Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ιστορικό δημοψήφισμα με «κλειδί» τη συμμετοχή LIVE

Ιστορικό δημοψήφισμα με «κλειδί» τη συμμετοχή LIVE

alvanoi-pgdm2-630.jpg

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
Αντιμέτωπη με μια ιστορική απόφαση βρίσκεται η ΠΓΔΜ, οι πολίτες της οποίας προσέρχονται στις κάλπες για να εγκρίνουν ή να απορρίψουν τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;», είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος που έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα και το αποτέλεσμά του θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 1.806.336 και για να φτάσει η συμμετοχή στο 50+1% θα χρειαστεί να ψηφίσουν 903.000 άτομα.
Στο 22,56% έφτανε η συμμετοχή στις 3 το μεσημέρι. 
◼ Συνεχής ενημέρωση από την efsyn.gr και τον απεσταλμένο της «Εφ.Συν.» στα Σκόπια, Νικόλα Ζηργάνο.

Το κρίσιμο όριο του 40% (17:09)

Το ποσοστό συμμετοχής είναι το πολιτικό διακύβευμα ενός συμβουλευτικού δημοψηφίσματος με γνωστό αποτέλεσμα.
Οι ψηφοφόροι αναμένεται να ψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία υπέρ, αλλά αν η συμμετοχή κυμανθεί κάτω από 40%, τότε η κυβέρνηση θα έχει δυσκολία στη διαχείριση του αποτελέσματος.
Ένα αποτέλεσμα άνω του 40% θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να πάει για αλλαγή Συντάγματος με καλύτερους όρους.
Νικόλας Ζηργάνος (απεσταλμένος της «Εφ.Συν.» στα Σκόπια)

Δημοψήφισμα και στην Ελλάδα θέλει ο Τζιτζικώστας (17:06)


Για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών τοποθετήθηκε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ζητώντας, εμμέσως πλην σαφώς, δημοψήφισμα και στην Ελλάδα. 
«Η προσδοκία μου, προσωπικά, είναι μία. Όπως εκφράζεται ο λαός των Σκοπίων για ένα προσύμφωνο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, έτσι πρέπει να εκφραστεί και ο ελληνικός λαός με ένα δημοψήφισμα», ανέφερε και συνέχισε:
«Όπως δεν πέτυχαν, έτσι και δεν πρόκειται ποτέ υπό οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, να επιτύχουν μια τόσο καλή συμφωνία για αυτούς». «Σε κάθε περίπτωση, την Ελλάδα, δεν πρέπει να την απασχολεί τι θα επικρατήσει στο σημερινό δημοψήφισμα (στη FYROM), αλλά πώς θα μπορέσει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός για αυτή την εθνικά επιζήμια συμφωνία».

«Η Συμφωνία έγινε για να μπει η ΠΓΔΜ στο NATO» (17:04)

Τη γνωστή θέση του ΚΚΕ επανέλαβε (ΣΚΑΪ) ο γ.γ. του κόμματος χαρακτηρίζοντας «μεγάλο εγκληματικό στοιχείο» στη Συμφωνία των Πρεσπών το γεγονός ότι έγινε για να πει η ΠΓΔΜ στο NATO.
Ο Δημ.ς Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι με τη συμφωνία δεν λύθηκε, αλλά επιδεινώθηκε το πρόβλημα και προσθέτει ότι οι αναγνωρίσεις «Μακεδόνας πολίτης» και «μακεδονική γλώσσα» καθιστούν τη συμφωνία «απαράδεκτη και επικίνδυνη», καθώς «όλα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ και αύριο θα διεκδικήσουν ζητήματα μειονότητας».
Δημήτρης Κουτσούμπας
Κάνει λόγο για ανιστόρητους και ερωτά «γιατί δεν λένε καθαρά ότι είναι σλαβομακεδονική η γλώσσα, να συμφωνήσουμε κι εμείς, γιατί δεν λένε ότι ο πολίτης αυτός θα είναι πολίτης της Β. Μακεδονίας, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ενιαία Μακεδονία;».

Στο 22,56% η συμμετοχή στις 3 το μεσημέρι (16:51)

Στις 15:00, δηλαδή οκτώ ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής ανερχόταν σε 22,56%, ήτοι 391.403 ψηφοφόροι.
Μεγαλύτερη είναι μέχρι στιγμής η συμμετοχή  στους δήμους Centar και Karposh.

Ο φακός της «Εφ.Συν.» σε εκλογικά τμήματα Αλβανών (16:47)

ΕΦ.ΣΥΝ. / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΕΦ.ΣΥΝ. / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ
ΕΦ.ΣΥΝ. / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Οι πρώτες... διαρροές από κυβέρνηση και αντιπολίτευση (16:29)

Από το κυβερνητικό επιτελείο αφήνουν να διαρρεύσει η εκτίμηση ότι το ποσοστό συμμετοχής θα κυμανθεί μεταξύ 42% και 44%.
Από την πλευρά του εθνικιστικού αντιπολιτευόμενου VMRO κάνουν λόγο για συμμετοχή της τάξης του 35%.
Νικόλας Ζηργάνος

Προτροπές από τα Τίρανα (16:18)

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ζητάει από την αλβανική μειονότητα στην ΠΓΔΜ να πάει να ψηφίσει.

Γ. Κουμουτσάκος: Εκλογές πριν από την κύρωση της συμφωνίας (16:15)

«Εάν –παρά τις δικές μας προσπάθειες-κυρωθεί, ισχύσει και εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση Τσίπρα – Κοτζιά – Καμμένου θα έχει δέσει τα χέρια της Ελλάδας. Γι' αυτό ο Κ. Μητσοτάκης ζητά εκλογές πριν την κύρωση», αναφέρει σε συνέντευξή του («Βήμα της Κυριακής») ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος.

Διαφοροποιήσεις βουλευτών από τη στάση Μίτσκοσκι (16:03)

Αν και ο ηγέτης του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, απέχει από τις κάλπες, δύο βουλευτές που ανήκουν στη μετριοπαθή πτέρυγα του κόμματος, και ένας δήμαρχος που προέρχεται από το VMRO προσήλθαν να ψηφίσουν.
Η «γραμμή» του κόμματος, άλλωστε, ήταν ψήφος κατά συνείδηση.

«Η ψηφοφορία είναι ταπείνωση» (15:42)

Μιλώντας στους δημοσιογράφους και εξηγώντας γιατί δεν θα συμμετάσχει στο  δημοψήφισμα ο αντιπρόεδρος του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE, Αλεξάνταρ Νικολόφσκι, τόνισε:
«Το να ψηφίσει κανείς για το εάν πρέπει ή όχι να αλλάξει το όνομα, για μένα είναι ταπείνωση και καταπάτηση της αξιοπρέπειάς μου».

«Πρόωρες εκλογές μόνο αν δεν περάσουν οι συνταγματικές αλλαγές» (15:37)

Στέβο Πεντάροφσκι | AP Photo/Vangel Tanurovski
Ο εθνικός συντονιστής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πεντάροφσκι, εκτιμά (σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης) πως από όσους προσέλθουν τελικά να ψηφίσουν ένα μεγάλο ποσοστό θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας «και αυτό θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για τη συνέχεια».
Όπως διευκρινίζει, «αυτό σημαίνει ότι από Δευτέρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη Βουλή και να προχωρήσουμε τις συνταγματικές αλλαγές και να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε το απαιτούμενο ποσοστό (για να ψηφιστούν)».
Για τον Στέβο Πεντάροφσκι, πρόωρες εκλογές στη χώρα θα χρειαστούν μόνο αν δεν περάσουν οι προβλεπόμενες από τη συμφωνία συνταγματικές αλλαγές.
«Μόνο αν αποτύχουμε να περάσουμε τις συνταγματικές αλλαγές θα χρειαστούν πρόωρες εκλογές [...] Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συμφωνία είναι να μπορέσουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα. Αυτό περιμένει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με τις απαιτούμενες διαδικασίες. Το δημοψήφισμα είναι μόνο ένας σταθμός σε αυτό τον δρόμο κι έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα», επισημαίνει.

Στο 16% η συμμετοχή στη μία το μεσημέρι (15:20)

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κινείται η προσέλευση των ψηφοφόρων καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, στις 13:00 -έξι ώρες μετά το άνοιγμα της κάλπης- η συμμετοχή ήταν μόλις 16%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο του 2016, το ποσοστό συμμετοχής στις έξι πρώτες ώρες της ψηφοφορίας ήταν 34,86% (με τελική συμμετοχή 66,79%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου