Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2018

Κουτεντάκης: Περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα, αλλά και εστίες αβεβαιότητας


Χαρτονομίσματα του ευρώ

Κουτεντάκης: Περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα, αλλά και εστίες αβεβαιότητας

CC0
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
 0  0  0
Το περιθώριο να δοθεί και φέτος κοινωνικό μέρισμα δήλωσε πως υπάρχει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Φραγκίσκος Κουτεντάκης αλλά παρέμεινε επιφυλακτικός λόγω συγκεκριμένων δημοσιονομικών πιέσεων.
Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, παρουσίασε σήμερα την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του έτους.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας της χώρας ενώ με βάση το πλεόνασμα που εμφανίζεται υψηλότερο από πέρυσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί και φέτος μέρισμα.
«Με βάση τα σημερινά δεδομένα το πρωτογενές πλεόνασμα εμφανίζεται υψηλότερο κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί περιθώρια για σημαντικό κοινωνικό μέρισμα στο τέλος του έτους», είπε ο κ. Κουτεντάκης.
Παρ΄όλα αυτά τόνισε πως οι δημοσιονομικές πιέσεις που δημιουργούν δικαστικές αποφάσεις οι οποίες ακυρώνουν εφαρμοσμένες μισθολογικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, δημιουργούν εστίες αβεβαιότητες σε συνδυασμό πάντα με την ευρύτερο κλίμα αστάθειας παγκοσμίως.
Ακόμα, προέβλεψε σημαντική υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τον στόχο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αν δεν υπάρξει ανατροπή των σημερινών δεδομένων, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 μπορεί να φτάσει και το 4,5% του ΑΕΠ, έναντι 3,5% του στόχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου