Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018

Εκλογές, Καμμένος και ΕΡΤ στο «μενού» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε


Ο Αλέξης Τσίπρας στο βήμα κατά τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Εκλογές, Καμμένος και ΕΡΤ στο «μενού» των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε.

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν εκτενείς αναφορές στη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα κατά στις επερχόμενες εκλογικές μάχες, ωστόσο αναφέρθηκαν και σε ζητήματα επικαιρότητας.
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία λαμβάνει χώρα ενόψει των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2019.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε χθες με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της νομοθέτησης» των παρεμβάσεων που είχε εξαγγείλει ο ίδιος στη ΔΕΘ, προαναγγέλλοντας, μεταξύ άλλων «γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 50%» και μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και επιστημόνων.
Στο σχέδιο της απόφασης της ΚΕ περιγράφεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δύο προγραμματικών προτάσεων όπου ο ένας πόλος, τονίζεται ότι, προβάλλει εκ νέου ένα άγριο, αγοραίο με αυταρχικό πρόσωπο νεοφιλελευθερισμού, υιοθετώντας τη λογική των μνημονίων και ο άλλος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την υποστήριξη μιας δίκαιης παραγωγικής και με οικολογικό πρόσημο βιώσιμης ανάπτυξης με δίκαια κατανομή του παραγόμενου πλούτου υπέρ των κοινωνικών στρωμάτων.
Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, πάντως έκαναν εκτενείς αναφορές τόσο στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις, όσο και στα ανοιχτά πολιτικά ζητήματα, όπως η ενδοκυβερνητική ρήξη που έχει δημιουργηθεί.
Σκουρλέτης: Προνομιακή η αντιπαράθεση με τη ΝΔ σε προγραμματικό επίπεδο
Ο νέος γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, έκανε λόγο για «μεταμνημονιακό διπολισμό», ενώ χαρακτήρισε «προνομιακό» για τον ΣΥΡΙΖΑ πεδίο, στην αντιπαράθεσή του με την ΝΔ, το προγραμματικό επίπεδο.
Εστιάζοντας στις εξαγγελίες από την ΔΕΘ, ο γραμματέας του κόμματος απέρριψε τις αιτιάσεις περί «αδιέξοδης παροχολογίας», αντιθέτως είναι «μια ρεαλιστική πρόταση, που βασίζεται στην ελπιδοφόρα πραγματικότητα». Παραλλήλως δε, έθεσε και το ζήτημα της δικαιότερης κατανομής του παραγόμενου πλούτου.
ο Π. Σκουρλέτης έκανε αναφορά και σε θέματα της επικαιρότητας: οι τραγωδίες στο Μάτι και την Μάνδρα και πώς τέτοια θέματα πρέπει να είναι ενταγμένα στο σχεδιασμό ή το γεγονός με τον Ζακ Κωστόπουλο, για το οποίο έκανε λόγο για «υφέρποντα φασισμό».
Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές τόνισε ότι αποτελούν ευκαιρία επανεκκίνησης για τον ΣΥΡΙΖΑ και επεσήμανε πως δεν αρκεί να γίνεται λόγος για νικηφόρα συνεργατικά σχήματα, αλλά για σχήματα με σαφές αυτοδιοικητικό στίγμα.
Βίτσας: Οι πανανθρώπινες ιδέες είναι οι δικές μας αξίες
Στο θέμα του προσφυγικού και μεταναστευτικού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι πανανθρώπινες ιδέες είναι οι δικές μας αξίες, τόνισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και σημείωσε πως τους ανθρώπους που είναι σε ανάγκη, πάντα θα τους περιθάλπουμε.
Και στάθηκε στη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο, λέγοντας πως ήταν μια επιτυχία το ότι η πλειοψηφία των κρατών-μελών τάχθηκε υπέρ της θέσης ότι είναι αναγκαία η δίκαιη κατανομή αλληλεγγύης και ευθυνών.
Φίλης: Ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί να παίξει ρόλο Σαλβίνι
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, μιλώντας αρχικώς για την οικονομική πολιτική, ο βουλευτής Α' Αθήνας και τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, αφού αναφέρθηκε με θετικό πρόσημο στην κυβερνητική προσπάθεια προστασίας των ασθενέστερων πολιτών το προηγούμενο διάστημα, διατύπωσε τον προβληματισμό του για το στόχο πλεονασμάτων, όπως και τις επιφυλάξεις του για τις ξένες άμεσες επενδύσεις και την ανάπτυξη.
Στη συνέχεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ΕΡΤ και δεν έκρυψε την ανησυχία του μήπως προκληθεί πολιτική ζημία από το θέμα, ειδικότερα τους χειρισμούς και τις επιλογές προσώπων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση.
Αναφορικά, τέλος, με τη συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο, χαρακτήρισε ορθή την απόφαση της συνεργασίας μαζί του, ωστόσο, όπως είπε, τώρα επιχειρεί να παίξει ρόλο Σαλβίνι (ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ) και άρα —κατέληξε ο Ν. Φίλης- ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάρει τα μέτρα του για την ολοκλήρωση του προγράμματός του χωρίς εμπόδια.
Φάμελος: Είμαστε αντίθετοι στην ακροδεξιά, στην ανεργία, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στον πόλεμο 
«Η πολιτική της κυβέρνησης αποτελεί τη μόνη αριστερή και ριζοσπαστική πρόταση στην Ευρώπη. Η συνέχιση αυτής της προσπάθειας είναι και καθήκον και ευθύνη για τον πολίτη της Ελλάδας αλλά και για το παγκόσμιο αριστερό κίνημα», ανέφερε στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.
«Ό,τι κάνουμε τώρα στην Ελλάδα δεν είναι ότι πιο προοδευτικό και φιλολαϊκό μπορεί να γίνει; Αυτό δεν έκανε το ΣΥΡΙΖΑ κορυφαίο παράδειγμα αριστερής και ριζοσπαστικής πολιτικής και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αυτή η πολιτική δεν μας έβγαλε από τα μνημόνια; Δεν δημιούργησε τα αντίμετρα και όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό του 2019, δεν θα υπάρχουν μέτρα παρά μόνο αντίμετρα;», τόνισε ο κ. Φάμελλος.
«Είμαστε αντίθετοι στην ακροδεξιά, στην ανεργία, την κατασπατάληση των φυσικών πόρων και στον πόλεμο. Αυτή την πολιτική πρέπει να ενισχύσουμε όπως και τον άξονα της τιμιότητας που δεν είναι απλά ηθική, είναι δημοκρατία», σημείωσε στην κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Ρήγας: Είμαστε σε αριστερή κανονικότητα
Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε την κυβέρνηση της Αριστεράς ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και τέως γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας, προσθέτοντας —από το βήμα της Κ.Ε.- ότι «είμαστε σε αριστερή κανονικότητα».
Κάνοντας τον απολογισμό της προηγούμενης περιόδου, ο Π. Ρήγας επεσήμανε, «δώσαμε μάχες με αριστερό πρόσημο», με την προσθήκη ότι «τώρα μπορούμε να υλοποιήσουμε το σχέδιό μας».
Συγχρόνως, μέσα από τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, το προοδευτικό φόρουμ στην Ευρώπη, αλλά και το αντίστοιχο στην Ελλάδα, άνοιξαν οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ο Π. Ρήγας, ο οποίος ζήτησε να μην είναι φοβικά τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος. Κάτι τέτοιο δείχνει έλλειμμα ιδεολογικής ηγεμονίας, με άλλα λόγια, απομόνωση σε μικρό κομμάτι της κοινωνίας, συμπλήρωσε.
Δρίτσας: Προβληματισμός για την κυβερνητική συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο
Από την πλευρά του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι «την περίοδο των μνημονίων ως Αριστερά δώσαμε πραγματική μάχη ώστε αυτή η κανιβαλική, μνημονιακή πολιτική να υλοποιηθεί με τρόπους ώστε να κρατηθεί η κοινωνία και η Αριστερά όρθια, αλλά δεν ήταν μια αριστερή πολιτική όταν οι ίδιοι λέμε ότι αυτό το πρόγραμμα δεν ήταν το δικό μας».
αναφερόμενος στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο και τις τοποθετήσεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κυβερνητική συνεργασία και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα ξέρουμε, ατομικά ή συλλογικά, το τι σημαίνει πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική; Υπάρχει ανάγκη εμβάθυνσης».
Τέλος, αναφέρθηκε και στο θέμα της ΕΡΤ, και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δει με συστηματικό τρόπο το θέμα της δημόσιας τηλεόρασης ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν κάτι που, όπως είπε, δεν έχει γίνει έως τώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου