Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018

Κρίσιμη στιγμή για το Σκοπιανό εν αναμονή της επικοινωνίας Τσίπρα - Ζάεφ


Ζόραν Ζάεφ

Κρίσιμη στιγμή για το Σκοπιανό εν αναμονή της επικοινωνίας Τσίπρα - Ζάεφ

© AFP 2018 / Robert Atanasovski
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Η αισιοδοξία Κοτζιά για συμφωνία και οι διαρροές για αδιέξοδο. Θέμα ημερών η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό, λέει ο Ζάεφ. «Κατηγορώ» από τη Νέα Δημοκρατία, εν μέσω συλλαλητηρίων σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα.
Εν αναμονή του τηλεφώνου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εξελίσσονται οι διεργασίες για το ονοματολογικό.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έχει εκφράσει την αισιοδοξία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων, γνωστοποιώντας πως τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι είναι τρία.
Ειδικότερα, όπως είχε αποκαλύψει, μιλώντας στην ΕΡΤ, από τις πέντε προτάσεις του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά απέρριψε το «Μακεδονία-Σκόπια» ενώ η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη» αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως τα ονόματα που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι τα «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».
Χθες, ο Ζάεφ δήλωσε ότι είναι θέμα ημερών να λάβει χώρα η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του ίδιου και του Τσίπρα, για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.
«Ας μην βιαστούμε να μπούμε σε λεπτομέρειες. Είναι μόνο θέμα μερικών ημερών. Μόλις μιλήσω στον ομόλογό μου, οι πολίτες θα ενημερωθούν», δήλωσε ο Ζάεφ.
Όλα αυτά, την ώρα που χθες, χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στα παράλληλα συλλαλητήρια που διοργανώθηκαν σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα με κεντρικό αίτημα τη μη παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στην πΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, ο «πόλεμος» μεταξύ του Μαξίμου και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα συνεχίζεται, με τη ΝΔ να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε εθνικές υποχωρήσεις με μόνο στόχο να διατηρηθεί στην εξουσία καθώς και ότι με τις κινήσεις της αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, απαντά ότι η γαλάζια παράταξη χρησιμοποιεί την πατριδοκαπηλεία για να προκαλέσει διχασμό, καθώς οι εσωτερικές διαφορές δεν επιτρέπουν μια σαφή και υπεύθυνη θέση για την ονομασία της πΓΔΜ.
Εκτενές άρθρο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δημοσιεύεται και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Πρώτα τα καλά νέα: Η δυσάρεστη διαμάχη για το όνομα μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας βρίσκεται πιο κοντά σε λύση παρά ποτέ. Τα κακά νέα: αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι βρίσκεται όντως κοντά σε λύση».
Το άρθρο, σύμφωνα με την Deutsche Welle, αναφέρεται σε διαρροές που θέλουν τις διαπραγματεύσεις να έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, κάνοντας λόγο για υψηλόβαθμο αξιωματούχο στην Αθήνα που είπε ότι προφανώς τα Σκόπια δεν είναι διατεθειμένα να τηρήσουν τα ήδη συμπεφωνημένα μεταξύ υπουργών Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου