Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση»

«Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση» UPD

tsipras-erdogan.jpg

EUROKINISSI
Περίπου δύο ώρες κράτησε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, προσθέτοντας ότι συζητήθηκαν όλα τα «καυτά» θέματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των σχέσεων των δύο χωρών και κυρίως το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, το μεταναστευτικό και η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.
«Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις γιαυτό και διήρκησε δύο ώρες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι έθιξε όλη την ατζέντα Ελλάδας-Τουρκίας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έθεσε επιτακτικά το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών για να επισημάνει ότι και ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των 8 που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.
«Τον ενημέρωσα για τη δικαστική εξέλιξη του ζητήματος αυτού και το κατέστησα σαφές ότι η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη».

Για το ίδιο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, διευκρίνισε ότι «Τα λόγια μου είναι μετρημένα, αλλά βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι είχα όταν έμπαινα».
Είπε, ακόμη, ότι δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση του θέματος των 2 Ελλήνων στρατιωτικών και πως για τον Τούρκο Πρόεδρο είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι του έδωσε να καταλάβει ότι δεν μπορεί να συσχετίζεται το ένα θέμα με το άλλο και πως αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά δεν είναι κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες και εφόσον δεν έχουν διαπράξει κάποιο αδίκημα, που δεν έχουν διαπράξει, να οριστεί η προβλεπόμενη διαδικασία, να δικαστούν και να επιστρέψουν στις οικογένειες τους.

«Υποκριτική η στάση της αντιπολίτευσης στο Μακεδονικό»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την πρόσκληση του ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Αφού σχολίασε ότι δεν περίμενε μετά από μία δίωρη συνάντηση με τον Τ. Ερντογάν η πρώτη ερώτηση να είναι για το Μακεδονικό, επισήμανε ότι η στάση της αντιπολίτευσης είναι βαθιά υποκριτική. 
«Μας είπαν ότι ο κ. Μοσκοβισί και ο κ. Γιούνκερ είναι ψεύτες, άρα σήμερα και ο κ. Σολτς. Χθες είπαν ότι είναι ψεύτης ο κ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επανέλαβε ξεκάθαρα αυτά που όριζε η Σύνοδος του Βουκουρεστίου. Χθες αναγκάστηκε σε επαναδιατύπωση η Κομισιόν διότι ανέδειξαν ένα θέμα αλλαγής συνόρων με την Αλβανία μέσω των δηλώσεων του επιτρόπου Χαν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σημείωσε δε ότι «Δεν μπορεί να είναι όλοι ψεύτες. Κυρίως η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα».

Θα κουβεντιάσουμε με τον κυβερνητικό εταίρο το 2019

Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι θέσεις και οι απόψεις είναι γνωστές, όπως και οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης.
«Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική». Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουμε τη διαδικασία» όπως προβλέπεται απ'τη συμφωνία.
Επισήμανε, πάντως, ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ οι ενδοκυβερνητικές διαφωνίες δεν απασχόλησαν ούτε τον ίδιο, ούτε τον υπουργό Εξωτερικών, ούτε τον υπουργό Άμυνας.

Πιο στενή επικοινωνία για το μεταναστευτικό

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι συμφώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν να υπάρξει πιο στενή επικοινωνία μεταξύ των δύο χώρων και η σκυτάλη περνάει τώρα στα χέρια των αρμόδιων υπουργών. 
«Το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχουν ενισχυτικά φαινόμενα ροών στο Αιγαίο, ελπίζω ότι αυτή η ήρεμη κατάσταση θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα» είπε ο πρωθυπουργός.

Το ΝΑΤΟ και η νέα αντίληψη των ΗΠΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε και το δικό του σχόλιο για τα όσα συνέβησαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ σημειώνοντας τα λόγια του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ανέφερε ότι η Συμμαχία είναι περισσότερο απαραίτητη για την Ε.Ε. παρά για τις ΗΠΑ.
Χαρακτήρισε τη στάση αυτή του Αμερικανού προέδρου ως στρατηγική αλλαγή για το πώς αντιμετωπίζει η χώρα το ΝΑΤΟ. 
«Εντούτοις το αίτημα για δίκαιο διαμοιρασμό των βαρών είναι δίκαιο και είναι δίκαιο όταν ακούγεται κυρίως από χώρες όπως η Ελλάδα και όχι από χώρες όπως οι ΗΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει «Οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει αυτό το βάρος, αλλά το είχαν εκλάβει ως ηγεμονία πάνω από τη συμμαχία. Η Ελλάδα τηρεί για πάρα πολλά χρόνια τις υποχρεώσεις από τα λίγα που έχει. Ένας από τους λόγους της κρίσης είναι και αυτός. Όταν άλλες χώρες έδιναν πολύ λιγότερα από αυτά που έδινε η Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου