Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Αλλοι φταίνε

Αλλοι φταίνε

tsipras.jpg

Αλέξης ΤσίπραςEUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Με χαρακτηριστική άνεση, να μην πω κυνική, τα στελέχη της κυβέρνησης αποποιούνται κάθε ευθύνη, που αδιαμφισβητήτως τους αναλογεί, και τη μεταφέρουν σε κατώτερα όργανα –οι ίδιοι δεν φταίνε σε τίποτα. Ρωτήθηκε λ.χ., ο υπουργός Μεταφορών-Υποδομών για ποιο λόγο οι τουρκικές νταλίκες εξακολουθούν να περνούν από την παραλιακή Καβάλας-Ασπροβάλτας [όπου υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος λόγω των πολλών τουριστών] και όχι από την Εγνατία [προφανώς για να μην πληρώνουν διόδια].
Ο ερωτών βουλευτής Σερρών Μιχάλης Τζελέπης [ΠΑΣΟΚ] διευκρίνισε ότι απευθύνθηκε στην τροχαία και οι αρμόδιοί της τον πληροφόρησαν ότι δεν έχουν εντολή να απαγορεύσουν τη διέλευση των φορτηγών [=εντολή από το υπουργείο, εννοείται]. Απτόητος ο κ. Σπίρτζης –και άνετος: «Είναι πλημμελέστατη η άσκηση των καθηκόντων από την τροχαία... Ελπίζουμε να δείξει μεγαλύτερη σύνεση»...
Αυτός νίπτει τας χείρας του –με τέτοια δευτερεύοντα θα ασχοληθεί κοτζάμ υπουργός; Σημειώνεται ότι υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη διέλευση των φορτηγών απ’ αυτόν τον παραλιακό δρόμο! Και; Ποιος νοιάζεται; Ποιος νόμος –ποιοι νόμοι γενικά; [Αντλώ τα στοιχεία από την καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας «Νέα Εγνατία», όπως και το επόμενο σχόλιο του συναδέλφου Νίκου Χαζαρίδη].
Αναφέρεται σε δήλωση του Ελληνα πρωθυπουργού από το βήμα της Συνόδου των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, την εξής [περικεκομμένη]: «Χρειζόμαστε διπλό μέτωπο ενάντια στην Ακροδεξιά, τον ρατσισμό και τη μισαλλαδοξία, αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, που τους τροφοδοτεί [...]». Και το αθώο σχόλιο: «Απεχθάνεται τους ακροδεξιούς με τους οποίους συνεργάζεται». Γράφω αθώο ως προκύπτον από αυτονόητη απορία [το «δηλητήριό» του το διατηρεί].
Είναι πιθανό να μην έχουν αντιληφθεί –ακόμη!– το μέγεθος των ευθυνών τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόση άνετη απόσταση από τα προβλήματα καθώς και η μετακύλιση των ευθυνών αυτών σε άλλους –ειδικά αλλά και γενικά. Αλλοι φταίνε για τον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα, άλλοι, πάντα, γιατί οι Τούρκοι φορτηγατζήδες αψηφούν τους νόμους του ελληνικού κράτους και δεν κουνιέται φύλλο από τα κρατικά όργανα.
Οσο για τη συγκυβέρνηση με την Ακροδεξιά [εναντίον της οποίας ο πρωθυπουργός θέλει να χτίσει μέτωπο], ε, δεν είναι και τόσο ακροδεξιά, συμπεριλαμβάνει και αριστερούς στο «σώμα» της. Είναι οχληρή αυτή η συνύπαρξη, αλλά τι να κάνουν, προκειμένου να αποκαθαρθεί ο τόπος από τους προηγούμενους διαφθορείς θα συμμαχήσουν [συμμάχησαν] και με τον διάβολο [παλιά επαναστατική πρακτική]. Μετά ο διάβολος, αφού κάνει τη «δουλειά» τους, αποστέλλεται εκεί από όπου κατάγεται: σε ομοίους του [διαβόλους].
Κάπως έτσι συντηρείται η αμηχανία και η σύγχυση στην ελληνική κοινωνία. Στο τέλος, νομίζουν, όλα θα ξεχαστούν, τα πράγματα θα πάρουν άλλη μορφή και λοιπά. Ποιος θα θυμάται σε λίγους μήνες συνυπάρξεις και γελοιότητες που προκύπτουν, αναπόφευκτα, απ’ αυτές, πόσω μάλλον σε λίγα χρόνια. Ας είναι γεροί όλοι και ας μας πιέζουν σε δυσχερείς καταστάσεις –λίγη σύνεση τους χρειάζεται, σαν κι αυτήν που προσδοκά ο κ. Σπίρτζης από την τροχαία στα βόρεια της χώρας. Ο ίδιος τι κάνει, αυτό μετρά.
 
Έντυπη έκδοση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου