Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για Plan B και αμερικανικές βάσεις, πυρ ομαδόν και από αντιπολίτευση


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος

ΣΥΡΙΖΑ κατά Καμμένου για Plan B και αμερικανικές βάσεις, πυρ ομαδόν και από αντιπολίτευση

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Σε πόλωση οδηγείται ο κυβερνητικός σχηματισμός μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Παναγιώτη Καμμένου για plan Β στο Σκοπιανό και την πρότασή του για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στη χώρα.
Σαφείς αιχμές, κατά του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, άφησαν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη συνεργασία των δύο υπουργείων.
Ο κ Κοτζιάς, αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως δεν θα αναφερθεί σε άλλα θέματα.
Ωστόσο, φρόντισε να τονίσει πως «ο υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να μιλάει πολύ, για να ακούγεται όταν μιλάει».
Στη συνέχεια, ο Ν. Παππάς παίρνοντας τον λόγο και αφήνοντας αιχμές κατά των δηλώσεων Καμμένου περί plan b στο Σκοπιάνο και νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα είπε:
«Αυτό, αγαπητέ Νίκο, ισχύει για όλους τους υπουργούς, νομίζω. Έτσι δεν είναι; Δεν θα έπρεπε να αφορά μόνο τον υπουργό Εξωτερικών, νομίζω ότι όλοι οι υπουργοί πάντα πρέπει να μιλάνε μετρημένα ακριβώς για να δίνει και σημασία ο κόσμος σε αυτά που λένε σε κάθε στιγμή».
Να σημειωθεί ότι μετά τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη Συμφωνία των Πρεσπών, σέβεται τις συνταγματικές διαδικασίες στη γείτονα και στηρίζει τις προσπάθειες του Ζόραν Ζάεφ να υλοποιήσει τις προϋποθέσεις και να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία.
Ξυδάκης: Ο Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση
Στα όσα ανέφερε ο υπουργός Άμυνας, αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, που προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι ορισμένα θέματα «δεν τα παίζεις», παρά το ότι η πολιτική είναι πόκερ. Την ίδια στιγμή κατηγόρησε τον κ. Καμμένο για έλλειψη της θεσμικής κομψότητας.
«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξυδάκης στο News24/7 FM.
Βούτσης: Έκπληξη και απορία από τις προτάσεις Καμμένου
Την έκπληξή του είχε εκφράσει χθες, και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, για τις προτάσεις του Πάνου Καμμένου και ζήτησε περαιτέρω ερμηνεία για το τι ακριβώς εννοούσε.
«Μπορώ να εκφράσω την έκπληξή μου και την απορία μου που κατατείνεται σε αυτή τη ρητορική, η οποία είναι πολύ πέρα από τη διατύπωση της πάγιας θέσης του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του Πάνου Καμμένου, και είναι σεβαστή και διατυπωμένη ότι δεν συμφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Kontra.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση 
Για «απώλεια της δεδηλωμένης» έκανε λόγο στα social media ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας ενώ ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτική και διπλωματική σχιζοφρένεια».
Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε επίσης σε αυστηρό τόνο. Όπως είπε ο κ. Καμμένος,  «ξεφτιλίζει τη χώρα» και τόνισε ότι «κάνει ότι μπορεί για να κρατηθεί έστω και μία μέρα ακόμη στην καρέκλα του υπουργού Άμυνας» και επισήμανε πως «βλάπτει τη χώρα»
Παράλληλα επέρριψε την τελική ευθύνη στον πρωθυπουργό ο οποίος όπως είπε, «έπρεπε την ίδια ώρα που έγιναν όλα αυτά να του στείλει ένα τηλεγράφημα και να του πει παύεσαι», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Την άποψη ότι ο κ. Καμμένος «βλάπτει τη χώρα», συμμερίζεται και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη που μιλώντας στον Realfm κατηγόρησε τον υπουργό ότι διασύρει τη χώρα διεθνώς και έκανε λόγο για μια «αναξιόπιστη κυβέρνηση», που πρέπει να δώσει άμεσα απαντήσεις.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπεύθυνος Εξωτερικών και Άμυνας του Κινήματος Αλλαγής, κάλεσε τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει αν έχει εξουσιοδοτήσει τον υπουργό Άμυνας να διαπραγματεύεται τέτοια ζητήματα.
«Η κυβέρνηση, δια στόματος Καμμένου, προσφέρει τη μισή Ελλάδα, για να μετατραπεί σε μια απέραντη Αμερικανονατοϊκή βάση», επισήμανε το ΚΚΕ και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «το καλύτερο "βαποράκι" των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή».
Τέλος, για αλλοπρόσαλλη εικόνα και κυβερνητικό αλαλούμ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας, ενώ η Ένωση Κεντρώων δήλωσε ότι η χώρα εκτίθεται ανεπανόρθωτα όταν γίνονται αυθαίρετες δηλώσεις υπουργών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου