Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Τουρκικά ΜΜΕ: Επεισόδιο με το Barbaros και ελληνική φρεγάτα, τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ


Το τουρκικό πλοίο TCG Barbaros.

Τουρκικά ΜΜΕ: Επεισόδιο με το Barbaros και ελληνική φρεγάτα, τι λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ

© Sputnik / Vitaliy Timkiv
ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Για επεισόδιο ανάμεσα σε ελληνική φρεγάτα και το ερευνητικό Barbaros κάνουν λόγο τουρκικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ελληνικό πολεμικό πλοίο «παρενόχλησε» το τουρκικό στα ανοιχτά της Κύπρου. Να αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στη Μεσόγειο, καλεί την Ελλάδα η Άγκυρα.
Πληροφορίες για επεισόδιο μεταξύ ελληνικής φρεγάτας του τουρκικού Barbarosμεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ.  
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Hurriyet, που επικαλείται πληροφορίες από το Anadolu, το τουρκικό Barbaros «παρενοχλήθηκε» από ελληνική φρεγάτα, στη διάρκεια ερευνών ανοιχτά της Κύπρου. Όπως αναφέρεται, στην περιοχή έφτασε άγνωστος αριθμός πλοίων του τουρκικού ναυτικού.
Εν τω μεταξύ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε «συστάσεις» προς την ελληνική πλευρά «να αποφεύγει ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση στην περιοχή της Μεσογείου».
​Σημειώνεται ότι η Άγκυρα με Navtex που εξέδωσε την Τρίτη, προχώρησε στη δέσμευση περιοχών της κυπριακής ΑΟΖ και μέρους της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διεξαγάγει σεισμογραφικές έρευνες. Αντιδρώντας, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κατήγγειλε ότι «δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, γεγονός το οποίο η ελληνική πλευρά επισημαίνει μετ' επιτάσεως σε έντονο διάβημα το οποίο γίνεται κατά παγία πρακτική έναντι των τουρκικών αρχών».
«Η νέα τουρκική πρόκληση δείχνει ότι η Τουρκία συνεχίζει δράσεις που προκαλούν ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ακόμη.
Απαντώντας, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αναφέρει τα εξής:
«Το σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά σήμερα το πρωί ξεκίνησε νέες σεισμικές έρευνες στην υφαλοκρηπίδα μας στην Μεσόγειο.
Η ανακοίνωση που έκανε χθες το ελληνικό Υπ. Εξωτερικών είναι τελείως αβάσιμη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η επιμονή της Ελλάδας σε εξωπραγματικούς ισχυρισμούς δεν θα οδηγήσει σε τίποτε άλλο πέρα από τη ζημιά στις διμερείς σχέσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή.
Η Τουρκία θα εξακολουθεί να κάνει χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα. Με αυτήν την αφορμή συνιστούμε στην Ελλάδα να αποφεύγει ενέργειες που θα οδηγήσουν σε κλιμάκωση στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου