Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Τσίπρας: Αναλαμβάνω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι ανέλαβε με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής.
«Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν αλλά το λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός τουλάχιστον ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας, σας καλώ να την αναλάβετε κι εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αρχίζοντας την ομιλία έκανε λόγο για μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο βαριά όπως είπε της κυβερνητικής θητείας.
«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δεν σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Όπως φαντάζομαι και σε όλους σας. Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παραπάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:
«Όπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».
Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση να μην πυροβολούνται όσοι έδωσαν μάχη για να σώσουν χιλιάδες συνανθρώπους μας.
«Οι αποκεφαλισμοί, την ώρα της μάχης, που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες, δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας, αλλά πολιτικής δειλίας», είπε επί λέξει. «Πολύ περισσότερο -επιχειρηματολόγησε σχετικά- που η εύκολη καταδίκη, και οι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων –πυροσβεστών, αστυνομικών, λιμενικών, στρατιωτικών- και της ηγεσίας τους, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με αίσθημα καθήκοντος, και με ηρωισμό, με κίνδυνο της ζωής τους. Ας μην πυροβολούν, λοιπόν, οι διάφοροι κριτές και πολέμαρχοι του καναπέ, εκείνους που με κίνδυνο της ζωής τους, στα μέτωπα της φωτιάς, έδωσαν τη μάχη και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας.
Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες και την ηγεσία τους, που έσπευσαν ηρωικά στον υπέρ πάντων αγώνα. Κοντά και στον τελευταίο πολίτη. Τους αστυνομικούς, που αν δεν βρίσκονταν στο πεδίο της μάχης, σήμερα θα θρηνούσαμε πολύ περισσότερους νεκρούς. Τους λιμενικούς, που στη θάλασσα γλίτωσαν από τον θάνατο εκείνο το βράδυ εκατοντάδες συνανθρώπους μας. Τους κρατικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της Αυτοδιοίκησης που έσπευσαν να συνδράμουν το έργο της μάχης με τη φωτιά».
Σημείωσε δε ότι «αφού η μάχη αυτή τελειώσει, αφού και η τελευταία εστία κινδύνου εκλείψει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και μια προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων».
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης την κατάρτιση ενός σχεδίου που θα διορθώσει τις οικιστικές στρεβλώσεις δεκαετιών με τη συμμετοχή επιστημονικών φορέων, πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και άλλων ειδικών, απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή και στην αντιπολίτευση.
«Κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο και σε όλο του το βάθος, ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα πάνω σε ρέματα και παραλίες. Που με ευθύνη και του πελατειακού κράτους, δημιουργήθηκαν ολόκληρα οικιστικά συμπλέγματα χωρίς καμιά πρόβλεψη για την ασφάλεια των κατοίκων τους. Αυτό το κράτος, όμως, σήμερα το διοικούμε εμείς», δήλωσε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε: «Και όσο κι αν είναι σωστό -και είναι σωστό- ότι δεν μπορούσαμε σε τρία χρόνια να λύσουμε τεράστια προβλήματα δεκαετιών, πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε ό,τι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε, δίνοντας προτεραιότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής καταστροφής που προκάλεσαν οι μνημονιακές πολιτικές, μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε αποφασιστικά τον κίνδυνο άλλων καταστροφών, από στρεβλώσεις βεβαίως που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν».
«Αν χρειαστεί να βγουν μπουλντόζες και να υπάρξουν συγκρούσεις ας γίνει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άβουλοι την επόμενη τραγωδία», πρόσθεσε επίσης.
Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και στις ενδείξεις για εμπρησμό πίσω από τις φονικές πυρκαγιές. «Δεν πρόκειται να μπούμε σε ένα κυνήσι μαγισσών και σε ένα παιχνίδι σεναρίων για να δώσουμε εύκολες απαντήσεις. Ξέρουμε όμως ότι έχοντας αυτή τη γνώση οφείλουμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνα της πολιτείας και της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιου είδους εγκληματικές πράξεις», σημείωσε. 
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση έρχεται στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών με δεκάδες θύματα, την ώρα που συνεχίζονται οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.
Υπενθυμίζεται πάντως ότι χθες, η κυβέρνηση, μέσω της συνέντευξης Τύπου στην οποία συμμετείχαν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργος Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, αλλά και οι αρχηγοί της Πυροσβεστικής και της ΕΛ.ΑΣ, ουσιαστικά απέδωσε την τραγωδία στη δράση εμπρηστών και στις ακραίες καιρικές συνθήκες, αποφεύγοντας να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για ολιγωρία ή ελλιπή σχεδιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου