Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για κάλπες και τα μέτωπα της κυβέρνησης

Οι εισηγήσεις στον Τσίπρα για κάλπες και τα μέτωπα της κυβέρνησης
Πηγή: EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Βρισκόμαστε μόλις στο πρώτο δίμηνο του 2018 και ο πολιτικός χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός, όπως ήταν καθ’όλη τη διάρκεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης

Αν λοιπόν, το καθοριστικό ορόσημο της χρονιάς αλλά και συνολικά αυτής της οκταετίας τοποθετείται χρονικά στον Αύγουστο, με την έξοδο από το μνημόνιο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως μέχρι τότε μπορούν να συμβούν πολλά πολιτικά γεγονότα.
Για την κυβέρνηση, η γεωπολιτική αστάθεια, η προσπάθεια επίλυσης της ονομασίας της πΓΔΜ αλλά και οι εξελίξεις στο εσωτερικό – με την υπόθεση Novartis – απομακρύνουν το ενδεχόμενο του ανασχηματισμού και των εκλογών.
Στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούνται σχεδόν καθημερινά εισηγήσεις που αφορούν το χρόνο των εκλογών, ωστόσο όλα αυτά τα σενάρια έχουν ένα κοινό τόπο: δεν αφορούν περίοδο πριν τα τέλη του 2018.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θεωρεί πως μένουν πολλά να γίνουν και τα μέτωπα που έχει να κλείσει είναι πολλαπλά και δύσκολα.

Εξωτερικά θέματα

Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει την επιχείρηση διεθνοποίησης του ζητήματος και ενημέρωσης των συμμάχων της χώρας, λαμβάνοντας στήριξη και αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία. Η ελληνική πλευρά δεν παραλείπει να επισημαίνει πως η τουρκική προκλητικότητα έχει ένα όριο και ενδέχεται να πάρει απάντηση ωστόσο εξακολουθεί να τηρεί τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς.
Σε σχέση με το ονοματολογικό της πΓΔΜ, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να τηρεί μια στάση συγκρατημένης αισιοδοξίας, ωστόσο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως η λύση περνάει μέσω της Αθήνας και όχι φερ’ειπείν μέσω της Άγκυρας. Μπορεί μεν η σταθερότητα της περιοχής να ενδιαφέρει πολύ την ελληνική πλευρά, όμως αυτό δεν σημαίνει πως περνούν απαρατήρητες οι κινήσεις προσέγγισης των Σκοπίων προς την τουρκική πλευρά ή η αναφορά της Καγκελαρίου Μέρκελ στον Ζόραν Ζάεφ ως «Μακεδόνα» πρωθυπουργό. Επιπλέον, έχει καταστήσει σαφές πως η νέα ονομασία της γειτονικής χώρας θα πρέπει να είναι και το συνταγματικό όνομά της, γεγονός που προϋποθέτει την αλλαγή του Συντάγματος.

Αξιολόγηση και χρέος

Με την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων τη Δευτέρα ξεκινούν οι συζητήσεις για την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση.
Το «πράσινο φως» του ΣτΕ στην επένδυση του Ελληνικού και η αναβάθμιση των καλυμμένων ομολόγων των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά τη διπλή αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s, δημιουργούν αισιοδοξία ως προς την επίλυση εκκρεμοτήτων και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών.
Η κυβέρνηση επιδιώκει λύση για το χρέος η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και επιμένει σε «καθαρή έξοδο» μόνο με το «αποθεματικό ασφαλείας». Κομβικό για τη συνέχεια είναι το αναπτυξιακό μοντέλοπου θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Σε αυτό το πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων μέτρα στήριξης των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων – ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε μείωση φόρων κατά 3,5 δισ. τα επόμενα χρόνια – αλλά και στήριξη των εργαζομένων με μια πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Ιδιωτικοποιήσεις

Μέχρι τον Ιούνιο η κυβέρνηση πρέπει να «τρέξει» τις ιδιωτικοποιήσεις ώστε να επιτύχει το στόχο του 1 δισ. για το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ενδιαφέρον για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, οι προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ και η επίσπευση των διαδικασιών για τον ΟΛΘ δημιουργούν αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου. Σημειώνεται πως στον έλεγχο του Δημοσίου παραμένει και επισήμως το 50% συν μία μετοχή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, όπως επιτάσσει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχε εκδοθεί το 2014, στην οποία επισημαίνεται ότι το νερό είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και επομένως καθοριστικό ρόλο στη διαχείρισή του πρέπει να έχει το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου