Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Η γερμανική κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού, νέες διαβουλεύσεις το βράδυ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού, νέες διαβουλεύσεις το βράδυ

© Sputnik / Alexey Vitvitsky
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Μήνυμα να βρεθεί λύση και να μην καταρρεύσει η συμμαχία CDU και CSU έστειλαν οι βουλευτές των δύο κομμάτων και ο Σόιμπλε. Νέα συνάντηση των ηγετών του κυβερνητικού συνασπισμού θα πραγματοποιηθεί απόψε.
Συνεχίζεται το θρίλερ με την τύχη της γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού τριών κομμάτων, με τους ηγέτες να συναντώνται το βράδυ της Δευτέρας στις 23:00 ώρα Ελλάδας για να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με την κρίση για το μεταναστευτικό.
Στις συνομιλίες θα συμμετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος και επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Άνγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ της Χριστιανοικοινωνικής Ένωσης (CSU) και η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Αντρέα Νάλες.
Η κρίση που απειλεί τη θέση της Μέρκελ μόλις τρεις μήνες μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης, ξέσπασε μετά την έντονη δυσαρέσκεια των Χριστιανοικοινωνιστών για τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Ο επικεφαλής του κόμματος και υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ απείλησε με παραίτηση και από τα δύο αξιώματά του εάν η κυβέρνηση δε σκληρύνει τη στάση της μην επιτρέποντας την είσοδο στη χώρα σε αιτούντες άσυλο που έχουν υποβάλει την αίτηση σε άλλη χώρα.
Μιλώντας χτες σε μαραθώνια συνεδρίαση του κόμματος, ο Ζέεχοφερ παρουσίασε τις εξής εναλλακτικές: Είτε να παρακάμψει τη Μέρκελ και να χρησιμοποιήσει τη θέση του ως υπουργός Εσωτερικών για να επιβάλει τις επαναπροωθήσεις, είτε να κάνει πίσω, είτε να παραιτηθεί. Προς το παρόν προκρίνεται η τρίτη λύση.
Οι Βαυαροί του CSU έχουν απειλήσει να επιβάλουν νέους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα. Η Μέρκελ διαφωνεί με τέτοιες μονομερείς ενέργειες τονίζοντας ότι είναι αντίθετες στις ευρωπαϊκές συνθήκες.
Οι Χριστιανοικοινωνιστές και το CDU της Μέρκελ είναι σύμμαχοι εδώ και 70 χρόνια. Ωστόσο, η πρόσφατη άνοδος του ακροδεξιού AfD έχει προκαλέσει προβλήματα στο συντηρητικό της Χριστιανοικοινωνικής Ένωσης.
Σε κοινή συνεδρίαση των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων, οι βουλευτές ζήτησαν από Μέρκελ και Ζέεχοφερ να βρουν λύση. Ο Volker Kauder, βουλευτής του CDU, δήλωσε ότι αναμένει την εξεύρεση λύσης απόψε. «Θα μείνουμε μαζί», τόνισε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων. Από τη μεριά του, ο Alexander Dobrindt του CSU δήλωσε ότι υπάρχει λύση στα προβλήματα και υπενθύμισε στους βουλευτές τη σημασία της συμμαχίας τους.
Αξιοσημείωτη ήταν και η στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Σόιμπλε, ο οποίος προειδοποίησε ότι το συντηρητικό μπλοκ βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και τους κάλεσε να συμφωνήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου