Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Οι πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα για το δημοψήφισμα


Συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή

Οι πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα για το δημοψήφισμα

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ο πρωθυπουργός επαίνεσε τον Ζάεφ για την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. Άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια, λέει ο Π. Καμμένος. Η ΝΔ, ανακοίνωσε πως καταβάλει κάθε προσπάθεια να μην ισχύσει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Διαφορετικές είναι οι αναγνώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ για τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης Ζάεφ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επαίνεσε τον Σκοπιανό ομόλογό του «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».
Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διεμήνυε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στη γείτονα και «παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών». Τόνιζε επίσης ότι «τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφέρει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, είναι συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών και το χαρακτηρίζει ως «αντιφατικό» καθώς όπως εξηγεί το ΥΠΕΞ υπάρχει «μεγάλη υπεροχή του Ναι, χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή».
Καμμένος: Το δημοψήφισμα ακύρωσε τη συμφωνία
«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο twitter, λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στη γείτονα χώρα.
«Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία» συνεχίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο μήνυμά του.
«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», συνεχίζει ο Πάνος Καμμένος.
ΝΔ: Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία
Η ΝΔ ανακοίνωσε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών.
Η Πειραιώς προσθέτει: «Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνουν δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας. Η ΝΔ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».
ΚΙΝΑΛ: Οι πολίτες γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ
Μετά τον Ελληνικό λαό και οι πολίτες της FYROM γύρισαν την πλάτη στη συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, υπογραμμίζοντας πως οι δύο πρωθυπουργοί αντιμετωπίζουν την αποδοκιμασία των λαών τους.
«Το γεγονός ότι οι Σκοπιανοί γύρισαν την πλάτη σε μια συμφωνία που τους έδινε Μακεδονική γλώσσα και Εθνότητα, αποδεικνύει ποσό βαθιά είναι τα αλυτρωτικά και εθνικιστικά στερεότυπα στο γειτονικό κράτος. Ότι αυτή η συμφωνία μόνο νέα προβλήματα θα δημιουργούσε. Όπως η Φώφη Γεννηματά κατ' επανάληψη έχει επισημάνει» ανέφερε.
Κουτσούμπας: Απαράδεκτη και επικίνδυνη η συμφωνία των Πρεσπών
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χαρακτηρίζει απαράδεκτη και επικίνδυνη τη Συμφωνία των Πρεσπών καθώς «όλα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ και αύριο θα διεκδικήσουν ζητήματα μειονότητας» και «μεγάλο εγκληματικό στοιχείο», το γεγονός ότι έγινε, για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και σε μια πορεία στην ΕΕ, καθώς βρισκόμαστε σε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, όπου πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ
Ποτάμι: Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας
«Οι στιγμές δεν ενδείκνυνται για καταστροφολογία ή θριαμβολογίες. Οι Έλληνες πρέπει να συγχρονίσουμε τη στάση μας με αυτή των εταίρων και συμμάχων μας. Πρέπει να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας και τις στενότερες σχέσεις της με τη Δύση», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Προσθέτει ότι όλοι πρέπει να «απαλλαγούμε από το σύνδρομο του θύματος» και πως η Ελλάδα «δεν θα είναι ο χαμένος σε αυτή την εξέλιξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου