Πάνω από 1 εκατ. πολίτες υπολογίζεται ότι θα πάνε στο συλλαλητήριο!
Αυτή είναι η εκτίμηση της Οργανωτικής Επιτροπής αλλά και των κομμάτων
Με προσεκτικό τρόπο παρακολουθεί η κυβέρνηση τις εξελίξεις σχετικά με το συλλαλητήριο κατεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της αντιπαράθεσης και τους χαρακτηρισμούς περί γραφικών και ακροδεξιών. Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την συμμετοχή στο συλλαλλητήριο της Κυριακής ανεβάζουν τις προσδοκίες για μεγάλη συμμετοχή. Εάν τελικά 1 εκατ. πολίτες πάνε στην πλατεία Συντάγματος για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με το όνομα των Σκοπίων θα πρόκειται για το μεγαλύτερο συλλαλητήριο-συγκέντρωση των τελευταίων δεκαετιών. Μια συγκέντρωση που κανένα κόμμα στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν μπορεί να πλησιάσει, αλλά και όλα τα κόμματα μαζί να διοργανώσουν ένα παρόμοιο συλλαλητήριο. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το παλλαϊκό συλλαλητήριο έχει ειρηνικό και συλλογικό χαρακτήρα χωρίς κόμματα και θέλουν να μετατραπεί σε μία μεγάλη γιορτή που θα στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ενάντια στον αλυτρωτισμό που επιδεικνύουν τα Σκόπια. Έτσι, τριπλάσιος κόσμος από το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ήτοι άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, εκτιμά η οργανωτική επιτροπή ότι θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση της Κυριακής, θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι «Μακεδονία σημαίνει Ελλάδα»! Ο καιρός θα είναι καλός και ήπιος και στην Αθήνα δεν πρόκειται να βρέξει το μεσημέρι της Κυριακής. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας θα απευθύνουν οι μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι φορέων από όλη την Ελλάδα, με περιορισμένο όμως αριθμό.
Ψήφισμα
Μετά το συλλαλητήριο οι οργανωτές θα εκδώσουν ένα ψήφισμα, όπως και στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα παραδώσουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Βουλής. Η οργανωτική επιτροπή λαμβάνει μηνύματα από πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού για τις χιλιάδες κόσμου που θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ τα μέλη της ξεκαθαρίζουν ότι έχουν μιλήσει με τις ελληνικές αρχές και έχουν εμπιστοσύνη στη Αστυνομία. «Εχουμε εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές και διαβεβαιώσεις ότι όλα θα πάνε καλά. Εμείς δεν μπορούμε να επέμβουμε, ωστόσο θα έχουμε μικρές ομάδες περιφρούρησης κοντά στην εξέδρα για την προστασία των ομιλητών», είπε ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Μιχάλης Πιατσίκας ,και συνέχισε ότι «το συλλαλητήριο θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, Γιώργος Τάτσιος, εξέφρασε «αγωνία ότι αν υπάρξει η λέξη Μακεδονία στην ονομασία θα ζητηθεί η αυτονόμησή της. Το έδαφος προετοιμάζεται εδώ και πολλά χρόνια γι’ αυτό». Ο ίδιος σχολίασε ότι «οι ελληνικές κυβερνήσεις έκαναν τραγικά λάθη. Δεν είμαστε εδώ για να απολογηθούμε για κανένα κόμμα ή κυβέρνηση. Είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι φορέων για να εκφράσουμε την αγωνία μας».
Τα έξοδα
Ο υπεύθυνος για τα οικονομικά ζητήματα, Μίλτος Κοτζαγερίδης, σημείωσε ότι «οι οικονομικές ανάγκες του συλλαλητηρίου καλύπτονται από όλη την ομογένεια και κυρίως την ομογένεια των ΗΠΑ, καθώς και από Μακεδόνες, εταιρίες και φυσικά πρόσωπα, που θέλησαν να υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης, όπως την τοποθέτηση εξέδρας και ηχητικής εγκατάστασης, η οποία θα προσπαθήσει να έχει καλή ακουστική στην Πανεπιστημίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας, στη Φιλελλήνων, στη Σταδίου». Τα λεωφορεία που θα διατεθούν για τη μεταφορά των ενδιαφερόμενων θα πληρωθούν από εκκλησιαστικούς και πολιτιστικούς συλλόγους.
Σύμφωνα με την Τροχαία, τα λεωφορεία θα αποβιβάσουν τον κόσμο στα αρκετά προστατευμένα πάρκινγκ στο Μπάντμιντον, στο Τάε Κβον Ντο και στο ΟΑΚΑ, χωρητικότητας μέχρι και 1.000 οχημάτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου