Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018

Όταν τα δύο Ελληνόπουλα στενάζουν στα τουρκικά μπουντρούμια ο Γιωργάκης μοιράζει βραβεία ελληνοτουρκικής φιλίας


Όταν τα δύο Ελληνόπουλα στενάζουν στα τουρκικά μπουντρούμια ο Γιωργάκης μοιράζει βραβεία ελληνοτουρκικής φιλίας
Δημοσίευση: 5 Ιουλίου 2018, 12:27 μμ
Ποιός δεν θυμάται την εξωτερική πολιτική των ζεϊμπεκικων του Γιώργου Παπανδρέου;

Play Video
Ακόμη και σήμερα λοιπόν την στιγμή που τα δύο Ελληνόπουλα κρατούνται στις φυλακές της Τουρκίας ο άλλοτε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργός που μας έφερε το ΔΝΤ και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για την βάσανο των μνημονίων, κάνει “υψηλή πολιτική” μοιράζοντας βραβεία ελληνοτουρκικής φιλίας. Κι ενώ οι Τούρκοι πάνε να μας καθίσουν στο σβέρκο με τις συνεχείς προκλήσεις στο Αιγαίο….
Απάθεια; Πολιτική ασυναισθησία; Εθνική “λοβοτομή”; Πως να ερμηνεύσει κανείς την δράση του Γιωργάκη;
Πριν από λίγες ημέρες λοιπόν και με τα ελληνοτουρκικά στα φόρτε τους, την αγωνία για τους Κούκλατζη-Μητρετώδη στο κατακόρυφο και όλα να κρέμονται σε τεντωμένο σχοινί ο κ. Γιώργος Παπανδρέου παρέδωσε το «Βραβείο Ειρήνης» στον Τούρκο Ömer Zülfü Livaneli.
Μιλάμε για το βραβείο «Τζεμ- Παπανδρέου Διεθνές Βραβείο Ειρήνης». Ο Λιβανέλι έλαβε το βραβείο από τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο. Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Ακρόπολη της Ρόδου και φιλοξενήθηκε από τον πρώην Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ήταν παρόντες πολιτικοί, επιστήμονες και καλλιτέχνες από πολλές χώρες. Ο Λιβανέλι τόνισε τον ρόλο του πολιτισμού και της τέχνης στην επίλυση των αντιφάσεων μεταξύ των χωρών και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του.

Ο Ömer Zülfü Livaneli (γεννημένος στις 20 Ιουνίου 1946) είναι Τούρκος μουσικός, συγγραφέας, ποιητής και πολιτικός.
Ο Livaneli είναι γνωστός για τα μυθιστορήματά του που συνυπάρχουν ποικίλα κοινωνικά και ιστορικά υπόβαθρα, μορφές και περιστατικά, όπως στο Bliss, το οποίο κέρδισε το βραβείο Barnes & Noble’s Discovery of Great New Writers το 2006. Έχει κερδίσει πολυάριθμα τουρκικά και διεθνή λογοτεχνικά βραβεία και τα έργα του επαινήθηκαν ιδιαίτερα από εξέχοντες λογοτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο. Τα μυθιστορήματά του έχουν μετατραπεί σε θεατρικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και όπερες.
Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ, δημιουργήθηκε από την οικογένεια του Ισμαήλ Τζεμ και τον Γιώργο Παπανδρέου, ώστε -όπως υποστηρίζεται-σε μια εποχή αυξανόμενης βίας και σοβαρών ανθρωπιστικών προβλημάτων, να αναδειχθεί η σημασία της ειρηνικής επίλυσης των διαφόρων. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες νόες αυτού του βραβείου, αυτό αποτελεί μια συνέχεια στο όραμα δυο πολιτικών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν ριζικά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, προς όφελος των λαών τους. Απονέμεται σε προσωπικότητες και ομάδες που συμβάλλουν με καινοτόμο τρόπο στην προώθηση της ειρήνης και την ειρηνική επίλυση διαφορών.
Η πρωτοβουλία αυτή, ανακοινώθηκε τον Ιούλιο του 2016, στην Κέρκυρα, .
Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του βραβείου και της εν γένει πρωτοβουλίας: “Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ισμαήλ Τζεμ, άνοιξαν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις δυο γειτονικών χωρών, με πολλά στοιχεία που θα μπορούσαν να τις φέρουν κοντά, αλλά και σημαντικές διαφορές που κάποιες φορές τις οδήγησαν στα πρόθυρα του πολέμου. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ και ο Έλληνας ομόλογός του, Γιώργος Παπανδρέου, φυτεύοντας μια ελιά στη Σάμο το 2001, θέλησαν να αναδείξουν συμβολικά αυτήν την προσπάθεια για μεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη. Οι ρίζες αυτού του δέντρου ενισχύθηκαν με την υπογραφή ενός μεγάλου αριθμού συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορους τομείς μεταξύ των δυο κρατών. Με τη στήριξη της κοινής γνώμης, όσοι ακολούθησαν τα χνάρια τους, έβαλαν τα επόμενα λιθάρια για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Πάνω σε όλες αυτές τις εξελίξεις, ο Ισμαήλ Τζεμ, μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές φυσιογνωμίες της Τουρκίας, έφυγε από την κόσμο στις 24 Ιανουαρίου 2007, στα 66 του χρόνια. Ο Γιώργος Παπανδρέου, τον συνόδευσε στο τελευταίο του ταξίδι και μιλώντας στην κηδεία του αναφέρθηκε στο κοινό όραμα για την Ειρήνη:
«Ονειρευτήκαμε ότι η Ελληνο-Τουρκική προσέγγιση θα συνεχιστεί» είπε. «Θα κρατήσω την υπόσχεση μου». Το όραμα που ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου το 2007, συνεχίζεται σήμερα μέσα από το Βραβείο Ειρήνης Παπανδρέου – Τζεμ,”.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου