Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό και σενάρια για δημοψήφισμα και νέο κόμμα

Διαπραγμάτευση για το ονοματολογικό και σενάρια για δημοψήφισμα και νέο κόμμα
Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Με φόντο τις έντονες διεργασίες ενόψει της δύσκολης διαπραγμάτευσηςγια το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ στην επικείμενη συνάντηση που θα έχουν λίγο μετά τα μέσα Ιανουαρίου στη Νέα Υόρκη ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος, Μάθιου Νίμιτς, με τους πρέσβεις Αθηνών και Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι αντίστοιχα, μιλούν στο CNN Greece οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς.

Διαβάστε επίσης

Καραγιαννίδης: Ενιαία η γραμμή της κυβέρνησης

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ενιαία γραμμή με την οποία, όπως είπε, πηγαίνει η ελληνική πλευρά στη συνάντηση αυτή, εκτιμώντας πως το όποιο ζήτημα σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, έχει λυθεί, μετά και το μίνι υπουργικό της Πέμπτης, παρουσία του πρωθυπουργού.
3979531
Πηγή:(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Στάθηκε μάλιστα στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Άμυνας ο οποίος «εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον κ. Κοτζιά και δήλωσε σύμφωνος με την απόφαση που είχε πάρει η ελληνική κυβέρνηση στο Βουκουρέστι. Υπάρχει ένα μέτωπο συμφωνίας πλέον για το πώς θα διαχειριστούμε το συγκεκριμένο ζήτημα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».
«Η ελληνική πλευρά θα πάει με την πρόταση που έχει ανακοινωθεί δημόσια και από τον υπουργό εξωτερικών για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις.Νομίζω είναι κάτι που αγγίζει πλέον και ένα μεγάλο κομμάτι της αντιπολίτευσης, με εξαίρεση την αξιωματική αντιπολίτευση», σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης, κατηγορώντας της Νέα Δημοκρατία για «ρεσιτάλ υποκρισίας», προσθέτοντας πως «δεν εκφέρει γνώμη γιατί φοβάται πολύ την ακροδεξιά της πτέρυγα, η οποία υπερισχύει προς το παρόν μέσα στη Νέα Δημοκρατία».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να διενεργηθεί δημοψήφισμα για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Καραγιαννίδης εκτίμησε πως θα ήταν «εξαιρετικά περίεργο για να μην πω αντιδημοκρατικό, να γίνει δημοψήφισμα σε μια χώρα για το όνομα μιας άλλης. Και δεν έχει και καμία απολύτως επιρροή στις αποφάσεις που θα παρθούν στον ΟΗΕ, στα διεθνή φόρα αλλά και στην ίδια τη FYROM. Δεν μπορεί να αποφασίσει η Ελλάδα για το πώς θα ονομαστεί μια άλλη χώρα. Αυτό θα γίνει κατόπιν συνεννοήσεων και διπλωματίας δεν γίνεται με δημοψηφίσματα».

Γεωργαντάς: Όλοι θέλουμε μια λύση erga omnes

Για πολλά ασαφή πεδία, τα οποία δεν επιτρέπουν τη δεδομένη στιγμή επίσημη τοποθέτηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Γεωργαντάς.
«Το πρώτο έχει να κάνει με την ίδια την κυβέρνηση των Σκοπίων. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μια "κόκκινη γραμμή" και για τη ΝΔ και φαντάζομαι και για τα άλλα κόμματα, είναι η όποια κατάληξη του ονόματος να είναι erga omnes. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος των Σκοπίων, γιατί στη συνταγματική τους ονομασία έχουν σκέτη τη λέξη «Μακεδονία». Εγώ δεν έχω δει αυτή τη στιγμή κάποια δήλωση από τον πρόεδρο των Σκοπίων που να λέει ότι έχει τη συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων, γιατί χρειάζονται τα 2/3 της βουλής των Σκοπίων για μια αλλαγή ονόματος», τόνισε ο κ. Γεωργαντάς προσθέτοντας:
«Οπότε, μια πρώτη προϋπόθεση είναι η συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων των Σκοπίων για την αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας για μια erga omnes λύση, στη συνέχεια πρέπει να ακούσουμε τη θέση της κυβερνήσεως και να τοποθετηθεί η Νέα Δημοκρατία. Όμως το προαπαιτούμενο αυτό για την erga omnes λύση, την οποία φαντάζομαι ότι τη θέλουν όλοι, εγώ δεν το βλέπω να υφίσταται αυτή τη στιγμή. Κανείς δεν θέλει σκέτη την ονομασία «Μακεδονία» φαντάζομαι είμαστε σύμφωνοι».
2329766
Πηγή:(Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
Έκανε μάλιστα λόγο για μια διαπραγμάτευση σε διπλωματικό επίπεδο, τις πτυχές της οποίας δεν γνωρίζουν στη Νέα Δημοκρατία, σημειώνοντας πως καλό είναι να ενημερωθεί η Βουλή αρμοδίως. «Οπότε, αναμένουμε την ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης,  η οποία φαντάζομαι θα στηρίζεται και σε μια προδέσμευση από την πλευρά των Σκοπίων και στη συνέχεια να προχωρήσουμε, να δούμε αν σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να συναινέσουμε ή όχι», τόνισε.
Ερωτηθείς αν η Νέα Δημοκρατία θα μπορούσε να αποδεχθεί μια λύση με τον όρο «Μακεδονία», επανέλαβε πως «η λύση θα πρέπει να είναι erga omnes και θα πρέπει με τρόπο ρεαλιστικό αλλά και χωρίς να αλλοιώνεται η ιστορία, να δίνει τη δυνατότητα να λειτουργήσουν οι δύο λαοί φιλικά και ειρηνικά».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, εκτίμησε πως είναι πρόωρο να δοθεί απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα, σημειώνοντας πως προσωπικά θεωρεί ότι «πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, αλλά από την άλλη και το δημοψήφισμα ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει, υπό προϋποθέσεις, μια λύση. Ένα δημοψήφισμα πρέπει να έχει συγκεκριμένα πεδία, συγκεκριμένα ζητούμενα κι αν αυτά δεν είναι ξεκάθαρα, δεν μπορώ να δω και την σκοπιμότητα ενός δημοψηφίσματος».
Σχολιάζοντας τέλος τα σενάρια περί δημιουργίας νέου κόμματος, δεξιά της ΝΔ, με αφορμή τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε πως αυτά δεν τον ενδιαφέρουν. «Με ενδιαφέρει με ένα τρόπο υπεύθυνο και σοβαρό, όπως πάντα πράττει η Νέα Δημοκρατία, να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα όταν τεθεί προς συζήτηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου