Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Ξεκινάει τη Δευτέρα η «μάχη» για τις συντάξεις, ποια τα σενάρια


Eurogroup

Ξεκινάει τη Δευτέρα η «μάχη» για τις συντάξεις, ποια τα σενάρια

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Με στόχο την αναστολή του μέτρου περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, εισέρχεται στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, στον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο της οικονομίας.
Ξεκινάει τη Δευτέρα η «μάχη» της κυβέρνησης για τις συντάξεις, με στόχο την αναστολή του μέτρου περικοπής της συνταξιοδοτικής δαπάνης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2019.
Τα κλιμάκια των θεσμών θα αφιχθούν στην Αθήνα τη Δευτέρα και οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο την ολοκλήρωσή τους έως την επόμενη Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου.
Πρόκειται για τον πρώτο μετα-μνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και θα αφορά εξ ολοκλήρου τον προϋπολογισμό του 2019. Εξάλλου η ελληνική πλευρά οφείλει να έχει έτοιμο το προσχέδιο έως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου να υποβληθεί στα αρμόδια όργανα της Κομισιόν.
Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων, όπως είναι φυσικό, θα τεθεί το ζήτημα των συντάξεων, με την κυβέρνηση να διεκδικεί την αναστολή του μέτρου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να προτείνει στους θεσμούς είτε τη χρονική μετάθεση των περικοπών είτε τη σταδιακή εφαρμογή τους, προκειμένου η προσαρμογή να είναι ομαλότερη για τους συνταξιούχους.
Σημειώνεται ότι η περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης, σύμφωνα με τη συμφωνία του 2016, θα προέρχεται από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μεταξύ νέων και παλαιών συνταξιούχων.
«Όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης αποτελεί το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο όπως και το 2017,  αναμένεται να υπερβεί τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και το ενδεχόμενο στοχευμένων δράσεων, όπως άλλωστε έχει προαναγγείλει και η κυβέρνηση, με στόχο τη «χαλάρωση» των φορολογικών πιέσεων προς τους πολίτες. 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί καλούνται να ετοιμάσουν και να συντάξουν την έκθεση-ελέγχου της ελληνικής οικονομίας έως τα μέσα Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου