Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Κυβερνητικές «αναταράξεις» για το Μακεδονικό ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κυβερνητικές «αναταράξεις» για το Μακεδονικό UPD

Σε δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή εξελίσσεται το θέμα της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ για το Μακεδονικό. Απορρίπτει σενάρια εκλογών ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.  Προστριβές στους Ανεξάρτητους Έλληνες έφερε η συμφωνία. Απειλές κατά στελεχών του καταγγέλλει ο Πάνος Καμμένος.

«Θα ζητήσουμε και θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης»

Κατηγορηματικά απέρριψε τη φημολογία περί συναλλαγή της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους για το Μακεδονικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ερωτηθείς για το έαν η κυβέρνηση πήρε ανταλλάγματα για το χρέος για να συμφωνήσει σε σημεία του Μακεδονικού, έκανε λόγο για «απαράδεκτες συνωμοσιολογίες και άθλιες φήμες».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η συμφωνία θα κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο «με πατριωτική πλειοψηφία», ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως συντάσσεται με τις ακροδεξιές ομάδες του VMRO και έχει υιοθετήσει εθνικιστική ρητορική.
Σημείωσε ότι «τα χτεσινά περιστατικά στα Γιαννιτσά, αλλά και στα Χανιά, όπου ομάδες πέντε-έξι μελών της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένταση, έρχονται σε συνέχεια της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη, αλλά και της εθνικιστικής στροφής της ΝΔ τις τελευταίες εβδομάδες. Έρχονται σε συνέχεια του φασιστικού παραληρήματος του στελέχους της ΝΔ, Πριονίδη, που καλούσε σε πογκρόμ εναντίον αριστερών και μάλιστα με την πλήρη κάλυψη της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη συνεπάγεται ότι τα περιθωριακά αυτά περιστατικά οργανώνονται κατ' εντολήν και με την πλήρη κάλυψη του ίδιου. Δικαιώνεται έτσι η επισήμανση της κυβέρνησης ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του νομιμοποιεί αντικειμενικά τη φασιστική ρητορεία και τις φασιστικές πρακτικές και ότι είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για τον ακροδεξιό εκφυλισμό της Νέας Δημοκρατίας». 
Χαιρέτισε τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη στο θέμα, ενώ διέψευσε πως η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιδιώξει διευρυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών για τη συμφωνία.

Τι θα κάνει η κυβέρνηση με τους ΑΝ.ΕΛΛ.

Μεγάλο μέρος της ενημέρωσης από τον κ. Τζανακόπουλο αναλώθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στις δηλώσεις του Παναγιώτη Σγουρίδη και στο εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, πάντως, ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψηφίσουν τη συμφωνία «η κυβέρνηση θα ζητήσει και θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης». Απέρριψε, πάντως, το ενδεχόμενο να οδηγήσει τη χώρα σε προώρες εκλογές. 

Εκρηκτικό το κλίμα στους Ανεξάρτητους Έλληνες

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος του Πάνου Καμμένου παραμένει εκρηκτική. Μετά τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου, αλλά και τις αποχωρήσεις αρκετών στελεχών, ήρθε σήμερα η συνέντευξη του Παναγιώτη Σγουρίδη στον ΣΚΑΪ να δημιουργήσει νέα εστία έντασης.
Ο αντιπρόεδρος του κόμματος επανέλαβε ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία στη Βουλή, έθεσε, όμως θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση.
Υπογράμμισε δε ότι η καταψήφιση της συμφωνίας θέτει θέμα δεδηλωμένης προσθέτοντας ότι την απόφαση για αποχώρηση ή όχι από την κυβέρνηση θα την πάρουν τα όργανα του κόμματος. «Η απόφαση αυτή θα βαρύνει τα συλλογικά όργανα. Εμείς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία. Εάν τα όργανα αποφασίσουν ότι πρέπει να φύγουμε από την κυβέρνηση, εμείς θα αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά.
Υπαινίχθηκε, τέλος, ότι σε «πηγαδάκια» πριν από τη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματος υπήρξαν συζητήσεις και για το ενδεχόμενο να έχει γίνει «ανταλλαγή» του ονόματος με μέτρα για το χρέος.
Οι δηλώσεις αυτές, εκτός από την αντίδραση του Δημήτρη Τζανακόπουλου, προκάλεσαν τριγμούς και στο εσωτερικό των ΑΝ.ΕΛΛ. με τον πρόεδρο να  συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Μία πρώτη απάντηση προς τον Π. Σγουρίδη, πάντως, ήρθε από τον Τέρενς Κουίκ, ο οποίος, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 υπογράμμισε ότι ο «δεν έχει εξουσιοδοτηθεί ο κ. Σγουρίδης να διατυπώσει τέτοια άποψη» για να προσθέσει ότι πρόθεση των ΑΝ.ΕΛΛ. είναι να βαδίσουν μέχρι τέλους με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Μας απειλούν νεοφασίστες»

Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Πάνος Καμμένος έκανε δηλώσεις ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση για απειλές και πιέσεις που δέχονται στελέχη και βουλευτές του κόμματός του από νεοφασίστες και μέλη εγκληματικών οργανώσεων -όπως είπε.
Ανέφερε επίσης πως είναι στη διάθεση της Δικαιοσύνης τα κινητά τηλέφωνα των μελών των ΑΝΕΛ ώστε αν ελεγχθούν τα απειλητικά sms και e-mail.
Εξάλλου, ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι θα ζητήσει από τον πρωθυπουργό η έγκριση της συμφωνίας με την πΓΔΜ, εάν και όταν έρθει στη Βουλή, να γίνει με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών. ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου