Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Τσίπρας: Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν φύγει το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα συνέχεια του μνημονίου

Τσίπρας: Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν φύγει το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα συνέχεια του μνημονίου

EUROKINISSI
Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και κράτους προνοίας προβλέπει το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που εκπονεί η κυβέρνηση όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup  της 27ης Απριλίου, στο οποίο θα επισφραγιστεί το «σημαντικό επίτευγμα, ιστορικής σημασίας» ότι η Ελλάδα θα έχει μία καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και «θα επιστρέφει σε ένα καθεστώς κανονικότητας».
Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι φυσικά θα υπάρχουν και δεσμεύσεις και στόχοι που θα πρέπει να επιτυγχάνονται αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι εντελώς διαφορετικό να έχεις στόχους δεδομένους και να έχεις έναν στοιχειώδη έλεγχο στα πλαίσια των ευρωπαϊκών σου υποχρεώσεων, και άλλο να είσαι αναγκασμένος να συγκυβερνάς με τη τρόικα».
Μάλιστα κατέκρινε σφοδρά όσους «μιλούσαν ή ζητούσαν συνέχεια της αυστηρής επιτροπείας και του καταναγκασμού στην άσκηση πολιτικής» με «το αμπαλάζ της πιστοληπτικής γραμμής». Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι το πολιτικό σύστημα δεν είναι ώριμο, σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε δεικτικά: «απόψεις σαν αυτές μοιάζουν να αποτελούν σαν μια πιο εκλεπτυσμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή του φαινομένου του ραγιαδισμού».
«Δεν υπάρχει στον ορίζοντα ούτε η συνέχεια του μνημονίου ούτε η δήθεν έξοδος, η μη καθαρή έξοδος, η βρώμικη έξοδος, όπως θέλετε πείτε το. Υπάρχει μια σαφής ολοκλήρωση και καθαρή έξοδος που είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία και πολύ σημαντική εξέλιξη, χωρίς όμως, επαναλαμβάνω, αυτό να σημαίνει ότι θα περάσουμε με μιας τις πύλες του παραδείσου», είπε εμφατικά ο πρωθυπουργός.
«Δεν είναι το τέλος του κόσμου αν φύγει το ΔΝΤ»
 Ο πρωθυπουργός περιέγραψε και την θέση της Ελλάδος για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα λέγοντας ουσιαστικά ότι «μπορούμε και χωρίς αυτό». «Βεβαίως βεβαίως συζητάμε με το ΔΝΤ, προσπαθώντας να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Το κλίμα των μεταξύ μας συζητήσεων έχει τους τελευταίους μήνες βελτιωθεί. Ωστόσο δεν θεωρούμε ότι η μη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα είναι το τέλος του κόσμου. Ούτε πιστεύουμε ότι η αξιοπιστία της καθαρής εξόδου εξαρτάται από τη συμμετοχή του ή όχι» είπε και υπενθύμισε ότι η βασική θέση της Ελλάδας είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δίνει τις «πολιτικές και τεχνικές λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει».
Οι άξονες του σχεδίου ανάπτυξης
Όσον αφορά το στρατηγικό σχέδιο ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι δίνει έμφαση σε τομείς όπως
-Την οικονομική ανάπτυξη που δεν βασίζεται στη συντριβή της εργασίας, αλλά στην αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσα από επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία.
-Την ενίσχυση της θέσης μας στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας με προσανατολισμό στην παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων.
-Την ενίσχυση των πιο δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή
  • των μεταφορών και των logistics
  • της ενέργειας
  • του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης
  • των υποδομών και της ψηφιακής οικονομίας
  • του τουρισμού.
Ο Κ. Μητσοτάκης όμηρος των Σαμαρά – Βενιζέλου
 Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι ψάχνει να βρει ευκαιρίες για αποσταθεροποίηση ακόμη και στα εθνικά θέματα. «Η εξήγηση αυτής της πολιτικής επιλογής είναι περισσότερο από προφανής. Και σκιαγραφείται με τον πιο σαφή τρόπο στον φανατικό λόγο κάποιων συγκεκριμένων εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος που έχουν αναλάβει εργολαβικά την καθοδήγηση του κου Μητσοτάκη. Σκιαγραφείται για παράδειγμα στις πολιτικές αναλύσεις του κου Σαμαρά και του κου Βενιζέλου» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε « αυτοί εξακολουθούν αν και αφανώς να καθορίζουν την πολιτική του στρατηγική και να κινούν τα νήματα της επιχείρησης παλινόρθωσης. Και αυτό που ζητάνε με σαφήνεια και ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να υλοποιήσει είναι την δημιουργία ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».
Το «μαύρο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο»
«Και έχουν πράγματι καταφέρει να συγκροτήσουν ένα μαύρο μέτωπο που αποτελείται από ό,τι πιο σάπιο και διεφθαρμένο έχει να επιδείξει αυτή η χώρα, στην προσπάθεια τους να παλινορθώσουν την εξουσία του παλιού πολιτικού συστήματος.
Εκδοτικά συγκροτήματα, μέσα ψευδούς ενημέρωσης, διωκόμενοι ολιγάρχες, άνθρωποι του κοινού ποινικού δικαίου που περνιούνται για επιχειρηματίες,
όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις της γερασμένης Ελλάδας κινητοποιούνται στην επιχείρηση να εμποδίσουν και να αμαυρώσουν την προσπάθειά μας να βγάλουμε τη χώρα απο τη κρίση, να βγούμε από τα μνημόνια στα οποία εκείνοι μας έβαλαν» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Αυτό που φοβούνται, συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας, δεν είναι μόνο ότι δεν θα δικαιωθεί η πολιτική τους, αλλά και ότι μπορεί να καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ «να επιτύχει ισχυρά πλήγματα στις κατεστημένες δομές διαφθοράς και διαπλοκής μεταξύ των οικονομικών και πολιτικών ελίτ».
Τους χρηματοδοτούν offshore
«Τόσο το παλιό πολιτικό σύστημα όσο και οι οικονομικοί του προστάτες έχουν αρχίσει να κατανοούν ότι εμείς μιλάμε σοβαρά. Ούτε παίζουμε. Ούτε φοβόμαστε. Ούτε ντιλάρουμε, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι «την δέσμευση μας για καθημερινή μάχη κατά της διαφθοράς δεν πρόκειται να την ξεχάσουμε. Θα την υπηρετήσουμε μέχρι το τέλος».
«Οι οργουελικές αντιστροφές της πραγματικότητας των διαφόρων πρωταγωνιστών στην τραγωδία του θεσμικού και ηθικού εκφυλισμού, λίγο μας απασχολούν και καθόλου δεν μας τρομάζουν. Όπως δεν μας τρομάζει και αυτή η τεράστια κινητοποίηση των δικτύων εξουσίας του βαθέως κράτους, οι διαρκείς παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη, η ομερτά των μέσων ενημέρωσης και η καθημερινή διαδικτυακή προπαγάνδα υπεράσπισης του πιο σάπιου τμήματος του πολιτικού προσωπικού», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «όσους δήθεν δημοσιογράφους και αν κινητοποιήσουν, όσες offshore κι αν αξιοποιήσουν για να χρηματοδοτεί ταυτόχρονα τις επιχειρήσεις τους και τα εφημερίδες της παραδημοσιογραφίας, όσα ψέματα και αν πουν, όσα δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν, η μάχη αυτή έχει ξεκινήσει και τη μάχη αυτοί θα τη κερδίσουμε».
Δικαιοκρατικό πλαίσιο σχέσεων με την Τουρκία
Αναφερόμενος ο Αλ. Τσίπρας στα ελληνοτουρκικά επεσήμανε ότι «η Τουρκία δείχνει να φλερτάρει με την ιδέα της απομάκρυνσής της από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις» και «να κινδυνεύει να χάσει τον προσανατολισμό της και να απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή της στόχευση. Και αυτή δε θα είναι μια καλή εξέλιξη, ούτε για τη Τουρκία, ούτε για την Ελλάδα, ούτε για τη περιοχή».
Με το σκεπτικό αυτό επανέλαβε ότι είναι «καλοδεχούμενη» η αναφορά Ερντογάν για την ανάγκη και την αξία των ειρηνικών σχέσεων με την Ελλάδα, αλλά τόνισε ότι «οι δηλώσεις, από μόνες τους, αν και αποτελούν ένα βήμα δεν αρκούν. Πρέπει να έχουν αντανάκλαση και στην πράξη. Πρέπει να συνοδεύονται από έμπρακτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις δικαιοκρατικές επιταγές. Και οι συμψηφισμοί ή τα καλέσματα για ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν μπορούν να χωρέσουν σε αυτό το δικαιοκρατικό πλαίσιο».
«Επιμένουμε να κρατάμε τη δέσμευση της Τουρκίας στο κράτος δικαίου. Και αναμένουμε την συντομότερη δυνατή επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ακριβώς όπως ορίζουν οι αρχές του. Και απορρίπτουμε ταυτόχρονα, με τον πιο κατηγορηματικό και σαφή τρόπο, απαράδεκτες προϋποθέσεις και συμψηφισμούς», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου