Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να πλήξουν ρωσικούς και ιρανικούς στόχους στη Συρία


H πόλη Ιντλίμπ της Συρίας

Οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν να πλήξουν ρωσικούς και ιρανικούς στόχους στη Συρία

© AFP 2018 / Mohamed al-Bakour
ΚΟΣΜΟΣ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal οι ΗΠΑ εξετάζουν την πιθανότητα να επιτεθούν σε ρωσικούς και ιρανικούς στόχους ώστε να πλήξουν ακόμη περισσότερο τον Μπασάρ αλ Άσαντ σε περίπτωση που επέμβουν στη Συρία.
Αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εξετάζουν σε βάρος στόχων των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων οι ΗΠΑ, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί χλώριο στην επέμβαση στο Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, οι επιθέσεις θα μπορούσαν να στοχοποιήσουν και ρωσικούς και ιρανικούς στόχους που βρίσκονται στην περιοχή.
Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο της Wall Streed Journal, το Πεντάγωνο εξετάζει τις επιλογές του, ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμη δεν έχει αποφασίσει τι θα ήταν αυτό που θα προκαλούσε την επέμβασή του, ούτε εάν οι ΗΠΑ θα στοχοποιούσαν ρωσικούς ή ιρανικούς στρατιωτικούς στόχους που στηρίζουν τον Άσαντ στη Συρία.
Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη αποφασίσει αν η χρήση αέριου χλωρίου θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για αεροεπιδρομές εναντίον των δυνάμεων του Άσαντ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αν οι ΗΠΑ αποφασίσει να επιτεθεί, η έκταση της επίθεσης θα είναι μεγαλύτερη από εκείνες που έγιναν στο παρελθόν εναντίον της Συρίας.
Παράλληλα, θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα πλήξει στόχους της ρωσικής αεροπορίας σε μια προσπάθεια να προκαλέσει τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πληγμάτων στις δυνάμεις του Άσαντ, σύμφωνα με την εφημερίδα. 
Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Ντάνα Ουάιτ δήλωσε στην WSJ ότι «δε θα σχολιάσει τα σχέδια του αμερικανικού στρατού», αλλά ότι «η χρήση χημικών όπως το σαρίν και το χλώριο αποτελούν απειλή για τις ζωές των αμάχων και είναι αντίθετη με τη σταθερότητα της περιοχής».
Άλλες πηγές της εφημερίδας τόνισαν ότι οι ΗΠΑ, τις τελευταίες εβδομάδες, προσπαθούν να εμποδίσουν μια στρατωτική επιχείρηση στο Ιντλίμπ και ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, φέρονται να ζήτησαν από τους ρώσους ομολόγους τους να διασφαλίσουν ότι δε θα χρησιμοποιηθούν χημικά όπλα στο Ιντλίμπ.
Παράλληλα η εφημερίδα τονίζει ότι η Ρωσία είχε αγνοήσει την αμερικανική προειδοποίηση και απάντησε ότι οι αντικυβερνητικές δυνάμεις στη Συρία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα εναντίον πολιτών με σκοπό να προκαλέσουν μια στρατιωτική απάντηση.
Σύμφωνα με τους αμερικανούς αξιωματούχους πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι σύροι αντάρτες έχουν χημικά όπλα ικανά για τέτοιες επιθέσεις.
Η Συρία, με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν πρόκειται να πλήξει την τελευταία εστία ανταρτών που υπάρχει στο Ιντλίμπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου