Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018

Η ξαφνική απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Ενστάσεις, προβληματισμοί και τεράστια διλήμματα

Η ξαφνική απαισιοδοξία του ΔΝΤ. Ενστάσεις, προβληματισμοί και τεράστια διλήμματα

YOEML VIA GETTY IMAGES
Είναι μία κολώνια που κρατά - και θα κρατήσει, όπως φαίνεται - για πολλά χρόνια ακόμα. Η τελευταία έκθεση που παρουσίασε το ΔΝΤ με εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για το χρέος, έβγαλε μία ”ξαφνική απαισιοδοξία”.
Επιφυλάξεις, αστερίσκοι, ενστάσεις και ερωτήματα - σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι αλήθεια, βασισμένα σε πραγματικούς αριθμούς και στοιχεία - για το εάν η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μπορεί ή δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες.
Η κοινή συνισταμένη των εκτιμήσεων από αναλυτές που κινούνται κοντά στις κυβερνητικές θέσεις, αλλά και εκείνων που τις αμφισβητούν έντονα, είναι ότι υπάρχει ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, κάπου 15 χρόνια από σήμερα, όπου το ελληνικό χρέος θα βρεθεί ενδεχομένως μπροστά σε ένα πολύ υψηλό εμπόδιο. 
Οι σκεπτικιστές υποστηρίζουν ότι πρέπει από τώρα να λυθεί αυτό το ζήτημα. Να το πάρουν απόφαση οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, όπως ήθελε και ζήτησε το ΔΝΤ, και να πάρουν από τώρα πρωτοβουλία για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αποφάσεις “one-off” που θα άρουν οριστικά τις αβεβαιότητες.
Οι Ευρωπαίοι δεν το βλέπουν ακριβώς έτσι. Έχοντας στο νου τους ότι θέλουν να ελέγχουν και να ”διορθώνουν” την ελληνική πορεία προς την ανάκαμψη, προτιμούν να κρατήσουν σε οριακά επίπεδα τις ελευθερίες λήψης αποφάσεων από τις ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν τις εμπιστεύονται. Δίκαια ή άδικα είναι μια άλλη συζήτηση. Αυτό που μετρά σήμερα, είναι ότι παραμένει σε εξέλιξη μία ανοιχτή, κατά καιρούς δημόσια, διαφωνία για το εάν είναι ή δεν είναι βιώσιμο το χρέος. 
Ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί η καθαρή σύμπλευση των Βρυξελλών με το Βερολίνο που αποτυπώθηκε στα μέσα της εβδομάδας σε δηλώσεις εκπροσώπων της Κομισιόν και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Σολς είπε - πάλι - ότι το χρέος είναι βιώσιμο και δεν υπάρχουν φόβοι. Το Ταμείο διαφώνησε ευγενικά, αλλά σαφέστατα. Είναι μία διαφωνία που δεν θα λυθεί καθόλου άμεσα. Θα συνηθίσουμε να ζούμε με αυτήν και θα περιμένουμε για να διαπιστώσουμε εάν θα λυθεί ομαλά και ησύχως, ή εάν θα ξεσπάσει ένας νέος γύρος σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στους ”δανειστές” ή ”θεσμούς”, τα επόμενα χρόνια.
Στο μεταξύ η σημερινή και η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίζουν τεράστια διλήμματα. Θα κληθούν να λάβουν τις κρισιμότερες αποφάσεις στην σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής οικονομίας, την αμέσως επόμενη ημέρα της εξόδου από τα μνημόνια. Πρόκειται για αποφάσεις ”ζωής και θανάτου”. 
Αναζητήσαμε απαντήσεις, απευθυνόμενοι σε δύο κορυφαίους οικονομικούς αναλυτές...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου