...
Στο μεταξύ, από το Νταβός, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι θέλησε να καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Ο Τζεντιλόνι δεν θεωρεί λαϊκιστή τον πρώην καβαλιέρε, αλλά επιμένει ότι είναι αντιευρωπαϊστές και λαϊκιστές οι σύμμαχοί του, η Λέγκα και τα ακροδεξιά Αδέλφια της Ιταλίας. «Πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να μη διακοπεί η πορεία των μεταρρυθμίσεων», είναι το μήνυμα που έστειλε από την Ελβετία ο Ιταλός κεντροαριστερός πρωθυπουργός.
Ο δε υπουργός Οικονομικών του, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, από τη Ρώμη δήλωσε πως «οι Ευρωπαίοι εταίροι ξέρουν ότι στην Ιταλία μπορεί να υπάρξει σενάριο αβεβαιότητας μετά τις εκλογές».
Το Δημοκρατικό Κόμμα, ουσιαστικά, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη στήριξη μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών, για να δείξει ότι, αν χάσει την κυβέρνηση, είναι πολύ πιθανό να ξαναρχίσει να ανεβαίνει το σπρεντ των ομολόγων.
Στη φάση αυτή, όμως, η Ευρώπη και οι πολιτικές που επέβαλε τα τελευταία χρόνια δεν χαίρουν ιδιαίτερης δημοτικότητας στην Ιταλία και η όλη αυτή τακτική μπορεί να μετατραπεί ακόμη και σε μπούμερανγκ.
Μέχρι τις εκλογές της 4ης Μαρτίου απομένουν ακόμη σχεδόν έξι εβδομάδες, αλλά οι Ιταλοί έχουν δείξει με σαφήνεια ότι η πρώτη αυτή περίοδος της προεκλογικής εκστρατείας δεν τους έχει ενθουσιάσει.
Δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξουν κάποιες θεαματικές εκπλήξεις, η αποχή να ξεπεράσει ακόμη και το 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου