Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

«Μακεδονικό» και «Τουρκικό» κρίνουν το χρόνο που θα στηθούν κάλπες

Πολιτικές εξελίξεις σηματοδοτούν τα εθνικά θέματα

«Μακεδονικό» και «Τουρκικό» κρίνουν το χρόνο που θα στηθούν κάλπες

«Μακεδονικό» και «Τουρκικό» κρίνουν το χρόνο που θα στηθούν κάλπες
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Βασίλης Σ. Κανέλλης 
Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα σηματοδοτούν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στα εθνικά θέματα. Καλά πληροφορημένες πηγές με γνώση των όσων συμβαίνουν στην κυβέρνηση, λένε ότι Τουρκικό και Σκοπιανό ενδεχομένως να κρίνουν τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Ενώ και οι εξελίξεις στην οικονομία μπορεί να αποτελέσουν την αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων ενδεχομένως να έχει τη μεγαλύτερη βαρύτητα ως προς τις πολιτικές ανατροπές, εκτός κι αν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις χτυπήσουν «κόκκινο» με κάποιο σοβαρό, θερμό επεισόδιο.

Τα «βαφτίσια» στη γειτονική χώρα έγιναν επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα σε Γκόρνα Μασεντόνια δεν ήταν χάριν αστεϊσμού, αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαπραγμάτευσης με την σκοπιανή κυβέρνηση που φαίνεται να έχει καταλήξει στο συγκεκριμένο όνομα.

Οι πληροφορίες λένε ότι στις συναντήσεις που θα γίνουν στις 30 Μαρτίου στη Βιέννη πιθανότατα θα υπάρξουν και τα πρώτα κείμενα συμφωνίας. Θα καταγραφούν για πρώτη φορά τα σημεία όπου είναι απόλυτα σύμφωνες οι δύο πλευρές, αυτά που συγκλίνουν κι εκείνα στα οποία υπάρχουν μεγάλες διαφορές. Και το βασικότερο όλων είναι φυσικά οι αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, τις οποίες απορρίπτουν αυτή την ώρα οι ακραίες φωνές στη γειτονική χώρα.

Σε συνομιλία που είχε ο Νίκος Κοτζιάς με δημοσιογράφους ουσιαστικά τους είπε ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρξει και συμφωνία, ρίχνοντας το μπαλάκι στο γήπεδο των Σκοπίων.

Αν, ωστόσο υπάρξει έστω κι ένα κείμενο με μίνιμουμ συμφωνία και ανοικτά θέματα για το μέλλον, θα έχει ενδιαφέρον η αντίδραση της ελληνικής Βουλής. Αν και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την εκκρεμότητα με τα Σκόπια για να επικεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά, θα έχει ενδιαφέρον η στάση των Ανεξάρτητων Ελλήνων στη Βουλή.

Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» είναι πιθανή η αποχώρησή τους από την κυβέρνηση. Η αντιπολίτευση έχει διαμηνύσει πως αρνητική στάση των ΑΝΕΛ στη συμφωνία που θα φέρει η κυβέρνηση σημαίνει απώλεια της δεδηλωμένης. Από το Μαξίμου, πάντως, εκτιμούν ότι μπορούν να βρεθούν άλλοι βουλευτές για να ψηφίσουν μια συμφωνία με τα Σκόπια.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης όπου πάνω από 7 στους 10 λένε «όχι» σε συμφωνία με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» με οποιονδήποτε τρόπο. Όμως, έμπειροι αναλυτές τονίζουν πως η υπόθεση αυτή θα μπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση και να οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις.

Στην υπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Διαπραγμάτευση δεν υφίσταται, οι σχέσεις είναι κάκιστες με ευθύνη της Αγκυρας, η προκλητικότητα και ο βαθμός κινδύνου ανάφλεξης στην ευρύτερη περιοχή διαρκώς κλιμακούμενος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι έχει χάσει τα στηρίγματά του και μόνο η ουδέτερη στάση της Ρωσίας του δίνει δύναμη, εμφανίζεται κάθε ημέρα και πιο προκλητικός. Η απειλή που εξαπέλυσε χθες ότι θα χυθεί αίμα για την υπεράσπιση της Τουρκίας, μόνο τρόμο μπορεί να προκαλεί. Όπως και οι συνεχείς αμφισβητήσεις της κυριότητας του Αιγαίου αλλά και της κυπριακής ΑΟΖ.

Η σύνοδος της Βάρνας ενδεχομένως να κρίνει πολλά για την περαιτέρω στάση της Τουρκίας, κι αν ο Ερντογάν θα «συμμορφωθεί». Αν βεβαίως πάει στη Βουλγαρία καθώς υπάρχουν φήμες ότι δεν θα συμμετάσχει ο ίδιος στη σύνοδο, στέλνοντας μήνυμα στην Ευρώπη, έπειτα από τις αυστηρές συστάσεις που του απηύθυναν οι ευρωπαίοι ηγέτες.

Οι εξελίξεις στην Ελλάδα θα επιταχυνθούν από ένα σοβαρό επεισόδιο, πολύ υψηλότερης πολιτικής σημασίας από τη σύλληψη των δύο Ελλήνων αξιωματικών που έτσι κι αλλιώς έχει πλήξει την εικόνα της κυβέρνησης. Μια αναταραχή στο Αιγαίο, ένα επεισόδιο με τους γείτονες και μια κατάσταση διαρκούς εθνικής αναστάτωσης είναι σίγουρο ότι δεν θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση. Ειδικά αυτή που έχει συγκεντρωτικό χαρακτήρα, δεν έχει προχωρήσει στη συγκρότηση μιας εθνικής γραμμής, αδιαφορεί για τη γνώμη των άλλων κομμάτων.

Και σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να ληφθεί υπόψη η κοινή γνώμη η οποία βλέπει το τουρκικό ζήτημα ως το νούμερο ένα πρόβλημα και κίνδυνο για την Ελλάδα. Τις επόμενες 60 ημέρες ενδεχομένως να κριθούν πολλά. Και στο Σκοπιανό μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στην οικονομία όπου θα φανεί πόσο «καθαρή» θα είναι η έξοδος και πώς θα αντιμετωπιστεί η νέα σκληρή στάση του ΔΝΤ.

Το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με καζάνι που βράζει και αρκεί μόνο ένα περιστατικό προκειμένου να γίνει εμβρυουλκός σοβαρών εξελίξεων που μπορούν να φτάσουν μέχρι τις κάλπες, το συντομότερο.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου