Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Προς οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων για το όνομα «Ναυαγεί» στα... νερά του Βαρδάρη η συμφωνία για το Μακεδονικό

Προς οριστικό τέλος των διαπραγματεύσεων για το όνομα

«Ναυαγεί» στα... νερά του Βαρδάρη η συμφωνία για το Μακεδονικό

«Ναυαγεί» στα... νερά του Βαρδάρη η συμφωνία για το Μακεδονικό
(Φωτογραφία: Intime)
Βασίλης Σ. Κανέλλης 

«Αν δεν υπάρξει κάποια ραγδαία μεταστροφή της στάσης της κυβέρνησης των Σκοπίων, η συμφωνία για το όνομα θα ναυαγήσει στα νερά του ποταμού Βαρδάρη».

Αυτή είναι η άποψη διπλωματικών κύκλων που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τα Σκόπια για τα «βαφτίσια» της γειτονικής χώρας.
Κι όπως λένε χαρακτηριστικά, ο Αλέξης Τσίπρας είτε βιάστηκε να ονομάσει «Γκόρνα Μασεντόνιγια» την FYROM, είτε απλά έριξε το δόλωμα για μια μελλοντική συμφωνία, πάντως, όχι τώρα.

Σήμερα στη Βιέννη ο Νίκος Κοτζιάς ξεκινά νέο γύρο διαπραγματεύσεων και οι καλά γνωρίζοντες τονίζουν ότι θα είναι ουσιαστικά το τέλος ενός προαναγγελθέντος θανάτου ή μιας συμφωνίας που είναι σχεδόν αδύνατο να τεθεί αυτή την ώρα για ψήφιση στα δύο κοινοβούλια.

Ακόμη κι αν ασκούνται πιέσεις για συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρθούν τα εμπόδια που υπάρχουν. Κυρίως είναι αδύνατον να ξεπεραστούν οι ακραίες θέσεις της πλευράς των Σκοπίων και η πλήρης διάσταση απόψεων που κυριαρχεί στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας σχετικά με το ονοματολογικό.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ουσιαστικά έβαλαν ταφόπλακα σε οποιαδήποτε ελπίδα για συμβιβασμό.

Ο Ντιμιτρόφ είπε, δύο ημέρες πριν τη σημερινή συνάντηση με τον Ελληνα ομολόγό του, ότι η πρόταση για «GornaMakedonija», δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να δεχθεί ένα ενωμένο όνομα, ούτε το ενωμένο είναι σύνθετο όνομα. Μάλιστα ζήτησε μια λύση που «δεν μπορεί να είναι αναξιοπρεπής».
Στις δηλώσεις του ο Ντιμιτρόφ φρόντισε να ρίξει έναν ακόμη κανονιοβολισμό απεμπλοκής επαναλαμβάνοντας τα περί «διαμοιρασμού» της ιστορίας της Μακεδονίας και του μακεδονικού έθνους και μακεδονικής γλώσσας.

Οι δηλώσεις αυτές, λένε Ελληνες διπλωμάτες, δεν έγιναν τυχαία. Δεν ήταν απλά μια ακραία στάση των Σκοπιανών προκειμένου να πάρουν ό,τι μπορούν περισσότερο από τη διαπραγμάτευση. Αντιλαμβανόμενοι ότι πολύ δύσκολα, έως αδύνατον, μπορεί να υπάρξει αυτή την ώρα συμβιβασμός, η κυβέρνηση των Σκοπίων επί της ουσίας κάνει… ηρωϊκή έξοδο από τις διαπραγματεύσεις και βάζει υποθήκες για το μέλλον.

Ένα ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου «βολεύει» και την ελληνική κυβέρνηση, όσο κι αν δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι θέλει λύση.

Κατ’ αρχάς, μια συμφωνία χωρίς να υπάρχουν αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων και απάλειψη των αλυτρωτισμών, δεν θα μπορούσε να περάσει από την ελληνική βουλή σε καμιά περίπτωση. Ακόμη κι αν βρίσκονταν άλλοι, πλην των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, πρόθυμοι βουλευτές να ψηφίσουν, δεν θα αρκούσαν για μια συμφωνία η οποία θα «έμπαζε» από παντού.

 Και κυρίως δεν θα είχε επικοινωνιακά κανένα αποτέλεσμα και δεν θα «περνούσε» στην ελληνική κοινωνία. Αντιθέτως, μια λύση που θα περιλάμβανε το ονοματολογικό αλλά θα είχε και ρητή δέσμευση για αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα, θα είχε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας.

Βολεύει επίσης διότι δεν θα υπάρξει διατάραξη στις τάξεις της συγκυβέρνησης. Γι’ αυτό και ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται ήσυχος για τις διαπραγματεύσεις Κοτζιά. Διότι γνωρίζει ότι συμφωνία για το όνομα δεν μπορεί να υπάρξει, επομένως και κανείς λόγος διατάραξης των σχέσεών του με το Μαξίμου.

«Από το Μακεδονικό δεν θα πέσουμε. Ισως από κάτι άλλο μπορεί…», λένε χαρακτηριστικά στους κόλπους των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Οι ενημερωτικές συναντήσεις που σχεδιάζει ο Ν. Κοτζιάς με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, επί της ουσίας θα επικυρώσουν το ναυάγιο. Κι ενδεχομένως να δώσουν την ευκαιρία να ρίξει η κυβέρνηση την ευθύνη του αδιεξόδου στις ακραίες θέσεις των Σκοπιανών και στον Μάθιου Νίμιτς. Διότι στο εξής εκεί θα μετατεθεί το στοίχημα: «Ποιος θα πάρει τον… μουτζούρη του ναυαγίου», λένε διπλωματικές πηγές.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου