Μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε το χθεσινό «κρυφτό» του Πάνου Καμμένου στη Βουλή. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ,  αν και βρισκόταν  στον ίδιο όροφο που συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο, επέλεξε να μην παραστεί  εξαιτίας σημαντικών τηλεφωνημάτων, που έπρεπε να κάνει για θέματα του υπουργείου του, όπως τόνιζε ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Η απουσία του είχε έναν συμβολισμό  και θεωρήθηκε ως συνέχεια των χθεσινών προειδοποιητικών βολών του για «εγκατάλειψη του κυβερνητικού πλοίου», όταν η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία έρθει στη Βουλή. Όλα δείχνουν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ θα επιχειρεί από εδώ και στο εξής να πιέζει το Μαξίμου, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο την κυβέρνηση. Τα μηνύματα του υπουργού Άμυνας έχουν αποδέκτες το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, πως παραμένει μια σημαντική αυτόνομη δύναμη μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό απαραίτητη για την ολοκλήρωση της τετραετίας, αλλά πρωτίστως τους δικούς του ψηφοφόρους για τη νέα πορεία που θα χαράξουν από εδώ και πέρα οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Κυβερνητικοί κύκλοι, πάντως, ξεκαθάριζαν πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό ότι ήταν σε εξέλιξη ένα σημαντικό ραντεβού για το χαρτοφυλάκιό του. Υποστηρίζουν μάλιστα πως ήταν σε επαφή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ ενημερώθηκε και για όσα ειπώθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο. Χαρακτηριστικό είναι πως στο γραφείο του κ. Καμμένου βρέθηκε για λίγα λεπτά και η γενική γραμματέας του πρωθυπουργού Ιωάννα Πεππέ.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν αμέσως μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου και να χαράξουν  κοινή γραμμή ενόψει της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ την άλλη εβδομάδα. 
Το ερώτημα, το οποίο έχει τεθεί επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες, είναι με ποιες θέσεις θα προσέλθει ο Πάνος Καμμένος  την ερχόμενη εβδομάδα (11-12 Ιουλίου) στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθεί η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr ερωτηθείς ο Νίκος Κοτζιάς μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου τόνισε πως στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα μεταβεί ο ίδιος για τα πολιτικά ζητήματα, όπως αυτό της διεύρυνσης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας που αφορά τη γειτονική χώρα, ενώ ο υπουργός Άμυνας  θα αναλάβει το στρατιωτικό σκέλος της συνάντησης στις Βρυξέλλες.
Σχετικά με το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αρκετές είναι οι φωνές, ανάμεσα σε αυτές και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, που υποστηρίζουν  πως με τη απόσυρση των υπουργών του ο Πάνος Καμμένος δεν σημαίνει αυτόματα πως δεν θα στηρίζει την κυβέρνηση μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σε διαφορετική τροχιά κινούνται άλλα στελέχη που βλέπουν πως με «ημίμετρα» δεν θα μπορούσαν οι ΑΝΕΛ να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους του 2015 και εκτιμούν ότι με τη ψήφιση της συμφωνίας για το ονοματολογικό η απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μονόδρομος.
«Μετωπική» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Το «κέρδος» για τον Αλέξη Τσίπρα από τη χθεσινή απουσία του κυβερνητικού του εταίρου είναι πως απέτρεψε γκρίνιες στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τις τελευταίες αναφορές του. Στην ομιλία του είχε την ευκαιρία να θέσει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο τα πολιτικά διλήμματα με τα οποία θα κινηθεί προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ από το φθινόπωρο, αλλά και τη διαχωριστική γραμμή που θα βάλει με τη ΝΔ.
Με αφορμή το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας εντάσσει πλέον τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομάδα των ακραίων δεξιών της Ευρώπης ταυτίζοντας τον με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τον καγκελάριο της Αυστρίας,  Σεμπάστιαν Κουρτς,  με τον Νίκο Κοτζιά να υπερθεματίζει κατά τη διάρκεια της εισήγησής του. Το  «καμπανάκι» σε αυτή την περίπτωση από τους κορυφαίους του Μαξίμου πηγαίνει προς τη Φώφη Γεννηματά και την μέχρι τώρα επιλογή της να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην κυβέρνηση.
Σε αυτό το μήκος κύματος είχε κινηθεί και η δήλωση του Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στην Kontranews: «Έχω μια πραγματική απορία, όταν εκλέχθηκε η Γεννηματά μας έλεγε ότι την χωρίζει άβυσσος με την ΝΔ. Μπορεί να επαναλάβει σήμερα αυτή τη δήλωση; Την πιστεύει;».

Τα διλήμματα

Για τα ζητήματα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε τα διλήμματα της επόμενης ημέρας, τα οποία θα επαναλάβει και στη ομιλία του κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή την Πέμπτη, που έχει ζητήσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα επανέλαβε τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές.
- Την επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
- Την αύξηση του κατώτατου μισθού.
- Τις στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις ύψους 700-750 εκ. ευρώ από το δημοσιονομικό χώρο, που δημιουργείται από το 2019 και μετά και για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν στον επόμενο προϋπολογισμό.
- Την περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους και ειδικά της υγείας αλλά και της πρόνοιας.
- Την επανάληψη και φέτος του μερίσματος κοινωνικής αλληλεγγύης στοχευμένα σε κοινωνικές κατηγορίες που το έχουν ανάγκη.
- Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του δημόσιου τομέα με συγκεκριμένα θεσμικά μέτρα.
- Την προσέλκυση επενδύσεων με τη δημιουργία φιλικού κλίματος για τους επενδυτές.
- Τη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στα νησιά της προσφυγικής κρίσης, με ταυτόχρονη υιοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου.

«Φυγή προς τα εμπρός» με καλύτερο συντονισμό

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν από τους υπουργούς να οργανώσουν στο μέγιστο βαθμό τη δουλειά τους, ώστε να υπάρχει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός μεταξύ των χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, οι βαθμοί ελευθερίας που δίνονται στην κυβέρνηση από το τέλος των μνημονίων απαιτεί καλύτερες συνεννοήσεις και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στους τρόπους επίλυσης των προβλημάτων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών, που συχνά εμφανίζονται μεταξύ των υπηρεσιών.