Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Πού πήγαν τα κονδύλια και πού το πάει η Ν.Δ.

Πού πήγαν τα κονδύλια και πού το πάει η Ν.Δ.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τα στοιχεία για τα ποσά που εκταμιεύτηκαν από τα ταμεία της Ε.Ε. και τον τρόπο διάθεσής τους ● Τα εκταμιευμένα κονδύλια που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα είναι 354,93 εκατ. ευρώ (153 εκατ. από τον τακτικό προϋπολογισμό και 201,93 εκατ. έκτακτης οικονομικής βοήθειας), ενώ οι ΜΚΟ διαχειρίστηκαν συνολικά 605 εκατ.
Εδώ και λίγες εβδομάδες, το προσφυγικό καταλαμβάνει ξανά κεντρική θέση στην αντιπολιτευτική ατζέντα της Ν.Δ. Αυτή τη φορά, η κριτική προς την κυβέρνηση δεν εξαντλείται στη συνήθη ξενοφοβική ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ελλιπή φύλαξη των συνόρων και τους υποτιθέμενους κινδύνους που τάχα εγκυμονεί για την ελληνική κοινωνία ο ερχομός των προσφύγων.
Αντιθέτως, τα αντιπολιτευόμενα μέσα ενημέρωσης και τα στελέχη της Ν.Δ. πλειοδοτούν σε ενδιαφέρον για τις απελπιστικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και της Σάμου, ανακαλύπτοντας τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών και των οργανώσεων, τις οποίες άλλοτε αγνοούσαν επιδεικτικά -αν δεν τις απαξίωναν-, ζουμάροντας στα απεγνωσμένα πρόσωπα των προσφύγων και αναπαράγοντας εικόνες και ιστορίες οδύνης.
Μητσοτάκης, «Φιλελεύθερος»
Τις ημέρες της κακοκαιρίας, την περασμένη εβδομάδα, το δελτίο πρόγνωσης καιρού του ΣKAΪ έκανε ειδική αναφορά στη Μόρια, αγωνιώντας για την τύχη των προσφύγων, γεγονός αξιομνημόνευτο, καθώς δεν είχαν πολλές φορές την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον καιρό στους προσφυγικούς καταυλισμούς οι τηλεθεατές. Την ίδια στιγμή, τα αντιπολιτευόμενα μέσα και τα στελέχη της Ν.Δ. θέτουν σε καθημερινή βάση ζήτημα κακοδιαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αν όχι διασπάθισής τους, καλλιεργώντας την εικόνα μιας κυβέρνησης που προτιμά να μοιράζει τα χρήματα στους φίλους της και να αφήνει τους πρόσφυγες στη μοίρα τους.
Τον τόνο τον έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: «Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια κυβέρνηση, η οποία υποτίθεται κόπτεται για τους πρόσφυγες. Αυτοί που φώναζαν όταν χαλούσε ένα air-condition στην Αμυγδαλέζα, σήμερα δεν λένε κουβέντα γι’ αυτήν την ντροπιαστική κατάσταση», σημείωσε. Και πρόσθεσε σχετικά με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων: «εδώ δεν υπάρχει απλώς σπατάλη, υπάρχει διασπάθιση πόρων. Θα το ψάξουμε».
Μια εβδομάδα αργότερα, υιοθετώντας το εξασέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», το πρώτο μιας σειράς καθημερινών πολυσέλιδων δημοσιευμάτων, σημείωσε: «Πήραν 1,6 δισ. ευρώ. Και έφτιαξαν τον αθλιότερο καταυλισμό προσφύγων στον κόσμο, όπως λένε πλέον τα διεθνή μέσα ενημέρωσης». Αυτή η δήλωση επαναλαμβάνεται σχεδόν αυτολεξεί καθημερινά από στελέχη πρώτης γραμμής της Ν.Δ. και από δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς Τύπου.
Την έθεσε για πολλοστή φορά την Πέμπτη το γραφείο Τύπου της Ν.Δ., με αφορμή συνέντευξη του διευθυντή της υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αντιστράτηγου ε.α. Ανδρέα Ηλιόπουλου στον «Φιλελεύθερο», ο οποίος, μια μέρα πριν ανακοινωθεί η γνωστή στον ίδιο απομάκρυνσή του για λόγους ανεπαρκούς εκτέλεσης των καθηκόντων του, εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβερνητικής πολιτικής, μιλώντας για χαώδη οργάνωση και αδιαφανείς διαδικασίες, ζητώντας την παρέμβαση εισαγγελέα και νοσταλγώντας την περίοδο που η διαχείριση του προσφυγικού υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Πού πήγαν τα 1,6 δισ. ευρώ που ήρθαν στην Ελλάδα από ευρωπαϊκή και διεθνή βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού; Ποιες ΜΚΟ έλαβαν χρήματα, τι ποσά και τι απέγιναν αυτά;» επαναλάμβανε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Ν.Δ.
Τα ερωτήματα αυτά και το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, έστω και όψιμο, θα μπορούσαν να θεωρηθούν εύλογα και μάλιστα επιβεβλημένα στο πλαίσιο της κριτικής του δημόσιου λόγου, με την προϋπόθεση ότι θα επιδίωκαν πράγματι απαντήσεις, ότι θα αντανακλούσαν την πραγματικότητα και ότι θα συνοδεύονταν από μια πολιτική πρόταση που θα ενδιαφερόταν για τη ζωή των προσφύγων, για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.
Υπεραπλουστευτική προσέγγιση
Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Εφ.Συν.» σχετικά με τη διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων εκθέτουν τη Ν.Δ., καθώς αναδεικνύουν ότι ο αντιπολιτευτικός της λόγος για το προσφυγικό προδίδει άγνοια της διαδικασίας και αδιαφορία για την πραγματικότητα, αν όχι συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης και καλλιέργειας εντυπώσεων, μέσω της έμμονης επανάληψης ανακριβών στοιχείων και υπαινιγμών. Δεν πρόκειται όμως μόνο για άλλη μια υπερβολική και αβάσιμη κριτική με σκοπό να πλήξει το έργο και την αξιοπιστία της κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν ενδεχομένως το λιγότερο.
Το ενδιαφέρον στο σημερινό αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το προσφυγικό είναι ότι επιχειρεί να παρουσιάσει τη σύνθετη και οδυνηρή κατάσταση του προσφυγικού σαν να ήταν απλώς μια υπόθεση ανικανότητας της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης με οσμή οικονομικού σκανδάλου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
Πρόκειται για μια εκ του πονηρού υπεραπλουστευτική προσέγγιση, η οποία επιχειρεί να θολώσει τα νερά, αποκρύπτοντας την καθοριστική ευθύνη των σκληρών ξενοφοβικών πολιτικών που κυριαρχούν με τρόπο ανησυχητικό, αν όχι τρομακτικό, στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Ακριβώς αυτές τις πολιτικές, δηλαδή, που δοκίμασε πρώτη η κυβέρνηση Σαμαρά στην Ευρώπη και τις οποίες εξακολουθεί να ασπάζεται ο σκληρός πυρήνας της Ν.Δ. και μάλιστα να τις εφαρμόζει τοπικά όπου μπορεί, συχνά σε σύμπνοια, αν όχι σε συνεργασία με τη ναζιστική οργάνωση, πολιτικές που υπόσχεται να επαναφέρει κεντρικά με ακόμα μεγαλύτερη δριμύτητα η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Αλλά η εφαρμογή τους στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Σαμαρά έδειξε πόσο επικίνδυνες, αδιέξοδες και εξαιρετικά σπάταλες αποδείχτηκαν αυτές οι πολιτικές που τώρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να εξαγνίσει η Ν.Δ., παρουσιάζοντας τη σημερινή κατάσταση στο προσφυγικό αποκλειστικά σαν αποτέλεσμα της υποτίθεται ασύγκριτα πιο αδιέξοδης και σπάταλης πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Εξ ου και επιχειρείται να συγκριθεί το ανοιχτό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας με το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας, έμβλημα της σπάταλης πολιτικής καταστολής της Ν.Δ., στο οποίο κρατούνταν ενάμιση χρόνο και περισσότερο -με σκοπό την απέλαση, ανέφικτη συχνά- πρόσφυγες και μετανάστες, «λαθρομετανάστες» όλοι τους χωρίς διαφοροποίηση στη ρατσιστική ρητορική της τότε κυβέρνησης, σε μια περίοδο που δεν μπορεί να συγκριθεί με τη σημερινή ούτε ως προς τη ροή των προσφύγων ούτε ως προς τα περίκλειστα σύνορα που ορθώνονται στην Ευρώπη.
Δύο... άσχετες έρευνες
Η Ν.Δ. δεν χάνει την ευκαιρία να επικαλεστεί παρόμοιες υπεραπλουστευτικές συγκρίσεις και ανακριβή στοιχεία με σκοπό να παρουσιάσει μια παραποιημένη εκδοχή της πραγματικότητας, από την οποία αφαιρεί εντέχνως ό,τι δεν εξυπηρετεί το αφήγημά της. Συχνά η προσπάθεια αυτή αγγίζει το όριο του γκροτέσκο.
Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος που παρουσιάστηκε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, μεταξύ των οποίων η παλιότερη ενημερωτική ιστοσελίδα της Ελλάδας, το in.gr, ιδιοκτησίας σήμερα του Βαγγέλη Μαρινάκη, η είδηση ότι τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα και δύο στελέχη του γραφείου, ύστερα από έρευνα που πραγματοποιεί η OLAF, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Η είδηση συνδέθηκε με άλλη έρευνα που πραγματοποιεί η υπηρεσία σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης Solidarity Now το 2017 για δύο συμβάσεις σίτισης προσφυγικών δομών και η διαθεσιμότητα των στελεχών του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρήθηκε σοβαρή ένδειξη ότι υπάρχει ψωμί στις καταγγελίες για το προσφυγικό. «Η απόφαση [...] αποδεικνύει ότι οι μέχρι τώρα διαμαρτυρίες και σοβαρές ενδείξεις για κακή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων είναι βάσιμες και ουσιαστικά γίνεται «πάρτι» εις βάρος των μεταναστών, με χρήματα που δίδονται για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και δεν φτάνουν στον προορισμό τους», γράφτηκε. Ωστόσο, οι δύο έρευνες δεν σχετίζονται με κανέναν τρόπο, ούτε και θα μπορούσε, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το προσφυγικό.
Ποσά και διαχείριση
Οπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά η «Εφ.Συν.», στην Ελλάδα δεν ήρθαν 1,6 δισ. ευρώ για το προσφυγικό. Πολύ περισσότερο, δεν ήρθαν στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως επιχειρεί να ισχυριστεί η Ν.Δ. Τα εκταμιευμένα κονδύλια που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση από το 2015 μέχρι σήμερα είναι αισθητά λιγότερα, συνολικά 354,93 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είναι γνωστό ποιες ΜΚΟ πήραν χρήματα, τι ποσά και τι έγιναν αυτά. Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζει φυσικά η Ν.Δ., καθώς έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιούνιο, ενώ πρόσφατα τα ξαναέθεσε στη διάθεση των δημοσιογράφων και κάθε ενδιαφερόμενου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας.
Από τα κονδύλια που διαχειρίστηκε η ελληνική κυβέρνηση, τα 153 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2010. Τα κονδύλια αυτά υπόκεινται σε ιδιαίτερα αυστηρές διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης και ετήσιου ελέγχου. Τα υπόλοιπα 201,93 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες της διαχείρισης του προσφυγικού. Τα έκτακτα κονδύλια υπόκεινται σε πιο ευέλικτες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης.
Κατηγορηματική η κ. Μπερτό
Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες στις 26 Σεπτεμβρίου, υπήρξε κατηγορηματική: «Δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα κανένα στοιχείο κακοδιαχείρισης κονδυλίων οποιασδήποτε μορφής». Αναφερόμενη στην έρευνα που διενεργεί η OLAF, η οποία, όπως έχει γίνει γνωστό, αφορά καταγγελία της οργάνωσης Solidarity Now για δύο συμβάσεις συνολικού ύψους 52 εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου Εθνικής Αμυνας με εταιρεία παροχής σίτισης σε προσφυγικούς καταυλισμούς το 2017, η κ. Μπερτό επανέλαβε ότι δεν έχει βρει η Επιτροπή καμία απόδειξη κακοδιαχείρισης των κονδυλίων και ότι, εφόσον υπήρξε καταγγελία από τρίτους, είναι υποχρεωτικό να επιληφθεί αρμοδίως η OLAF.
Η διευκρίνιση της κ. Μπερτό είναι σημαντική διότι εκθέτει όχι μόνο τη Ν.Δ. αλλά και διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως και Ευρωπαίους αξιωματούχους που επιχείρησαν να θέσουν ζήτημα διαχείρισης κονδυλίων χωρίς να παρέχουν ενδείξεις, πόσο μάλλον τεκμήρια, απλώς αναπαράγοντας εικασίες. Λίγες μέρες πριν από τις διευκρινίσεις της εκπροσώπου της Επιτροπής, ο στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, έθετε κι αυτός θέμα διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με ένα έντονα φορτισμένο κείμενό του στην ιστοσελίδα του στο facebook. Ισως να είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις οι στρατηγοί...
Δεν μπορεί φυσικά κανείς να προδικάσει το πόρισμα της έρευνας της OLAF ούτε να γνωρίζει αν τυχόν υπάρξουν άλλες καταγγελίες και νέα στοιχεία στο μέλλον. Ωστόσο, τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν πως η καθημερινή ανακίνηση του ζητήματος από τη Ν.Δ. και τον αντιπολιτευτικό Τύπο βασίζεται σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς, εικασίες και φημολογία, με στόχο να πληγεί η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό και, κυρίως, να συσκοτίσει η Ν.Δ. τις ευθύνες της δικής της πολιτικής στο προσφυγικό.
Ευρωπαϊκό ζήτημα
Αν για την κατάσταση στη Μόρια ευθύνεται κυρίως η ανικανότητα μιας διεφθαρμένης κυβέρνησης, τότε αθωώνονται οι σκληρές ξενοφοβικές πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρώπη, θέτοντας τους πρόσφυγες σε αυστηρό γεωγραφικό περιορισμό στα ελληνικά νησιά και αρνούμενη να εφαρμόσει έναν μηχανισμό αναλογικής μετεγκατάστασης, ώστε να μοιραστεί η ευθύνη και να υπάρξει αποσυμφόρηση.
Αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει η ελληνική κυβέρνηση ευθύνη για ολιγωρία, καθυστερήσεις ή κακούς χειρισμούς στο προσφυγικό. Σημαίνει όμως ότι, αν το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, η ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να εξαντλείται σε χρηματοδότηση οποιουδήποτε ύψους, καθώς από μόνη της δεν λύνει το τεράστιο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή της πολιτικής των κλειστών συνόρων και της παραβίασης των δικαιωμάτων των προσφύγων. Αν στη Ν.Δ. εμφανίζονται τάχα να νοσταλγούν σήμερα την Αμυγδαλέζα, όταν τη συγκρίνουν με τη Μόρια, είναι πιθανό στο μέλλον να νοσταλγούμε τη σημερινή Μόρια, αν εφαρμοστεί το πρόγραμμα περικοπής δικαιωμάτων, αποτροπής και επαναπροωθήσεων, κράτησης και απελάσεων που έχει εξαγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.

Η διάθεση των ευρωπαϊκών κονδυλίων ευρώ προς ευρώ

Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα άγγιζε τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ενεργοποιήθηκε επίσης, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επίτροπο τον Χρήστο Στυλιανίδη, η οποία διέθεσε κονδύλια απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις, συνολικού ύψους 605,26 εκατ. ευρώ. Στις διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης και ελέγχου των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν εμπλέκεται το ελληνικό κράτος
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο τακτικός προϋπολογισμός της Επιτροπής για το προσφυγικό στην Ελλάδα την περίοδο 2014-2020 είναι 561 εκατομμύρια ευρώ. Τα κονδύλια αυτά προέρχονται από την αρμόδια διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με επίτροπο τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, και διατίθενται μέσω των δύο ειδικών ταμείων, του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης (ΤΑΜΕ) και του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΣ). Από αυτά τα χρήματα έχουν ήδη εκταμιευτεί 153 εκατομμύρια ευρώ, ποσοστό απορρόφησης 33%.
Λόγω της καθυστέρησης να συγκροτηθεί η διαχειριστική αρχή που θεσπίστηκε στο υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση των κονδυλίων του τακτικού προϋπολογισμού, όπως και εξαιτίας των πολύ αυστηρών και χρονοβόρων γραφειοκρατικών προδιαγραφών για την έγκριση και την εκταμίευση αυτών των κονδυλίων, αλλά κυρίως λόγω της άμεσης ανάγκης να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για τη δημιουργία και τη λειτουργία προσφυγικών δομών μετά το κλείσιμο των βόρειων συνόρων την άνοιξη του 2016, η Γενική Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διέθεσε σε υπουργεία, φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου έκτακτα κονδύλια, που φτάνουν το συνολικό ποσό των 201,93 εκατ., η διαδικασία εκταμίευσης των οποίων ήταν περισσότερο ευέλικτη και γρήγορη.
Το σύνολο των εκταμιευμένων ευρωπαϊκών κονδυλίων, τακτικών και έκτακτων, που διαχειρίστηκε το ελληνικό κράτος φτάνει συνολικά τα 354,93 εκατ. Η ίδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διέθεσε επίσης σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς (Υπατη Αρμοστεία, ΔΟΜ και Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου - EASO) έκτακτα κονδύλια ύψους 197,46 εκατ. ευρώ.
Για να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες, καθώς η κατάσταση στην Ελλάδα άγγιζε τις συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, ενεργοποιήθηκε επίσης, για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με επίτροπο τον Χρήστο Στυλιανίδη, η οποία διέθεσε κονδύλια απευθείας σε διεθνείς οργανισμούς και οργανώσεις συνολικού ύψους 605,26 εκατομμυρίων ευρώ. Στις διαδικασίες έγκρισης, εκταμίευσης και ελέγχου των συγκεκριμένων κονδυλίων δεν εμπλέκεται το ελληνικό κράτος.
Υπατη Αρμοστεία
Οπως σημειώνει στην «Εφ.Συν.» η εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας, Στέλλα Νάνου, ο διεθνής οργανισμός πήρε για την περίοδο 2015-2018 ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Περίπου το 40% χρησιμοποιήθηκε στα τέλη του 2015 και το 2016 για την τεχνική αναβάθμιση υποδομών σε 51 χώρους φιλοξενίας σ’ όλη την Ελλάδα, για την παροχή 2,5 εκατομμυρίων ειδών πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες και πακέτα υγιεινής, ενώ συνεχίζει να χρηματοδοτεί τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Καρά Τεπέ της Λέσβου.
Το υπόλοιπο 60% έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα στέγασης περίπου 25.000 θέσεων σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία, στην παροχή βοήθειας σε ευάλωτους πρόσφυγες και στο πρόγραμμα χορήγησης προπληρωμένων τραπεζικών καρτών, καθώς μετά το 2017 η δράση του οργανισμού μετατοπίζεται σταδιακά από την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών σε πιο βασικές ανάγκες ένταξης και υποστήριξης της φιλοξενίας.
Σύμφωνα με την παγκόσμια πρακτική του οργανισμού, πολλές από τις δράσεις υλοποιούνται από συμβαλλόμενους εταίρους, όπως οργανώσεις και δήμοι, με εποπτεία της Υπατης Αρμοστείας. Η κ. Νάνου σημειώνει ότι η ροή των χρημάτων υπόκειται σε αυστηρούς και εξαντλητικούς ελέγχους, τόσο εσωτερικούς εντός του οργανισμού όσο και εξωτερικούς, από τους μηχανισμούς λογοδοσίας και ελέγχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Έντυπη έκδοση ΕΦ. ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου