Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο ΥΠΕΞ: Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά και η αιγιαλίτιδα ζώνη


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Σύσκεψη υπό τον Τσίπρα στο ΥΠΕΞ: Επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά και η αιγιαλίτιδα ζώνη

© Φωτογραφία : Alexandros Michailidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Ο πρωθυπουργός θα αναλάβει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη στο ΥΠΕΞ. Οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, έδωσε ο Τσίπρας. Για την αιγιαλίτιδα ζώνη, έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με νομοσχέδιο.
Όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τέθηκαν στη σημερινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε για το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία, ενώ έγινε και καθορισμός καθηκόντων. 
Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός, Γ. Κατρούγκαλος και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών, κ.κ. Μ. Μπόλαρης και Τέρενς Σπένσερ Κουίκ. Επίσης ο Γενικός Γραμματέας, κ Παρασκευόπουλος, ο Διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διεθνών και ευρωπαϊκών Σχέσεων, κ. Τάκης Παυλόπουλος. 
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε καθορισμός αρμοδιοτήτων. Ειδικότερα, πολιτικές Διευθύνσεις και Διευθύνσεις ΟΗΕ, ΝΑΤΟ θα τεθούν υπό παράλληλη αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, ενώ ο πρωθυπουργός θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα των Διευθύνσεων Βαλκανικών, Τουρκίας και Κύπρου.
Παράλληλα, σήμερα, συζητήθηκε το θέμα της σταδιακής επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, αρχής γενομένης από το Ιόνιο. Αποφασίστηκε να εξεταστεί πως θα γίνει ενημέρωση και διάλογος με τα πολιτικά κόμματα για τη πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει συντεταγμένα στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος της χώρας. Θα εξεταστεί, ακόμη, η σύγκληση του ΕΣΕΠ, ενδεχομένως και σε διευρυμένη σύνθεση. Επίσης, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή η διαδικασία να μη προχωρήσει με προεδρικό διάταγμα, αλλά με την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός αποφάσισε επίσης τη σύγκληση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Υπουργείου εξωτερικών, προκειμένου να συζητηθούν οι πτυχές του θέματος.
Παράλληλα, έδωσε οδηγίες για απάντηση σε δηλώσεις και τοποθετήσεις που έγιναν εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, αφού ενημερώθηκε για τις πρόσφατες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη αναλύθηκαν, επίσης, οι γενικότερες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για το σημείο στο όποιο βρίσκονται οι διερευνητικές συνομιλίες, ενώ έδωσε οδηγίες για προετοιμασία επίσκεψής του στην Τουρκία σε συνέχεια σχετικής πρόσκλησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ακόμη, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε αναλυτικά για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία.
Συζήτησε, τέλος για την έναρξη στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και τις πτυχές του, αλλά και για το επικείμενο ταξίδι του στη Ρωσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου