Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Αρμενία: παίρνει σειρά μετά τη… Σόρο-ποίηση της Γεωργίας;


Αρμενία

Αρμενία: παίρνει σειρά μετά τη… Σόρο-ποίηση της Γεωργίας;

Sputnik
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λήψη σύντομου url
Δημήτρης Λιάτσος
 0  0  0
Τα ιδρύματα του γνωστού χρηματιστή Τζωρτζ Σόρος και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες που φαίνεται να ελέγχουν τη νέα κυβέρνηση της Αρμενίας, επιδιώκουν να μολύνουν την τοπική κοινωνία με αντιρωσικό δηλητήριο, όπως σε Γεωργία και Ουκρανία παλιότερα, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου.
Συλλέγοντας τα στοιχεία για το παρόν άρθρο, κάποια στιγμή φοβήθηκα ότι έχω παραισθήσεις…  Αυτά που συμβαίνουν στην Αρμενία αφορούν και γίνονται άραγε στη μικρή, ιστορική χώρα της Υπερκαυκασίας ή μηπως αφορούν και πιο οικεία σε μας (ντελώς οικεία), χώρα; Το ερώτημα το αφήνω να σας… παιδεύει, όπως και μένα! 
Εδώ και λίγες βδομάδες οι παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις Μόσχας — Ερεβάν μπήκαν σε επίπεδο «διατάραξεων».
Ο νέος ηγέτης της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, που ανέλαβε το πόστο του όχι μετά από εκλογές, όπως ορίζει το Σύνταγμα, αλλά ως αποτέλεσμα των μαζικών κινητοποιήσεων στην αρμένικη πρωτεύουσα την περασμένη Άνοιξη και το παζάρεμα με το κόμμα εξουσίας που δέχτηκε τελικά να τον χρήσει πρωθυπουργό, αρχικά σε όλους τους τόνους δήλωνε πίστη στη συμμαχία με τη Ρωσία και δεν αμφισβήτησε τη θέση της χώρας του στο Οργανισμό Συμφωνίας Συλλογικής Ασφαλείας (ΟΣΣΑ), όπου συμμετέχει με τη Ρωσία, Λευκορωσία, Καζαχστάν, Κιργκιζστάν. Κάποιοι θέλουν να το αποκαλούν το αντιΝΑΤΟ της μετά σοβιετικής εποχής. 
Στις 17 Ιουλίου ξεσηκώθηκε ένας τεράστιος θόρυβος όταν στα κοινωνικά δίκτυα της Αρμενίας γράφτηκε πως η 102 ρωσική στρατιωτική βάση στην Αρμενία «φοβίζει» τους τοπικούς κατοίκους κάνοντας γυμνάσια χωρίς να τα ανακοινώσει. Η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται κυριολεκτικά η ασφάλεια της Αρμενίας. Ο Πασινιάν αποκάλεσε το θέμα «προβοκάτσια» που έχει στόχο τη διμερή σχέση με τη Ρωσία και βάλλει κατά της κυριαρχίας της χώρας. 
Έλα όμως που στο θέμα έδωσε συνέχεια ο υπουργός άμυνας της Αρμενίας, Νταβίντ Τονουνιάν, ο οποίος μίλησε για τη δυνατότητα επανεξέτασης της αμυντικής συμφωνίας με τη Μόσχα. Αργότερα, βέβαια, δόθηκαν «διευκρινίσεις» ότι τάχα δεν εννοούσε τη συμφωνία αυτή κάθε αυτή αλλά την επιμέρους παραμονή της 102 ρωσικής βάσης. 
Πάμε παρακάτω: Στις 26 Ιουλίου, η εισαγγελία του Ερεβάν βγάζει απόφαση σύλληψης του Γενικού Γραμματέα του ΟΣΣΑ, Γιούρι Χατσατούροφ, για απόπειρα ανατροπής του συνταγματικού καθεστώτος το Μάρτιο 2008!  Τότε οι διαδηλωτές αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα που ανέδειξαν νικητή τον Σερζ Σαρκσάν. 
Η επίθεση κατά του Γ.Γ του ΟΣΣΑ, εκνεύρισε τη Μόσχα διότι αυτό αποτελούσε ένα άμεσο πλήγμα κατά της ίδιας και του θεσμού που εγγυάται την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Υπερκαυκασίας και της Κεντρικής Ασίας. Ταυτόχρονα και για τον ίδιο λόγο αποφάσισαν τη σύλληψη και του πρώην προέδρου της χώρας, Ρόμπερτ Κοτσεριάν. Στις 31 Ιουλίου ο ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση κατά των μεθοδεύσεων του Ερεβάν. «Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έρχονται σε σαφή αντίθεση με τις διακηρύξεις της νέας ηγεσίας της Αρμενίας ότι δεν θα προβεί σε «κυνήγι μαγισσών», ενάντια στους προκατόχους της». 
Ποιοί όμως διακινούν στο διαδίκτυο όλη αυτή την αντιρωσική φιλολογία; Οι γνωρίζοντες τα πράγματα λένε ότι στη μικρή Αρμενία όλα είναι υπό το φως της κοινής γνώμης. Ο παλιός συνεργάτης του του διαβόητου Τζώρτζ Σόρος, Ντανιέλ Ιονισιάν, και ο γνωστός στην Αρμενία σκανδαλώδης «ακτιβιστής», Κάρπις Πασογιάν, που πρόσφατα απολύθηκε από τη δουλειά του γιατί προσέβαλλε τη μνήμη των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μαζί με τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, Αραράτ Μιρζογιάν, είναι η τρόικα που έχει τεράστια εμπειρία στη συνεργασία με αμερικανικά δίκτυα και «μη κερδοσκοπικές» οργανώσεις. Ο Μιρζογιάν το 2012-2013 ήταν ο συντονιστής του προγράμματος «Διεθνές Ίδρυμα Εκλογικών Συστημάτων» (FES), που πρόκειται για ένα από τα πολλαπλά ιδρύματα της CIA.
Το σάιτ, suit.am, που λειτουργεί με χρήματα του Σόρος, με τοπικό επικεφαλής τον Ιονισιάν, έθεσε ανοικτά το ερώτημα μήπως «οι ρωσικές στρατιωτικές προμήθειες είναι ξεπερασμένο πλέον θέμα»! 
Γίνεται φανερό πως αν και στα λόγια ο νέος πρωθυπουργός Πασινιάν, τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των σχέσεων με τη Μόσχα, στην πράξη, μέσα στη χώρα έχει ξεκινήσει μια χυδαία αντιρωσική προπαγάνδα. Προκαλεί ανησυχία και το γεγονός ότι ο Πασινιάν τοποθετεί στην κυβέρνηση στελέχη που χρηματοδοτούνται από δυτικά ιδρύματα και οργανώσεις με στόχο να αλλάξουν βαθμηδόν τα αισθήματα της πλειοψηφίας των κατοίκων.
Ένα ακόμα στέλεχος της κυβέρνησης, ο Σασούν Χατσατριάν, επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Ανακριτών Αρμενίας, βρέθηκε πρόσφατα σε δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκε αν είναι αδελφός του ο Νταβίντ Χατσατριάν, στενός συνεργάτης του Ιδρύματος του Σόρος με την επωνυμία «Ανοικτή Κοινωνία». Για να μη μένει σε κανέναν αμφιβολία το Ίδρυμα Χοντορκόφσκι στη Ρωσία στις αρχές του 2000 και μετά τη φυλάκιση του το 2003, επι εννιά χρόνια είχε και συνεχίζει να φέρει την επωνυμία, «Ανοικτή Ρωσία». Τίποτα το καινούργιο… 
Η προοπτική των δυτικών«φίλων» της Αρμενίας είναι να σπάσει τους δεσμούς με τη Ρωσία και, προοπτικά να βγει από τον ΟΣΣΑ, εκτιμά ο ειδικός σε θέματα Καυκάσου, καθηγητής του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας, Αλεξέι Φομένκο. Μόνο που ξεχνούν, τονίζει, πως το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να τους υπερασπιστεί ούτε από την Τουρκία ούτε από το Αζερμπαιτζάν. (Για το ρόλο του ΝΑΤΟ στην κρίση του 1974 και την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, ελληνική και κυπριακή κοινωνία έχουσι γνώση…).
Ο Φομένκο εκτιμά πως αν τα πράγματα πάρουν κακή τροπή, η Μόσχα μπορεί να στραφεί προς το Μπακού διότι «οι Αζέροι και πληρώνουν για τους εξοπλισμούς που αγοράζουν (σε αντίθεση με το Ερεβάν που τα παίρνει με… πίστωση από τη… Ρωσία), αλλά και καλές σχέσεις έχει με την Τουρκία…»
Στη Μόσχα, εξηγεί ο αναλυτής Σεργκέι Μάρκοφ, μεγαλώνει η πεποίθηση πως η νέα αρμένικη ηγεσία ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Γίνεται δουλειά σε βάθος. Επειδή γνωρίζουν ότι η Ρωσία είναι αγαπητή στη μεγάλη πλειοψηφία των απλών Αρμενίων, οι μυστικές υπηρεσίες ετοιμάζουν βαθμηδόν κρίση και μετά διένεξη στις διμερείς σχέσεις ώστε να μειώσουν τη συμπάθεια των απλών Αρμενίων προς τους Ρώσους. Το ίδιο έκαναν και στη Γεωργία του Σαακασβίλι αλλά και στην Ουκρανία από την εποχή του Γιούσενκο, εκτιμά ο Μάρκοφ.
Όπου βάζει τη μύτη του ο Σόρος, τονίζει ο αναλυτής Πάβελ Κλατσκόφ, συμβαίνουν βρώμικα και πρόστυχα πράγματα. Οι μέθοδες δράσεις είναι οι πιο χυδαίες και απάνθρωπες και χρειάζεται προσοχή, προειδοποιεί.
Πάντως, αν πάρει κανείς υπ´οψιν και τις εκκλήσεις ΝΑΤΟ και Ε.Ε. για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία, γίνεται φανερό ότι η διεθνής νεοφιλελεύθερη αλητοκρατεία κολλάει σα βδέλλα στο «μαλακό υπογάστριο» της Ρωσίας για να την αποδυναμώσει. 
Η Ελλάδα δεν ανήκει (δεν ανήκε ποτέ) στο ρωσοκεντρικό σύστημα αξιών, ωστόσο και εδώ γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για σπορά έχθρας με μια χώρα που μας συνδέουν τόσα, όσα δε συνδέουν την υπόλοιπη Ευρώπη ολόκληρη. Ως κοινωνία έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε τη σχέση φιλίας με τη Ρωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου