Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2018

Κοτζιάς: Τα Σκόπια να πουν δημόσια ποιο είναι το επίθετο της σύνθετης ονομασίας

Τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση της πΓΔΜ δεν έχει κάνει αρκετά πράγματα για να προετοιμάσει την κοινή γνώμη της χώρας για το ονοματολογικό εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,που παράλληλα κάλεσε τα Σκόπια να πουν ποιο θα είναι το επίθετο που θα «συνοδεύει το ουσιαστικό» στη σύνθετη ονομασία.

Διαβάστε επίσης

«Η ελληνική κυβέρνηση πήρε την ευθύνη να δηλώσει δημόσια ότι θέλει αλλαγή του ονόματος, ότι αυτό το όνομα θα είναι σύνθετο για όλες τις χρήσεις με ένα προσδιορισμό συγκεκριμένο και βγήκαμε δημόσια και είπαμε ότι σε αυτή την ονομασία θα περιλαμβάνεται ο όρος "Μακεδονία". Εμείς κάναμε τη δουλειά μας, περιμένω ακόμα από τα Σκόπια επιτέλους να βγουν δημόσια να πουν σε αυτή τη σύνθετη ονομασία ποιο θα είναι το επίθετο μπροστά από το ουσιαστικό και να το περιγράψουν στον πληθυσμό τους, τονίζει ο κ. Κοτζιάς σε συνέντευξή του στο Euronews.
Την ίδια ώρα, σημείωσε ότι «εμείς προετοιμάζουμε, και μάλιστα με τις δυσκολίες που έχει κάτι τέτοιο στην κοινή γνώμη, δεν βλέπω να κάνει η άλλη πλευρά την ίδια προετοιμασία- και αυτό με προβληματίζει πολύ σήμερα».

«Δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του»

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε δε, τη θέση που εξέφρασε και χτες μετά το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. «Δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε προβλήματα» ξεκαθάρισε ο κ. Κοτζιάς.
Παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει την ενόχλησή του, κάνοντας λόγο για "παραλογισμό", για εκείνους που, εδώ και 25 χρόνια, ενώ έχουν δεχθεί όλοι τη σύνθετη ονομασία με τον όρο "Μακεδονία", «έχουν κάνει συμφωνίες για χρήση του ονόματος Μακεδονία στο παρελθόν», να «έχουν σηκώσει το δάχτυλο και να μας κατηγορούν που ενσωματώνουμε έναν όρο που τον βρήκαμε», παριστάνοντας «σαν να μην υπήρξε καν το όνομα Μακεδονία».


Ερωτηθείς σχετικά με το χθεσινό συλλαλητήριο στην Αθήνα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «δεν ήταν τόσο μεγάλο όπως ανέμεναν οι διοργανωτές του», τονίζοντας ότι ήταν «απογοητευτικό» για την ΝΔ.
«Hταν ένα μήνυμα ότι ο κόσμος δεν δίνει την ίδια σπουδαιότητα στο ζήτημα με τον τρόπο που δίνει» η ίδια. Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν «μια μεγάλη συγκέντρωση», «120.000 με 140.000 κόσμου», «μία έκφραση δημοκρατικής βούλησης, όχι από όλους αλλά από τους περισσότερους», η οποία «λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν αλλάζει την πολιτική της κυβέρνησης και την ευθύνη που έχουμε να λύσουμε τα προβλήματα».

Διευκρινίσεις για το «βαρύ κλίμα» μεταξύ Αθήνας και Νίμιτς

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σχετικά με το «βαρύ κλίμα» μεταξύ Αθήνας και του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, εξήγησε ότι έπρεπε να υπενθυμίσει στον κ. Νίμιτς ότι «όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους».
«Στο Νταβός», όπως επεσήμανε, «συμφωνήσαμε ένα πράγμα, ότι θα υπάρξει ένα Σύμφωνο, το οποίο και μετά από πρόταση των δύο πρωθυπουργών θα το κάνει η δικιά μας πλευρά υπό την δικιά μου ευθύνη. Φαίνεται ότι κάποιοι στα Σκόπια υποδεέστεροι του πρωθυπουργού κάνανε δεύτερες σκέψεις τις οποίες θεώρησε σημαντικές ο κ. Νίμιτς, και έπρεπε να του θυμίσω ότι όσα έχουν συμφωνήσει οι δύο πρωθυπουργοί ισχύουν για όλους. Όσον αφορά την ταυτότητα, το τι άποψη έχουμε εμείς, θα την ανακοινώσουμε εμείς, θα την εκφράσουμε στις διαπραγματεύσεις εμείς και όχι ο διαμεσολαβητής. Αυτές ήταν οι δυο μου παρατηρήσεις».

Ο κ. Κοτζιάς ερωτηθείς σχετικά με τη διαδικασία για το εύρος χρήσης του ονόματος, αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί να γίνεται «διαπραγμάτευση για τη διαπραγμάτευση», εξηγώντας ότι «οι αλλαγές του ονόματος πρέπει να γίνουν με τρόπο που θα διευκολύνουν την είσοδο της γείτονος φίλης χώρας στους οργανισμούς που εκείνη επιθυμεί».
Τόνισε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν βιάζεται ούτε είναι δικός της κύριο θέμα. «Εκείνοι θέλουν, εμείς το υποστηρίζουμε» είπε ο κ. Κοτζιάς, και πρόσθεσε: «Για να το κάνουν αυτό πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένους όρους».
«Κάθε φορά που διαπραγματευόμαστε είμαστε σύμφωνοι σε αυτό και εκ των υστέρων διάφοροι κύκλοι λένε ότι ίσως δεν χρειάζεται, ίσως βρούμε μία άλλη διαδικασία. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα γι΄ αυτό είπα πως ό,τι έχουμε συμφωνήσει πρέπει να το κρατούμε. Δεν έχει κανένα νόημα μία διαπραγμάτευση που αφού συμφωνήσουμε στο Α μετά το αναιρούμε για να το ξαναδιαπραγματευτούμε. Αυτό είναι διαπραγμάτευση για την διαπραγμάτευση. Εμείς θέλουμε να το λύσουμε το πρόβλημα, και γι' αυτό κάθε τι που συμφωνούμε στη διαπραγμάτευση, θεωρούμε ότι είναι ένα το κρατούμενο» τόνισε.


Για τη συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας 

Σχετικά με την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «είναι μία σημαντική ευκαιρία να αντιστοιχηθούν οι διεθνείς συμφωνίες που θα κάνει η χώρα αυτή με το ίδιο της το Σύνταγμα, γιατί αργότερα μπορεί να έρθουν άλλες δυνάμεις και να κατηγορούν την σημερινή ηγεσία ότι παραβίασε το Σύνταγμα κάνοντας μία διεθνή Συμφωνία μαζί μας».
Ερωτηθείς αν στη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνεται και το όνομα τόνισε ότι «έτσι θα έπρεπε».Σε ερώτηση αν η ελληνική πλευρά προκρίνει το Gorna Makedonyia, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η ελληνική πλευρά έχει μπροστά της μία σειρά από σύνθετες ονομασίες, ανάμεσα σε αυτές προτιμά αυτές που έχουν σλαβική χροιά στη φωνητική τους, αλλά εναπόκειται στην διαπραγμάτευση το που θα συμφωνήσουμε».
Τέλος κληθείς να απαντήσει «σε όσους υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένοςεπενδύει στο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να φτάσει το θέμα στη Βουλή» και να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Καμμένου για το συλλαλητήριο πως «ήταν η ψυχή των Ελλήνων που κανένας δεν μπορεί να μην σεβαστεί» ο κ. Κοτζιάς είπε:«Την ψυχή των Ελλήνων όλοι την σέβονται, τώρα εάν η ψυχή των Ελλήνων ήταν στο ένα ή στο άλλο συλλαλητήριο να το συζητήσουμε. Εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι εντός της κυβέρνησης υπάρχει η πλειοψηφία που αποφασίζει, υπάρχει ο πρωθυπουργός που έχει την ευθύνη μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών. Είναι δυνατόν κάποιος άλλος υπουργός που προέρχεται μάλιστα από άλλο κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο ούτε εγώ ανήκω, να έχει διαφορετική γνώμη; Απορώ γιατί γίνεται θέμα» τόνισε.Εξήγησε με παραδείγματα ότι «είναι φυσιολογικό, να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες σε μία κυβέρνηση», και μάλιστα –όπως είπε, «αν είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές γνώμες σε μία κυβέρνηση ενός κόμματος είναι αφύσικο να απαιτείται να μην δικαιούται να έχει διαφορετική γνώμη ένα κόμμα σε μία πολυκομματική κυβέρνηση».
«Σας θυμίζω», κατέληξε, «ότι στην Ελλάδα του 1991-1993 υπήρχε ένα κόμμα, που ήταν η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη, και είχε εντός της τον κ. Σαμαρά με διαφορετικές απόψεις- που έφυγε θα μου πείτε, αλλά είχε εντός και την τριανδρία Έβερτ, Κανελλόπουλου και Δήμα, οι οποίοι είχαν επίσης διαφορετικές απόψεις και γι΄ αυτό δεν τόλμησε ο κ. Μητσοτάκης να πάρει το πολιτικό βάρος και να οδηγήσει τη χώρα σε μία συμφωνία με τους βόρειους γείτονές μας. Αντίθετα εμείς, παρά τις όποιες δυσκολίες, θα το πάμε μέχρι τέλους, αρκεί και η άλλη πλευρά να ανταποκριθεί μέχρι τέλους σε αυτό το ιστορικό καθήκον. Διότι αυτό διασφαλίζει την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίζει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε τις οικονομικές μας σχέσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου