Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

Μπρος στα κέρδη, τι είναι η παράδοση;

Μπρος στα κέρδη, τι είναι η παράδοση;

Το καταναλωτικό σλόγκαν «shop till you drop» - «ψώνισε μέχρι τελικής πτώσεως» έκαναν πράξη μεγάλοι εμπορικοί όμιλοι στην Αττική, το Factory Outlet στου Ρέντη και το εκπτωτικό χωριό ΜacArthurGlen στα Σπάτα, ανοίγοντας στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα που τα εμπορικά καταστήματα παραδοσιακά είναι κλειστά.
Το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει και πέρυσι, παρά τις καταγγελίες σωματείων και εμπορικών συλλόγων, ενώ κάποια πολυκαταστήματα αναμένεται να ανοίξουν και το Σάββατο, ανήμερα των Φώτων, επίσης ημέρα εθιμικής αργίας.
Για να προλάβουν τα χειρότερα, οι δύο εργοδοτικές ενώσεις που εκπροσωπούν κυρίως τους μικρομεσαίους εμπόρους και εμποροβιοτέχνες (ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) ζήτησαν από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου σε χθεσινή σύσκεψη να κηρυχθεί υποχρεωτική αργία η ημέρα των Θεοφανίων, όπως ακριβώς είχε πράξει για τις 26 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός υπήρξε κατ’ αρχάς θετική στο αίτημά τους, όμως τελικά δεν προλαβαίνει να κηρύξει υποχρεωτική αργία, επικαλούμενη «διαδικαστικές δυσκολίες».
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι μεγάλοι «παίκτες» στο λιανικό εμπόριο, οι πολυεθνικές αλυσίδες και τα malls που εκπροσωπούνται από τον ΣΕΛΠΕ, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικών Πωλήσεων Ελλάδας, θα έχουν άλλη μια μέρα για να «ξεχειλώσουν» το ήδη extra large ωράριο λειτουργίας των πολυκαταστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΕΛΠΕ συνεχίζει να πιέζει για πλήρη απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων και επέκταση του μέτρου των 32 ανοιχτών Κυριακών.
Προκλητική κίνηση αθέμιτου ανταγωνισμού χαρακτήρισε το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων σε μέρες αργίας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, θεωρώντας ότι παρόμοιες μέθοδοι τελικά βλάπτουν τον εμπορικό κόσμο.
«Με αυτές τις πρακτικές προσπαθούν να πάρουν καλύτερη θέση “εκκίνησης” στην έναρξη των εκπτώσεων. Δρουν όμως εκτός του πλαισίου που λειτουργεί η αγορά. Καλό θα είναι να σέβονται το σύνολο της αγοράς, αλλά και τον ίδιο τον καταναλωτή. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν αρνητικό κλίμα εις βάρος τους και δεν γίνονται αρεστοί, ούτε στον ίδιο τον αγοραστή που προσπαθούν να προσελκύσουν».
Εκτός από την παραβίαση του άγραφου νόμου του εμπορικού «fair play», οι μεγαλο-εργοδότες τσαλαπατούν ανενόχλητοι και το στοιχειώδες δικαίωμα των εργαζομένων στην ανάπαυση, μετατρέποντας την εορταστική περίοδο σε μαραθώνιο αντοχής για τους εμποροϋπαλλήλους, υποχρεώνοντάς τους έως και σε 40 ημέρες συνεχόμενης εργασίας, υποσχόμενοι ρεπό... κατόπιν εορτών.

Και στη Θεσσαλονίκη

Ευχές και «καρφιά» προς πολυεθνικές και πολυκαταστήματα από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για όσους παραβίασαν την άτυπη αργία της δεύτερης μέρας της Πρωτοχρονιάς.
Ο ΕΣΘ, αφού «ευχαριστεί θερμά το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων της αγοράς της πόλης μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του» να παραμείνουν κλειστά, όπως συμβαίνει κατ’ έθιμο εδώ και πολλά χρόνια στις 2 Ιανουαρίου, εξαπολύει βολές προς τις επιχειρήσεις που λειτούργησαν.
Πρόκειται κυρίως για μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών επιχειρήσεων και εμπορικά κέντρα τα οποία κατά κανόνα ακολουθούν δική τους «πολιτική», παραβλέποντας συστηματικά τις οδηγίες του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που κάνει λόγο για επιλογές «γνωστών και μη εξαιρετέων επιχειρήσεων, μετρημένων στα δάχτυλα».
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιχειρήσεις αυτές δημιουργούν αρρυθμίες στην αγορά της Θεσσαλονίκης, προκαλώντας όχι μόνο τους εμποροϋπαλλήλους και τους εμπόρους, αλλά και τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές.
«Αναρωτιόμαστε εάν οι επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες δεν τήρησαν την παραδοσιακά εθιμική αργία της 2 Ιανουαρίου, είδαν την καταναλωτική κίνηση και τον ανάλογο τζίρο τον οποίο ευελπιστούσαν να έχουν τη συγκεκριμένη ημέρα, εις βάρος των υπολοίπων επιχειρήσεων, οι οποίες παρέμειναν κλειστές. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτός ο τόπος έχει ήθη και έθιμα, τα οποία επί σειρά ετών τηρούνται από τους Ελληνες επιχειρηματίες», τονίζει με νόημα ο εμπορικός σύλλογος στην ανακοίνωσή του, προκαλώντας εύλογα ερωτήματα αν ο σκοπός των «μεγάλων» είναι πραγματικά η κερδοφορία σε «νεκρές» ημέρες ή η εξολόθρευση του μικρομεσαίου εμπόρου που δεν ακολουθεί αθέμιτες πρακτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου