Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μετωπική σύγκρουση Ζάεφ - Ιβάνοφ για τη συμφωνία

Μετωπική σύγκρουση Ζάεφ - Ιβάνοφ για τη συμφωνία

zaev-ivanov.jpg

Ζόραν Ζάεφ, Γκιόργκε ΙβάνοφAP Photo
Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Κοινοβουλίου της ΠΔΓΜ για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της χώρας.
«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος. Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της», δήλωσε ο Ζάεφ.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι δεσμευτικό (...) Αυτό σημαίνει ότι αν η πλειοψηφία των πολιτών είναι υπέρ, τότε η συμφωνία θα είναι έγκυρη, αλλά αν ταχθούν κατά, τότε ούτε η επικύρωση της συμφωνίας ούτε το συμφωνηθέν όνομα θα είναι προδιαγεγραμμένα», πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι «στο παρελθόν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) ήταν κατά του δημοψηφίσματος για το όνομα, τώρα είμαστε υπέρ, ενώ το VMRO-DPMNE ήταν ανέκαθεν υπέρ τού δημοψηφίσματος. Ελπίζω η αντιπολίτευση να συνδράμει στη διοργάνωσή του και ο πρόεδρος Ιβάνοφ να μην εμποδίσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Πρέπει να βρει τρόπο να μην ακυρώσει το κοινοβούλιο μ’ ένα βέτο, όπως έγινε με τον νόμο για την (αλβανική) γλώσσα».
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η χώρα δέχεται τη χρήση erga omnes, ο (πρώην πρωθυπουργός) Γκρούεφσκι είχε αποδεχθεί τη χρήση του ονόματος Άνω ή Βόρεια Μακεδονία το '12 και το '13 αλλά η Ελλάδα δεν το είχε δεχτεί τότε επειδή ο Γκρούεφσκι είχε αρχίσει να εφαρμόζει το σχέδιό του με τη μετονομασία του κεντρικού αεροδρομίου των Σκοπίων σε "Μέγας Αλέξανδρος"», είπε επίσης.
Με γραπτή ανακοίνωση από την προεδρία ήρθε η απάντηση του Ιβάνοφ: «Καλώ τον Ζάεφ με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα, με την ίδια να κινήσει άμεσα τη διαδικασία που θα αποφανθεί για τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Η θέση μου σχετικά με αυτή τη βλαβερή συμφωνία για την ονομασία είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές και τις πιέσεις», πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.
Στο Κοινοβούλιο
Θυμίζουμε ότι για την έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή απαιτείται απλή πλειοψηφία.
Μετά την υπερψήφισή του το νομοσχέδιο θα προωθηθεί για υπογραφή στον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει στη διάθεσή του επτά ημέρες για να αποφασίσει αν θα υπογράψει ή αν θα το αναπέμψει στη Βουλή για νέα ψήφιση.
Με δεδομένο ότι ο Ιβάνοφ είναι κάθετα αρνητικός στη συμφωνία, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στη Βουλή, αλλά πλέον για την επικύρωσή του θα απαιτείται πλειοψηφία 50+1 (δλδ. 61 βουλευτές σε σύνολο 120 -το κυβερνών κόμμα διαθέτει 69 βουλευτές). Έτσι, μη έχοντας δικαίωμα δεύτερης άρνησης, ο πρόεδρος θα είναι πλέον σύμφωνα με το Σύνταγμα υποχρεωμένος να προσυπογράψει το νομοσχέδιο.
Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα στείλει επιστολή στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, με την οποία θα ενημερώνει για την επικύρωση της συμφωνίας.
Το VMRO
Το κόμμα της εθνικιστικής αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO πραγματοποιεί συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο.
Ωστόσο, τις δύο τελευταίες μέρες οι κινητοποιήσεις όσων αντιτίθενται στη συμφωνία χαρακτηρίζονται αναιμικές και πραγματοποιούνται σε ήρεμο κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί η διγλωσσία του VMRO που ενώ απέχει από τη διαδικασία επικύρωσής της συμφωνίας, είναι -σύμφωνα με το πρόγραμμά του- σύμφωνο με την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου